In English
04071, Київ, вул. Нижній Вал 15,
поверх 5, офіс 502
На мапі
червень 2016 року
червень 2016 року
1133
спеціально для журналу "Бізнес"

Страхування КАСКО: способи застосування

спеціально для журналу "Бізнес"

Страхування КАСКО є тим інструментом, який допоможе захистити ваш автомобіль в найнесподіваніших обставинах, про ймовірність яких іноді власник поліса навіть не підозрює. КАСКО не повинно приносити вам прибуток, виходячи з принципу: «Я купив поліс за 2000 гривень, тому повинен отримати відшкодування не менше ніж заплачена сума, інакше страховка невигідна». Сенс цього продукту в тому, щоб захистити вас від непередбачених витрат, які виникають, як правило, в найнесподіваніший момент.

Стандартним ризиком, який покривається КАСКО, є збиток, отриманий несподівано, в результаті дорожньо-транспортної пригоди (ДТП), протиправних дій третіх осіб або викрадення. Дуже рідко зустрічаються і покриваються полісом, такі ризики як пошкодження автомобіля в результаті падіння бурульок, граду, дерев і різних стихійних лих (блискавка, буря, повінь). Куплена страховка автомобіля може виявитися дуже вигідною інвестицією. Це твердження стосується як страхування корпоративних парків, так і фізичних осіб.

Якщо говорити про юридичних осіб, то, як правило, розмір отриманих виплат від страхової компанії рідко перевищує розмір сплаченої страхової премії. В іншому випадку страхування перестало б існувати як індустрія. Водночас, практика показує, що запланувати в бюджеті витрати на страхування в розмірі 3-5% від вартості майна простіше і вигідніше, ніж використовувати обігові кошти для відновлення пошкодженого майна. Перерва в бізнесі, пов'язана з простоєм автомобілів на час ремонту, є неприпустимою для більшості корпорацій. Особливо це важливо зараз, коли зросла вартість відновлення автомобілів і ремонт навіть незначного пошкодження обходиться в десятки тисяч гривень. В такій ситуації придбання страхового поліса є гарантією стабільності роботи компанії і виключенням незапланованих витрат.

Для звичайних громадян-водіїв володіння автомобілем без страхового поліса теж несе в собі низку ризиків. Можна мати безаварійний стаж водіння, який обчислюється десятками років, і раптом в один не дуже прекрасний момент опинитися один на один з необхідністю серйозних інвестицій у ремонт пошкодженого автомобіля. Для таких випадків народна творчість передбачила спеціальний термін – «закон підлості». Як приклад, хочеться поділитися історією з особистого життя. Я не встиг оплати страхування власного автомобіля по КАСКО, оскільки був у відпустці далеко від цивілізації. І вийшло так, що автомобіль не був застрахований одну єдину ніч, яку я проводив у не дуже благополучному курортному містечку в Україні. Так от, виспатися в ту ніч мені не вдалося, тому що я був змушений вартувати автомобіль, припаркований біля самого вікна. Чи допомогло б мені таке пильнування, якби автомобіль вирішили викрасти професіонали, я не знаю і знати не хочу. Тим більше, що статистика щодо повернення викрадених автомобілів нашими внутрішніми органами поліції не викликає оптимізму. Тому віддаю перевагу щорічним витратам в розмірі 5% від вартості автомобіля і спокійному сну.

Особливо хочеться звернутися до водіїв, які вважають себе справжніми професіоналами і впевнені, що ніколи не стануть винуватцями ДТП. А оскільки є інший учасник, який і буде в усьому винен, він і відремонтує автомобіль. Дійсно, він може відремонтувати автомобіль, але при дотриманні кількох умов:

1)      Вина другого учасника доведена і у нього дійсно є поліс ОСЦПВ.

2)      Поліс ОСЦПВ виданий платоспроможною страховою компанією.

3)      Збиток, нанесений вашому автомобілю, знаходиться в межах ліміту поліса ОСЦПВ. Тобто отриманих грошей від страхової компанії буде досить для ремонту, а ця умова буде дотримана, якщо ви володієте недорогим автомобілем.

Отримання виплати по ОСЦПВ більш трудомістке і вимагає набагато більше документів.
Додатково пам'ятайте, що отримання виплати по ОСЦПВ більш трудомістке і вимагає набагато більше документів. Розмір виплати розраховується з урахуванням зносу деталей за час експлуатації, і різницю між новою деталлю і отриманою виплатою вам доведеться компенсувати самостійно. І найголовніше, добровільне страхування не покриває такі ризики як викрадення, пошкодження на стоянці невідомим іншим учасником, падіння снігу з дахів або пошкодження, нанесені хуліганами.

Придбання страховки КАСКО не несе з собою прямої вигоди, а забезпечує захист у непередбачених обставинах, тобто ми купуємо власний спокій і впевненість у завтрашньому дні.

business.ua