In English
04071, Київ, вул. Нижній Вал 15,
поверх 5, офіс 502
На мапі
серпень 2016 року
серпень 2016 року
4922
спеціально для журналу "Бізнес"

Як правильно вибрати франшизу при страхуванні КАСКО

спеціально для журналу "Бізнес"

Купуючи поліс КАСКО, ви завжди можете вплинути на його вартість, змінюючи розмір франшизи. Чим вища франшиза, тим нижчою буде вартість. Разом з тим пам'ятайте, що така економія буде знівельована у разі ДТП. Адже при високих франшизах ви понесете значні витрати на ремонт автомобіля, адже відшкодування, яке вам страховик виплатить, буде зменшене на розмір франшизи.

Нижче розглянемо більш детально, як правильно вибрати франшизу для КАСКО, на що вона впливає, і як буде виглядати процес отримання страхового відшкодування.

Франшиза при страхуванні КАСКО для корпоративних парків.

Якщо ми говоримо про страхування КАСКО для корпоративних парків – рекомендуємо не оформляти договір з нульовою франшизою. Виберіть мінімальну франшизу і перекладіть необхідність її оплати на водія. У такому випадку кількість збитків значно зменшиться, і водії будуть більш відповідально відноситись як до керування автомобілем, так і до дотримання правил дорожнього руху. Відсутність збитків позначиться не тільки на вартості оновлення договору в наступному році, також скоротиться час простою автомобілів під час ремонту. Невелика франшиза забезпечить вам з одного боку економію, а з іншого – безперервність бізнесу. Адже автомобіль повинен працювати і приносити прибуток, а не перебувати у ремонті на станціях техобслуговування. Якщо вам здається, що такий підхід ставить водіїв у дуже жорсткі умови праці, можна використовувати умовну франшизу. Якщо франшиза безумовна, то водій повинен її оплатити незалежно від наявності його вини у ДТП, розміру збитку і виду ушкодження. Умовна ж франшиза передбачає вашу участь лише в разі збігу певних, вказаних в договорі страхування, факторів, наприклад, вини водія автомобіля в ДТП. Якщо поліцією буде визнана вина вашого водія в аварії, то він зобов'язаний буде сплатити франшизу. Якщо ж вини страхувальника немає, то страховик оплатить ремонт в повному обсязі.

Франшиза при страхуванні КАСКО для приватних автомобілів.

Для визначення розміру франшизи власники бюджетних автомобілів можуть використовувати наступне правило: якщо в рік відбувається два і більше страхових випадки, тоді вигідніше купувати поліс з нульовою франшизою.
Тепер розглянемо, як визначити розмір франшизи для приватних автомобілів. Тут головну роль відіграє досвід безаварійного керування. Якщо ви ремонтуєте пошкоджений автомобіль не частіше одного разу в рік, то можете сміливо розглядати поліси страхування з франшизою 0,5%-1%. Правда бувають ситуації, коли водій має 2-3 річний досвід безаварійного керування, а потім несподівано протягом одного року потрапляє тричі в ДТП, і не завжди зі своєї вини. Для визначення розміру франшизи власники бюджетних автомобілів можуть використовувати наступне правило: якщо в рік відбувається два і більше страхових випадки, тоді вигідніше купувати поліс з нульовою франшизою. Адже ціна поліса КАСКО з франшизою 0,5% плюс дві оплачені франшизи, як правило, дорожчі поліса КАСКО з франшизою 0%. Що стосується автомобілів преміум класу, то їх теж краще страхувати з нульовою франшизою. Адже франшиза – це найчастіше відсоток від вартості автомобіля. І чим дорожчий автомобіль, тим більша ця величина в абсолютних цифрах. Таким чином франшиза 0,5% для машини вартістю 150 000 гривень складе 750 гривень, а от для автомобіля, який коштує 1 500 000 гривень розмір такої франшизи досягне 7 500 гривень. Безумовно, при схожих пошкодженнях вартість ремонту дорогого автомобіля буде вищою, але не прямо пропорційною різниці у вартості, якщо говорити про витрати на ремонт, а витратам на заміну пошкоджених деталей.

Розглянемо в цифрах. Припустимо, ви застрахували автомобілі з прикладу вище з франшизою 0,5%.

Приклад перший. Фарбування однієї деталі дешевого автомобіля буде коштувати, наприклад, 3 000 гривень, таким чином, ви отримаєте відшкодування в розмірі 2250 гривень (мінус франшиза 750 гривень, або 0,5% від його вартості). Тобто фактично вам компенсують 75% вартості ремонту.

Приклад другий. Фарбування однієї деталі дорого автомобіля складе 4000 гривень. Тільки в цьому випадку ви взагалі не отримаєте виплату від страхової компанії, оскільки ваша франшиза – 7500 гривень і вона значно перевищує вартість ремонту.

Таким чином, одна і та ж франшиза в розмірі 0,5% в першому випадку покриває 75% від вартості ремонту, у другому прикладі не покриває ремонт взагалі.

Окремо хочеться зупинитися на франшизі по ризикам повної втрати автомобіля або викрадення. Як правило, вона складає 5% або 10% від вартості авто. Якщо ви віддаєте перевагу нульовій франшизі по всьому набору ризиків, узгодьте умови зі страховою компанією в індивідуальному порядку.

business.ua