In English
04071, Київ, вул. Нижній Вал 15,
поверх 5, офіс 502
На мапі
січень 2014 року
січень 2014 року
6267
спеціально для УФУ

Хто такий страховий брокер?

спеціально для УФУ

Страховий брокер, навіть згідно з українським законодавством, завжди повинен здійснювати свою діяльність виключно в інтересах Клієнта. Але для того, щоб стати «справжнім» страховим брокером, замало мати брокерську угоду і знаходити своє ім’я в Реєстрі страхових і перестрахових брокерів України. У цій статті я розповім, якими особистими якостями повинен володіти справжній страховий брокер.

Робота страхового брокера - це суцільні домовленості. Він спілкується зі страховими компаніями (далі СК), з банками-вигодонабувачами, з компетентними органами (ДАІ, РУВС, пожежні і т.д.), з майстрами на СТО, з лізинговими компаніями і, нарешті, він спілкується з самим Страхувальником, який є його Клієнтом.

Страховий брокер - це єдине вікно для Клієнта, що виконує функцію «фільтра» всіх подій, пов'язаних з питаннями страхування. Потрібно застрахувати - до брокера, потрібно узгодити умови з банком - до брокера, потрібно внести зміни до договору - до брокера. І, нарешті, потрібно отримати страхове відшкодування - теж до брокера. Масштаби економії часу для Клієнта очевидні.

Окрім цього, страховий брокер має ефективнішу переговорну силу за будь-якого Клієнта, який робить усе це самостійно. Це пов'язано не тільки з тим, що страховий брокер має більш кваліфікованих профільних юристів, але й з тим, що це робота, яку він виконує щодня, тому перебуває в курсі всіх змін у законодавстві, конкретних правил СК, принципів роботи кожної з СК і т. д. 

«Нормальний» страховий брокер, який обслуговує хоча б сотню Клієнтів - може врегулювати практично будь-який компромісний збиток. Арифметика дуже проста, покажу це на прикладі: якщо Клієнт самостійно сплачує 100 грн. премії, а внього відбувається збиток на 200 грн. - для СК простіше відмовити у виплаті такого страхового відшкодування (причину для відмови можна знайти практично завжди), тому що для неї це - «мінус». Простіше відмовити в даній виплаті і втратити цього Клієнта, заощадивши розмір подвійної премії. У разі ж укладення договору через страхового брокера - відмовити у виплаті відшкодування в сто разів складніше - за рахунок інших Клієнтів. Відмовивши у виплаті відшкодування по одному Клієнту - СК ризикує втратити інших 99 Клієнтів. А вже ця арифметика змусить СК виплатити страхове відшкодування.

Також страхові відшкодування з брокером будуть закриті набагато швидше, ніж шляхом прямого врегулювання. У кожного професіонального страховий брокера є спеціально створений відділ врегулювання збитків. Цей відділ займається виключно прискоренням виплат страхових відшкодувань. Чи потрібно викликати компетентні органи, які документи вони повинні надати, чи потрібно дзвонити в Call-центр СК, в які терміни необхідно подати письмову заяву? Відповіді на всі ці питання знає фахівець з врегулювання збитків.

Більш того, страховий випадок Клієнта, застрахованого через страхового брокера, ніколи не буде «25-м» в черзі на оплату. Завдання фахівця з врегулювання збитків - щодня стежити за тим, щоб він був на «1-му» місці. Клієнту не потрібно дізнаватися - у кого знаходиться його справа і на якій вона стадії: у аварійного комісара, у начальника відділу врегулювання або в бухгалтерії. Він телефонує страховому брокеру, який називає йому конкретну дату оплати.

Зважаючи на зазначене, можу зробити висновок: купуючи страховку через страхового брокера Клієнт купує свою ексклюзивність. Він економить свій час та отримує надійніше страхове покриття.

ufu.org.ua