In English
На мапі
листопад 2014 року
спеціально для Капітал

Страховики придумали нові види страхування

спеціально для Капітал

Андрій Косенков розповів діловій газеті «Капітал» як девальвація національної валюти вплинула на страховий ринок.

Страховики втрачають бізнес. Цей рік страхового ринку принесе більше випробувань, ніж кризовий 2009-й. За даними Ліги страхових організацій України (ЛСОУ), падіння обсягів продажів у порівнянні з 2013 р. за дев'ять місяців може скласти 35%, а за рік - 50%. Приміром, в 2009 р. ці показники були на рівні 18% і 15% відповідно.

Дивуватися немає чому: п'ять років тому у страховиків не постраждав бізнес на сході країни і в Криму. А це майже чверть всіх зборів. «Донецька і Луганська області в загальному портфелі страхового ринку представляють близько 18%. Якщо додати 3%, які припадають на частку Криму, то виходить близько 21% », - зазначає перший віце-президент компанії« АХА Страхування &raquraquo;Андрій Перетяжко. Але не тільки ситуація в Криму та Донбасі, за його словами, стала причиною занепаду страхового бізнесу. «Потрібно не забувати про падіння платоспроможності Клієнтів, зниженні купівельного попиту - в першу чергу на нові автомобілі, спаді кредитування, девальвації гривні. Всі ці фактори сприяли зменшенню кількості Клієнтів у всіх напрямках ризикового страхування », - визнає Перетяжко.

Значні втрати

Цього року найбільше скоротяться платежі по майновому страхуванню і КАСКО. «У поточному році значно впали продажі автомобілів, це прямо впливає на обсяги цього виду страхування. Обсяги премій по майнових ризиках знизилися на 15%. А ось премії по ОСАГО можуть зрости на 5%, по ДМС - на 15% », - вважає заступник директора з продажів СК« Allianz Україна »Антон Камінський.

Страхування нерухомості як один з напрямків майнової захисту теж помітно просяде. «Якщо ми говоримо про фізичних осіб, то основним донором цього напрямку є іпотечне кредитування. Оскільки іпотека мертва, ні про яке збільшення цього ринку не може йти мова », - говорить Перетяжко.

При цьому падіння класичних видів страхування в обсягах виглядає менш гнітючим, ніж в кількості укладених договорів. Причиною тому є девальвація національної валюти, яка, за словами партнера BritMark Андрія Косенкова, збільшила страхові платежі. «В Україні йде прив'язка до долара, наприклад, при визначенні вартості авто, а це означає, що страхова сума і платіж теж збільшуються при зростанні курсу валюти», - пояснив Косенков.

За даними ЛСОУ за 2014 кількість оформлених майнових договорів страхування знизиться на 40-50%, КАСКО - на 35-40%, ОСАГО - на 10%, ДМС і страхування від нещасних випадків - на 5-10%.

«Скоротиться насамперед кількість корпоративних Клієнтів. Вони відмовляються від добровільних видів страхування, страхуючи найчастіше тільки ризики з обов'язкових видів страхування », - розповідає заступник голови правління з продажу СК« Нова »Ліна Кравченко.

Позитивним моментом у цьому експерти називають скорочення схемних операцій, які здійснювалися за участю підприємств.

І від банків пішли

До кризи 2008-го в портфелях багатьох страхових компаній продажі страховок через банки досягали 90%. Криза п'ятирічної давності цю цифру знизила до 40-60%. А в 2014 р, за прогнозами Олександра Зальотова, показник зменшиться ще на 70-80% порівняно з попереднім роком. «Страхові компанії в 2014 р переглянуть свою роботу з банками», - прогнозує директор компанії «Домінанта» Олексій Румянцев.

Якщо раніше страховики розміщували в банках депозити, щоб отримати там акредитацію і доступ до страхування позичальників, то в цьому році багато гравців депозити з невеликих і середніх банків забрали, махнувши рукою на перспективу заробітку. «Розміщувати депозити в банках, які знаходяться на межі закриття, банкрутства, введення тимчасової адміністрації - неприйнятно ризикована інвестиційна політика для страхової компанії. Відповідно, ми відмовляємося співпрацювати з частиною банків, чого раніше не відбувалося, оскільки ризик неплатоспроможності раніше був одиничним, а зараз він, як ніколи, високий для дуже широкого кола банків », - каже Румянцев. Тому, за його словами, можна говорити про кардинальну трансформації взаємовідносин страхових компаній і банків. «Більшість страховиків переведуть свої ресурси у великі, найбільш стабільні банки, навіть якщо доведеться пожертвувати страховими платежами та інвестиційним доходом», - вважає співрозмовник видання.

На думку Андрія Перетяжко, наступного року страховики знову почнуть шукати можливість будувати бізнес з банками, так як останнім потрібно заробляти комісію з не кредитними операціями, а першим - шукати можливості компенсувати падіння платежів.

Баланс інтересів

Втрачаючи традиційні види бізнесу, страховики шукають їм заміну в інших напрямках. Що стосується добровільних видів страхування, то тут універсальних рецептів немає, і кожен страховик буде шукати свій спосіб заробити, вважає Румянцев.

Приміром, «Нова» розпочала кампанію з просування страхування самих банківських установ. «Ми запропонували банкам нову послугу зі страхування спеціалізованих пристроїв (контейнерів, кейсів) для зберігання і транспортування валютних цінностей (готівки), а також цінностей, що знаходяться в них і в інкасаторських сейфах оперативного автотранспорту», - ділиться Ліна Кравченко

У компанії «Арсенал Страхування» розповіли про нові продукти для захисту покупців торговельних мереж. Тепер побутову техніку ця компанія страхує майже від усіх ризиків - протиправних дій третіх осіб, коротких замикань, застарілої електропроводки, прориву систем водопостачання і навіть від удару блискавки.

«Частина страхових компаній компенсують втрати КАСКО і майнового страхування особистими видами, активізувавши продажу ДМС, туристичних страховок та від нещасного випадку, деякі нарощують частку ОСАГО, - зазначає Антон Камінський. - А деякі «змирилися» з негативною динамікою зважаючи об'єктивних причин і насамперед намагаються закінчити рік з прибутком або мінімальним збитком.

Детальніше в діловій газеті «КАПІТАЛ» №184 (361) від 12.11.2014