In English
04071, Київ, вул. Нижній Вал 15,
поверх 5, офіс 502
На мапі
листопад 2015 року
листопад 2015 року
1845
спеціально для Finance.ua

Чи можна заощадити на страхуванні майна, що перебуває в заставі у банку?

спеціально для Finance.ua

У даний час, одним із факторів, що сприяють розвитку страхування у нашій країні, виступає вимога банків зі страхування майна, переданого в заставу. З одного боку, банки дійсно бажають захистити предмет застави від можливих ризиків знищення. З іншого боку, не останню роль у такій вимозі грає можливість додаткового заробітку банком комісії за такими договорами страхування. І дуже часто розмір такої комісії «зашкалює» і значно підвищує вартість кредитування для Клієнта. Чи можна в такій ситуації боротися з банком та рекомендації як це робити нижче.

Статистика показує, що кілька років тому комісія банку за подібними операціями досягала 10-15% від страхового платежу. Зараз же цей відсоток зріс до 30-40% залежно від виду страхування. Така практика застосовується як українськими банками, так і міжнародними, незважаючи на те, що в цивілізованих країнах банки не заробляють на страхуванні і такого поняття як комісія при страхуванні застав не існує.

Якщо в рамках своєї діяльності ви отримуєте фінансування від банку або ж взяли там кредит для покупки автомобіля/квартири, то обов'язково зіткнетеся з ситуацією, коли сторона, яка фінансує, буде активно схиляти вас до співпраці з «акредитованою» страховою компанією за завищеними тарифами
Тому, якщо в рамках своєї діяльності ви отримуєте фінансування від банку або ж взяли там кредит для покупки автомобіля/квартири, то обов'язково зіткнетеся з ситуацією, коли сторона, яка фінансує, буде активно схиляти вас до співпраці з «акредитованою» страховою компанією за завищеними тарифами.

У такій ситуації існує кілька способів, за допомогою яких ви зможете зменшити свої витрати. Першим кроком є уважне вивчення підписаного вами договору застави, де вказано ваше зобов'язання зі страхування майна. Далі, існують кілька варіантів стандартних формулювань за умовами страхування:

1) Договором просто передбачено, що ви зобов'язані застрахувати заставу на певних умовах. Якщо це ваша ситуація, ви можете самостійно вибрати страхову компанію, добровільно застрахувати майно, вказавши банк вигодонабувачем, і такий договір надати банку.

2) Договором передбачено страхування застави на визначених умовах у акредитованих банком страхових компаніях. У даній статті ми не будемо обговорювати законність цієї умови, про це ви можете почитати в інших статтях. А ми наведемо рекомендації, як же бути, якщо у вашому договорі саме таке формулювання. Ймовірно, що розмір комісії, що сплачують банку акредитовані страхові компанії, є однаковим. А ось умови страхування і наповнення полісів будуть значно відрізнятися. У такій ситуації банк часто наполегливо рекомендує конкретну страхову компанію, вам же потрібно розглянути пропозиції всіх акредитованих компаній і вибрати страховика самостійно. Список акредитованих партнерів як правило є на сайтах банків, або їх можна отримати за телефоном в колл-центрі банку. Переліки можна знайти і на спеціалізованих інформаційних ресурсах, наприклад, у нас на сайті в розділі «Акредитація страхових компаній».

3) У заставному договорі обумовлена ​​необхідність страхування майна в конкретній страховій компанії, часто це передбачено договорами кредитування фізичних осіб. У такій ситуації може бути теж кілька шляхів. Якщо це спільна акція банку і страховика, то вибір у вас невеликий, і ви зобов'язані цю умову виконати. Якщо ж це особиста ініціатива конкретного менеджера банку, який додатково мотивований страховою компанією, то прибрати таке обмеження можливо. Для цього потрібно звернутися на гарячу лінію банку або ж у головне відділення банку з питанням, чому в договорі вказана конкретна страхова компанія. Як показує практика, в 90% випадків, після такого звернення банк сам прибирає цю умову (знову-таки, якщо це не спільна акція, про яку йшлося вище).

Для великих компаній, які отримують значні суми фінансування, діяти можна по-іншому. Оформити договір в тій страховій компанії, з якою є досвід успішної співпраці і якій вони довіряють. Потім оформити додаткову угоду, згідно з якою вони передають майно в заставу за договором застави. В даному випадку існує можливість економії до 30% від витрат на страхування предмета застави. Але пам'ятайте, що за такою схемою можуть працювати тільки ті корпоративні Клієнти, які мають впевнену «переговорну» позицію в спілкуванні з банком.

На закінчення можна сказати, що в момент укладення договору застави потрібно його уважно прочитати і якщо там є неприйнятні умови страхування, спробуйте їх змінити на свою користь. Адже оплачуєте страхування майна ви зі своєї кишені і тому маєте повне право приймати рішення, де його страхувати.

Finance.ua