en ru ua
Кого вказувати страхувальником при страхуванні майна Вашої компанії?
Роздрукувати
4,3млрд грн
Найбільша страхова сума за ОКРЕМИМ об'єктом страхування
Про BRITMARK
Сумніваєтеся, який розмір франшизи по КАСКО вибрати для вашого автомобіля?

Проконсультуйтесь у наших фахівців абсолютно безкоштовно.

НАПИСАТИ НАМ

Одна з найнебезпечніших помилок, допустивши яку Ви гарантовано не отримаєте від страхової компанії відшкодування збитку – це неправильно зазначений у договорі страхування Страхувальник. Незважаючи на те, що даний крок здається безглуздим, в практиці майнового страхування подібний «ляп» зустрічається і, як не дивно, страждають від цього великі холдинги, корпорації і навіть групи компаній.

Природа подібної помилки наступна. Співробітники організацій, які входять у різні об'єднання компаній, помилково вважають: якщо акції компанії «А +» належать компанії «А», то підприємство «А» може виступати Страхувальником майна компанії «А +». Але, оскільки прямий майновий інтерес Страхувальника відсутній, то страховик має законне право не виплачувати відшкодування.

Найчастіше подібна помилка зустрічається, коли майно «А +» віддається в заставу банку для забезпечення зобов'язань за кредитним договором, який укладає з банком материнська компанія «А». У даному випадку в договорі страхування Страхувальником вкажіть саме компанію «А+», а Вигодонабувачем – банк на підставі кредитного договору, укладеного між банком і компанією «А».

При цьому потрібно відзначити, що не у всіх видах страхування саме власник майна повинен виступати Страхувальником.

Розглянемо ситуацію, коли за договором страхування окрім страхування майна передбачено також і покриття ризику «Перерва в бізнесі». Таке розширення страхування передбачає не тільки відшкодування Страхувальнику майнового збитку, а й компенсацію його постійних витрат і недоотриманого прибутку за той час, поки в результаті страхового випадку не здійснювалася звичайна господарська діяльність.

Для великих корпорацій можлива ситуація, коли виробничий комплекс належить одній юридичній особі, а орендується спорідненою компанією, яка займається виробництвом продукції. Основний прибуток корпорація отримує від виробництва і реалізації готової продукції.

У випадку настання страхової події (наприклад, пожежа на виробництві), саме недоотримання прибутку від продажу готової продукції і складе основний збиток корпорації.

Зверніть увагу: якщо в договорі страхування Страхувальником буде вписаний власник майна, а не виробник-продавець, то і розмір відшкодування, на яке зможе претендувати Страхувальник, буде обмежений розміром орендної плати, недоотриманої ним від орендаря за час вимушеного простою виробничого комплексу.

Цікавий момент з правильним визначенням Страхувальника існує також при страхуванні відповідальності за якість продукції. Зустрічається дана ситуація при роботі з великими холдингами, до складу яких входять як організації, що виробляють продукцію, так і торгові підрозділи, які цю продукцію реалізують. Страхувальником в даному випадку обов'язково прописуємо компанію-виробника. Але як захистити компанії, що реалізують продукцію? Адже незадоволений споживач в першу чергу звернеться з претензією саме до продавця.

Рішенням може стати правильне розкриття такого пункту договору страхування, як «застраховані сторони за договором». Саме тут необхідно перерахувати всі компанії, до яких споживачі можуть звернутися з претензією.

У даній статті я виділила лише три можливих аспекти однієї помилки, що часто зустрічається. Але будьте уважні до всіх нюансів договору, оскільки врегулювання страхового випадку починається вже в момент підписання договору страхування, і Ваше серйозне ставлення на цьому етапі допоможе уникнути можливих проблем надалі. Всіх Вам благ і надійних партнерів!

Відправити по електронній пошті

Телефон або E-mail *
Tекст відгуку
verification code