In English
04071, Київ, вул. Нижній Вал 15,
поверх 5, офіс 502
На мапі
вересень 2015 року
вересень 2015 року
4119

Медичне страхування для дітей: скільки коштує і як вибрати

Останнім часом до нас стали все частіше звертатися з питаннями, де і як краще застрахувати дитину. В результаті збору найпоширеніших питань вдалося скласти невелику пам’ятку про те, як же не помилитися і купити найбільш оптимальну дитячу медичну страховку.

Яку клініку вибрати?

Перше, що ви можете зробити перед укладанням договору медичного страхування дітей — уважно вивчити можливості клінік і вибрати для себе лідерів.
Все дуже просто — ту, яка орієнтована на обслуговування та лікування діток. Є незручні ситуації, коли чудова, красива сама по собі клініка прекрасно підходить для прийому дорослих, а ось для дітей — «і це не так, і те не так». Шум, гамір, немає ні іграшок, ні спеціальної ігрової кімнати, де малюку можна було б очікувати свого прийому. І прайс-лист начебто однаковий, а відповідних умов немає, і все тут.

Перше, що ви можете зробити перед укладанням договору медичного страхування дітей — уважно вивчити можливості клінік і вибрати для себе лідерів. Пройдіться по інтернету або знайомим, почитайте і послухайте відгуки. І, нарешті, порадьтеся з брокером або страховиком. Насправді, дитячих клінік з гідними умовами по Києву не так вже й багато.

Що із наповненням програми дитячої медичної страховки?

Відштовхуйтеся знову ж таки — від віку дитини.

Якщо це новонароджений, то буде доречно вибрати програму медичного страхування дітей із патронажем (планові профілактичні огляди педіатра). Передбачте виклик доктора і доставку медикаментів додому (іноді буває корисно). Дуже рідко може бути потрібним перебування дорослого в стаціонарі з дитиною, але перевірте, чи покривається воно. Якщо включити цю опцію до договору медичного страхування для дітей, то харчування швидше за все не покриють, але саму палату оплатять точно.

Якщо дитина старша віком, то можна включити опцію оформлення шкільних довідок, довідок для дитячих таборів і т.п., проходження планового медогляду та ін.

Яка вартість медичної страховки для дітей?

Якщо відкинути всі стандартні фактори, які впливають на вартість медичної страховки (клас клінік, медикаменти, франшизи, стоматологія), то в дитячих програмах одним із ключових моментів є вік дитини. «Найдорожчими» (і нашому серцю, і для страховиків в буквальному сенсі цього слова) є найменші діти до 1 року.

Якщо страхувати дітей окремим договором на умовах фіз. осіб, то це може обійтися в 10 000 грн. (середній вік 7-8 років), а то й усі 20 000 грн. (програма для найменших із патронажем). Якщо ж ми говоримо про корпоративне медичне страхування колективу, то, швидше за все, договором буде передбачена опція страхування родичів, в т.ч. і дітей.

Зазвичай при медичному страхуванні середніх і великих колективів страхові компанії пропонують програми за більш вигідними цінами. Так, наприклад, програму із патронажем можна отримати і за 10-11 тис. грн. Решта — близько 6-8 тис. І це на базі комерційних клінік високої цінової категорії.

Дитяче медичне страхування дуже не вигідне страховикам. Вони можуть пропонувати різного роду франшизи на медикаменти та клініки. Але перед тим, як погоджуватися купувати медичне страхування для своєї дитини, рекомендую подумати і зважити всі за і проти: часто дитина хворіє або не дуже; підсумуйте, скільки було витрачено на лікування впродовж минулого року, і головне — чи виправдовують ті витрати необхідність страхування.