In English
04071, Київ, вул. Нижній Вал 15,
поверх 5, офіс 502
На мапі
лютий 2016 року
лютий 2016 року
2664
спеціально для журналу "Бізнес"

Перелік майна для страхування: як правильно скласти для отримання виплати в разі збитку

спеціально для журналу "Бізнес"

При складанні договору страхування майна одне просте, але некоректне формулювання може перекреслити перспективу отримати виплату в разі збитку. Розберемо колосальну важливість дрібниць на прикладі одного, на перший погляд, незначного пункту «застраховане майно».

Юридичні департаменти компаній страхувальників часто намагаються міняти формулювання договорів, які передбачені Законом України «Про страхування», такі як перелік причин для відмови у виплаті або ж можливість запросити додаткові документи. При цьому забуваючи вносити зміни в ту частину, яку не тільки можна, а й треба міняти.

Залишивши стандартне формулювання типу застрахованого майна — «конструктивні елементи будівель і споруд» — ви виключаєте можливість отримання виплати в разі пошкодження оздоблення.
Як приклад розглянемо пункт «Застрахована майно». Залишивши стандартне формулювання типу застрахованого майна — «конструктивні елементи будівель і споруд» — ви виключаєте можливість отримання виплати в разі пошкодження оздоблення. Це формулювання підходить тільки для опису майна без оздоблення, наприклад, ангарів або примітивних складських приміщень. Але і тут не все так просто. Адже формулювання «конструктивні елементи» не включає в себе інженерні комунікації, електромережі, сигналізацію, відеоспостереження, системи допуску тощо.

Вказівка ​​в типі майна «нерухомість з комунікаціями і внутрішнім оздобленням», не зовсім вирішує проблему. Адже зовнішнє оздоблення найчастіше коштує не менше, ніж внутрішнє. Чи буде покриватися заскління фасаду в даному випадку? Адже якщо немає прямої вказівки на нього в договорі, то і відшкодування не буде.

Далі, чи вказали ви в переліку ліфти, ескалатори, трансформатори? Адже у кожної страхової компанії може існувати своя класифікація майна і не факт, що зазначене не відноситься до винятків «якщо інше не передбачено договором страхування». Куди віднесено це обладнання в вашому полісі?

Йдемо далі, ви страхуєте вбудоване обладнання. Чи відноситься плазмовий екран, встановлений на вході, до «вбудованого обладнання»? Щоб уникнути тривалого обговорення цього питання зі страховиком, прямо вкажіть його в договорі.

Рекламні вивіски, розміщені на фасаді торгово-розважального центру, та й сама його назва — це зовнішнє оздоблення? Відповідь очевидно «ні». Тоді потрібно вказати це в переліку майна. Куди відносимо рекламні носії, які знаходяться за межами торгового центру? Вони можуть бути на вашому балансі, але якщо ви їх прямо не вказали в договорі, то і виплати по них не отримаєте незважаючи на те, що вартість деяких з них може досягати півмільйона гривень.

Чи покриваються страховкою конструкції, що знаходяться на відстані 300 метрів від будівлі? Чи потрібно їх страхувати окремим полісом, незважаючи на те, що у них немає і не може бути окремої фізичної адреси? А як бути з пунктами пропуску, парковками, шлагбаумами, огорожею?

Усе зазначене вище майно може і повинно бути застраховане. Більше того, якщо відразу обумовити перелік майна зі страховою компанією, то вам можливо і не доведеться додатково його оплачувати.

Уважно продумайте і складіть перелік того, щоб ви хотіли застрахувати і постарайтеся максимально описати ваші побажання у відповідному пункті договору. Бо якщо ви просто залишите «будівлі та споруди», то будьте готові, що у виплаті відшкодування вам може бути відмовлено. І причина цієї відмови буде банальною — ваша власна неуважність або низька кваліфікація співробітників вашої юридичної служби.

business.ua