en ru ua
Проблеми страхування на Сході
Роздрукувати
2,94млрд. грн
Портфель страхування відділу особистих продуктів покриває ризики на суму понад 2,94 млрд. грн.
Про BRITMARK
Цікавитесь страхуванням заставного майна?

Дізнайтеся, як отримати гарантовану виплату, якщо стався страховий випадок.

НАПИСАТИ НАМ

Зовсім недавно конфліктна політична ситуація з Кримом змусила українських підприємців шукати нові шляхи здійснення бізнес-діяльності на півострові. Здавалося б, все трохи заспокоїлось, але новою проблемною територією став Східний регіон. Військові дії та АТО у Донецькій і Луганській областях практично зупинили економічну діяльність, і страховий бізнес не став винятком.

Клієнти все частіше стали звертатися з питаннями, чи можна застрахувати об'єкти в Донецькій, Луганській областях. Отримуючи запити на страховку на Сході, я, перш за все, запитую, для чого вона потрібна Клієнтові. В нинішній ситуації, як правило, інтерес викликаний саме військовими діями, які там відбуваються, і власник бізнесу цілеспрямовано хоче застрахувати майнові об'єкти від військових дій, тероризму та громадянських заворушень. Але від того, що там відбувається, застрахуватися зараз не можна, так як і «не можна застрахуватися від повені, яка вже почалася».

Причин декілька. По-перше, за договором страхування покриваються звичайні протиправні дії третіх осіб (ПДТО), а ось терористичні і військові дії, громадянські заворушення і спроба захоплення влади виключаються. По-друге, істотно підвищується ймовірність настання ПДТО, наприклад, крадіжки, оскільки ускладнена робота правоохоронних органів і охоронних організацій. В умовах настільки загостреної ситуації часто непросто відрізнити звичайні протиправні дії і, наприклад, громадянські заворушення між собою. Це ускладнює визначення того, чи є випадок страховим. Додатково варто відзначити, що врегулювання страхової події вимагає підтвердження правоохоронних та інших державних органів, які в багатьох населених пунктах регіону об'єктивно не можуть здійснювати свою діяльність. Сформована в Донецькій і Луганській областях ситуація викликає також технічні складності в проведенні огляду та оцінки постраждалого майна, що перешкоджає здійсненню виплат.

Якщо ж мотив застрахуватися інший, наприклад, необхідність страховки продиктована банком, кредиторами, іноземними інвесторами, то тут можна спробувати знайти страховиків, які погодяться застрахувати необхідні об'єкти. Але цей договір буде мати ряд обмежень, в тому числі й у вигляді відсутності покриття на ризик ПДТО.

Місяць тому, коли ситуація була не така критична, у нас був запит від Клієнта на страхування майна, яке знаходиться в Донецькому регіоні. Досить складно було знайти страховика, який би погодився страхувати. Більшість відмовлялися, не бажаючи приймати такі ризики на себе. При цьому про страхування від ризиків військових дій, тероризму і т.і. мова не йшла. У підсумку покриття підтвердили два страховика. Але вже сьогодні за схожим запитом, всі страховики, за винятком одного, відмовилися укладати новий договір страхування в таких умовах. При цьому страховик, який погодився, запропонував договір страхування з умовою виключення покриття ризиків ПДТО.

Варто відзначити, що за договорами, укладеними раніше, страхові компанії, що працюють на Сході, продовжують виконувати зобов'язання. Інша справа, що існує проблема з визначенням причини страхового випадку та здійсненням оглядів.

На закінчення, ще раз акцентую увагу на тому, що від нових контрактів в цьому регіоні більшість страхових компаній відмовляються. Деякі страховики навіть не хочуть пролонгувати договори поточних Клієнтів. Тому, якщо підприємству необхідно застрахувати майно, що перебуває під заставою у банку, потрібно пояснити йому ситуацію. Можна домовитися з банком про неповне страхове покриття з виключенням деяких ризиків. Якщо це не спрацювало, обговорити можливість відкласти питання страховки до поліпшення ситуації в регіоні.

Спеціально для UBR.UA

Від кого (ім'я, прізвище, посада, організація) *
Tекст відгуку
verification code