In English
04071, Київ, вул. Нижній Вал 15,
поверх 5, офіс 502
На мапі
вересень 2014 року
вересень 2014 року
2891
Асоційований партнер Костянтин Узунов
спеціально для АвтоМир

Поради експерта з авто страхування

Асоційований партнер Костянтин Узунов
спеціально для АвтоМир

На запитання читачів журналу «Автомир» відповідає фахівець відділу відшкодувань BritMark, Костянтин Узунов

1. Якщо я купувала поліс КАСКО, розбиваючи суму виплат на дві частини (в розстрочку), чи означає це, що в разі ДТП в першому півріччі дії мого КАСКО мені виплатять тільки половину відшкодування? Аліна Кобзар, Київ.

При розбивці платежу за договором КАСКО в разі ДТП є чотири варіанти розвитку подій. Перший передбачає ситуацію, коли страхова компанія (далі СК) віднімає з суми відшкодування розмір неоплаченої премії та платить залишок на СТО.

У другому варіанті сплачується відшкодування в повному обсязі тільки після погашення заборгованості за договором. Т.ч. Ви спочатку оплатіть все за договором, а страховик після цього виплатить Вам весь збиток.

Третій варіант - виплата здійснюється в 100% розмірі на СТО без дострокового погашення. Це дуже вигідний варіант для страхувальника, але не вигідний для СК (зазвичай, на практиці таке можливо при незначному розмірі шкоди, якщо ж сума велика, то страхова просить Клієнта погасити заборгованість). Може також виникнути варіант, коли страхова компанія платить пропорційно частині оплаченої премії (як описано в питанні), але такі випадки зустрічаються рідко.

У будь-якому випадку, якщо Ви вибрали розбивку платежу, рекомендую Вам уточнювати в СК момент з відшкодуванням ще перед укладенням договору, щоб це потім не було для Вас сюрпризом.

2. Чому на СТО, куди перерахували гроші за ремонт моєї машини, мені довелося двічі сплатити франшизу і мене "порахували" як два страхових випадки? У мене було пошкоджено двері і бампер, проте, всі роботи проводилися в один час і в одному місці. Як так? Вадим Малинник, Київ

Швидше за все страхова компанія порахувала це як два страхових випадки, що не відносяться один до одного. Тому і дві франшизи. Навіть якщо Ви оформляєте однією подією кілька різних деталей, спочатку переконайтеся, що їх можна прив'язати до одного страхового випадку. Не зовсім зрозуміло, як могли пошкодитися одночасно двері і бампер, а крило залишитися цілим. До однієї страхової події відносяться ушкодження, які вийшли одночасно в результаті конкретного ДТП або іншого ризику при одній дії.

В даному випадку страхова компанія пішла Вам назустріч і розбила події на дві, хоча могла законно відмовити за однією з подій, якщо не відноситься до заявленого спочатку збитки.

3. Чув, що автосалони пропонують страховку КАСКО не в день покупки автомобіля, а на наступний. Чому так, адже власник може потрапити в аварію і через 10 метрів після виїзду з шоу-руму. Чи так це насправді? Олексій М., по e-mail

Ні, насправді це не так. Для оформлення договору КАСКО навіть наявність державного номера - не обов'язкова умова. Потрібно надати в СК довідку-рахунок, в якій вказана марка і модель автомобіля, його вартість, рік випуску і номер шасі / кузова. Цих даних цілком достатньо для укладення договору КАСКО. При цьому всі ці дані є і в автосалоні. Тому оформити страховку можна в день покупки автомобіля, і навіть за день-два до цього. Єдиний момент: щоб договір набув чинності на момент виїзду автомобіля з салону, його необхідно вчасно оплатити. Як правило, страховка набуває чинності наступного дня після оплати.

4. Чи існують такі договори ОСАЦВ, де була б нульова франшиза? А то мені траплялися тільки з франшизою близько 500 грн., а це теж гроші. Віктор Пінчук, Кіровоград

Звичайно поліси обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів (ОСАЦВ) з нульовою франшизою існують. Є три варіанти франшизи по даному виду страхування: 0 грн., 510 грн. і 1000 грн. Поліса з франшизою 510 грн. є найпоширенішими, але, тим не менш, є можливість вибрати і франшизу 0 грн. Природно, такий поліс обійдеться водію трохи дорожче. Наприклад, базова вартість поліса на автомобіль з київською реєстрацією, об'ємом двигуна до 1600 см. куб. при франшизі 0 грн. - 1 166,40 грн., а при франшизі 510 грн. - 1 020,60 грн.

5. Я незначно зачепив машину сусіда, коли виїжджав з двору. Ми всі один одного знаємо, тому він одразу спустився і запропонував мені віддати йому гроші на місці, хоча в мене була страховка ОСАГО. Він мотивував це тим, що возитися з відшкодуванням це дуже довго і страхові часто не віддають гроші взагалі. Чи так це насправді?Сергій Пекан, Київ

Тут все залежить безпосередньо від страхової компанії. Якщо, укладаючи договір страхування, Ви вибрали найдешевшу ГО та ім'я страхової компанії Вам було маловідоме, то відшкодування можна чекати дуже довго. Якщо ж підписали договір з надійним страховиком, то з виплатою проблем не буде. Тим більше, при невеликих пошкодженнях можна оформити на місці європротокол (якщо розмір збитку не перевищує 25 тис.грн.), Тоді все набагато швидше. Не треба буде чекати рішення суду (а це ще місяць часу) і на протязі двох тижнів можна буде отримати відшкодування.

Висновок наступний - «скупий платить двічі». Не шукайте поліс на 100 грн. дешевше. Адже потім доведеться ще «свої» гроші сусідові доплачувати. Краще дізнайтеся спочатку про надійність страховика, а вже потім купуйте страховку.

6. Скажіть, чи можна оформити договір КАСКО на два роки? І чи буде це дешевше - якась знижка за більший термін або більшу довіру страхової компанії? Андрій Мірчук, Дніпропетровська обл.

Період дії договору КАСКО визначається самим договором, а також Правилами страхування, які є в кожній страховій компанії і є невід'ємною частиною договору. Теоретично укласти договір КАСКО можна як на рік, так і на більш тривалий термін. Наприклад, договору на кредитні автомобілі укладаються на весь термін дії кредитного договору із зазначенням щорічної страхової премії. Але все-таки в більшості випадків договір КАСКО полягає на 1 рік. Це вигідно в першу чергу страхувальнику, так як ситуація на ринку постійно змінюється і, може бути, через рік буде надійніше і вигідніше змінити страхову компанію. При цьому якщо через рік укладати новий договір в цій же СК - знижка за пролонгацію все одно зберігається, для цього не обов'язково укладати багаторічний договір.

Журнал «Автомир», №34, 2014