In English
04071, Київ, вул. Нижній Вал 15,
поверх 5, офіс 502
На мапі
листопад 2015 року
листопад 2015 року
3372
Партнер Ігор Марфін

Чи потрібно роботодавцям страхувати свою відповідальність

Партнер Ігор Марфін

Страхування відповідальності роботодавця — дуже популярний в світі страхової продукт. У ряді країн, наприклад, у Великобританії з 1969 року він є обов'язковим для компаній багатьох секторів. Але в Україні попит на нього поки що дуже низький. Однак, за прогнозами фахівців, в найближчому майбутньому попит повинен вирости. Цьому в тому числі сприяє наш шлях до європейської інтеграції.

Страхування відповідальності роботодавців покриває два основні ризики: нанесення шкоди життю і здоров'ю співробітників та нанесення шкоди їх майну. Як і в інших видах страхування відповідальності, страховик здійснює компенсацію за роботодавця тільки у випадках наявності вини страхувальника. Без підтвердженого факту наявності вини відповідальність не настає, тому й виплата не проводиться.

Страхування відповідальності має одну значну перевагу для роботодавця: зменшення кількості адміністративних витрат на страховку.
У частині компенсації шкоди життю та здоров'ю співробітників компанії найчастіше розглядають страхування відповідальності працедавця як дешевшу альтернативу таким особистим продуктам, як медичне страхування та страхування від нещасного випадку. Страхування відповідальності має одну значну перевагу для роботодавця: зменшення кількості адміністративних витрат на страховку. У страхуванні ДМС і НС обов'язкове подання списків застрахованих співробітників. При звільненні та наймі співробітників необхідно постійно змінювати списки застрахованих. Для великих же компаній це значний обсяг роботи. У той же час, вибір на користь страхування відповідальності роботодавців означає меншу захищеність співробітників за трьома основними причинами:

1. Виплата здійснюється тільки за наявності вини роботодавця. В особистих продуктах така прив'язка відсутня.

2. Виплата здійснюється тільки при отриманні травми на території страхування, чого немає в ДМС/НС.

3. У разі смерті або інвалідності розмір страхової виплати визначається законодавчо. Найчастіше виплата може бути недостатньою для забезпечення сім'ї потерпілого. При страхуванні від НС розмір виплати може бути більшим: визначення страхової суми — прерогатива самих компаній-роботодавців, виходячи з їхнього рівня соціальної відповідальності.

Незважаючи на зазначені особливості покриття, страхування відповідальності роботодавців має значне соціальне значення. Зараз далеко не кожна компанія здатна дозволити собі забезпечити своїх співробітників договорами страхування ДМС і НС. Проте травми на виробництві залишаються цілком реальними. І якщо компанія допустила помилку по відношенню до захисту співробітників, справедливо, щоб потерпілий отримав компенсацію. А оскільки у разі великої аварії суми компенсацій все ж можуть виявитися досить значними, є резон перекласти ризик подібних витрат на страхову компанію.