In English
04071, Київ, вул. Нижній Вал 15,
поверх 5, офіс 502
На мапі
березень 2014 року
березень 2014 року
2383

Як вберегти будинок на березі Дніпра напередодні повені? Про страхування майна від громадянських заворушень і військових дій

На сьогодні поліси, які були оформлені до зимових подій 2013 року, залишаються дійсними. Але в нинішніх реаліях політичної ситуації в Україні їх пролонгація в 2014 році викликає серйозні побоювання.

Будь-який договір страхування передбачає три стандартні винятки: громадянські заворушення, тероризм та військові дії. Проте існує можливість страхувати дані винятки у формі субліміту. Теоретично можна спробувати придбати дане покриття і на весь обсяг ризику, однак коштуватиме така опція приблизно як і платіж за основним договором майна. Тобто доцільніше все ж підібрати субліміт.

Звичайно, не всі страхові компанії згодні на подібне, багато іноземних страховиків вважають, що коректніше прописувати ризик військових дій лише для деяких видів діяльності, наприклад: авіація, морський транспорт, морські вантажоперевезення.

До речі, торік я оформляв договори страхування з покриттям даного ризику і для корпоративної нерухомості. А в нинішньому згадані договори були оновлені на попередніх умовах, незважаючи на ситуацію в країні.

У чому ж особливості даного ризику, чому вони викликають настільки неоднозначну реакцію з боку страхових компаній?

Насправді грань між вищезазначеними ризиками та звичайною страховкою від протиправних дій дуже тонка, а отримання або неотримання відшкодування багато в чому залежить від того, як кваліфікується державними органами подія, що відбулася. Наприклад, якщо буде заведено кримінальну справу з причини хуліганства, то є ймовірність, що страхова компанія відшкодує збиток навіть без покриття громадянських заворушень.

Вельми примітна історія з «вежами-близнюками» у Нью-Йорку. Власник будівлі мав страховку на випадок тероризму, але не було передбачено покриття ризиків у випадку військових дій. І коли Президент США звернувся до людей зі словами: «On September the11th enemies of freedom committed an act of war...» (у перекладі: «11 вересня вороги свободи вчинили акт війни»), то цим мало не позбавив власника нерухомості права на відшкодування збитку через страховку.

Як правило, запит на подібну страховку виникає у двох випадках. Перший – якщо висувається вимога західного контрагента інвестора. Другий – якщо власник майна має реальні побоювання стосовно того, що вказаний ризик відбудеться в найближчому майбутньому. У другому випадку є велика ймовірність відмови страховиків надавати покриття. Втім, брокер, що працює з декількома страховими, завжди підбере для Клієнта надійне покриття. Навіть якщо 5 із 6 страховиків відмовлять, то один неодмінно погодиться.

Відомо, що ризик військових дій багато страховиків обґрунтовано вважають таким, що не підлягає страхуванню. Отримати такий поліс навіть у спокійні часи неможливо, застрахувати громадянські заворушення практично малоймовірно, а тероризм – дуже складно, оскільки страхова подія – факт, що вже відбувся.

Нагадаю ключові принципи страхування: раптовість, несподіванка та непередбаченість. На жаль, військові дії та бунти вже не є непередбачуваними. Зокрема і в реаліях політичної ситуації, що склалася нині в Україні. Подавати запит на подібну страховку – це все одно, що бажати застрахувати від стихійних лих будинок на березі річки після того, як МНС оголосить попередження про майбутню повінь на Дніпрі.


На даний час поліси, придбані до подій зими 2013 року, працюють. Але їх пролонгація в 2014 році викликає серйозні сумніви. Материнські компанії цілком можуть заборонити «дочкам» страхувати цей ризик. Наприклад, багатьом компаніям до цих пір заборонено покривати ризик «війни» при вантажоперевезеннях в Ірак. А деяким взагалі заборонено страхувати подібні перевезення. Тим паче ряд страхових компаній заявляють про свою готовність і надалі котирувати дані ризики.