In English
04071, Київ, вул. Нижній Вал 15,
поверх 5, офіс 502
На мапі
квітень 2014 року
квітень 2014 року
2231
Партнер Ігор Марфін

Надія на страховку або застрахований надійно

Партнер Ігор Марфін

Страховий ринок України перенасичений ненадійними страховими компаніями (СК). Внаслідок цього Клієнтам часом важко визначитися з вибором гідного страховика.

У кризовий період спроба скористатися послугами страхової компанії, яка не викликає довіри, стає ще більш ризикованою витівкою. Природно, чим більша компанія, тим більшим «запасом міцності» володіє вона в порівнянні з невеликими СК. Не дивно, адже у такій компанії просто більше ресурсів та можливостей, щоб продовжувати виконувати свої зобов'язання перед Клієнтами.

Перше правило, якого варто дотримуватись при виборі СК - це повинен бути великий гравець страхового ринку . В Україні страхування поки не є особливо рентабельним видом бізнесу. У деяких страховиків все ще виникає непереборна тяга до збільшення свого прибутку таким грубим способом, як занижування виплат. Краще вибирати тих страховиків, які демонструють гарні показники по страхових виплатах . Допустимим вважається рівень виплат, який знаходиться в межах 30-60% від загального обсягу зборів .

Крім того, варто звертати увагу і на структуру портфеля за видами страхування. Наприклад, є два страховики з однаковим рівнем виплат - 35 %. При цьому у першого з них на автострахування і ДМС («високозбиткові» види страхування) припадають 40% портфеля страхових продуктів, а у другого - 60%. Таким чином, при однаковому загальному рівні виплат, логічніше все ж довіряти першому . Якщо портфель СК перенасичений ДМС і автострахуванням, то він незбалансований, а отже, компанія більше схильна до ризиків. Окремо слід розглядати ситуацію, як поведе себе СК, коли їй різко «стає погано», наприклад, через виплати великих сум відшкодування.

Всі СК можна умовно поділити на 3 категорії. До найнадійнішої можна віднести представництва іноземних страхових груп. Материнські компанії просто не дозволять своїм «дочкам» «колапсувати» або псувати репутацію бренду. Далі йдуть місцеві страхові гравці, власники яких мають інші види бізнесу, непов’язані з наданням фінансових послуг. У погані часи їх власник може звернутися до ресурсів з іншого бізнесу, щоб допомогти своєму страховому активу пережити важкий період. І нарешті, місцеві СК, у власників яких немає в наявності інших активів, знаходяться в найбільшій зоні ризику. Зважаючи на зазначене, дрібні страхові компанії українського походження ми просто не розглядаємо.

З усіх правил, звичайно, бувають винятки, а в будь-якій ситуації є вихід. Тому закономірно, що на ринку України функціонують страхові брокери, які професійно допоможуть Клієнтам вибрати надійного страховика і забезпечити оптимальне страхове покриття.

PS . Пам'ятайте: не варто гнатися за ціною страховки. Дорожнеча послуг СК ще не означає високу надійність, але от невиправдана дешевизна в переважній більшості випадків є ознакою її відсутності. Наївно обрати найдешевшого страховика і очікувати від нього високої якості, стабільності та надійності.