In English
04071, Київ, вул. Нижній Вал 15,
поверх 5, офіс 502
На мапі
квітень 2015 року
квітень 2015 року
12107
спеціально для UBR

9 випадків, коли Вас чекає відмова у виплаті по КАСКО

спеціально для UBR

Юрій Островський прокоментував для UBR.ua, в яких випадках неможливо або проблематично отримати виплату від страхової компанії за договором КАСКО.

Страхування транспорту – один з найбільш популярних видів страхування в Україні. Щороку українські автовласники страхують свій транспорт на кілька мільярдів гривень. За даними дослідження журналу "Insurance TOP", в структурі страхових премій за видами страхування найбільшу питому вагу за підсумками 2014 року отримало cтрахування транспорту (КАСКО, ОСАГО, "Зелена карта") – 5,947 млрд. грн. (32%). На автострахування також припадає найбільша частка страхових виплат – 2,744 млрд. грн. (або 56,1%). При цьому 20,9% всіх страхових премій від фізичних осіб склали премії від страхування наземного транспорту (КАСКО) – 1,986 млрд. грн. Основна частина страхових виплат (34,9%) також була здійснена за договорами КАСКО – 1 млрд. грн.

Причина популярності КАСКО серед українських водіїв полягає в простій статистиці: тільки за десять місяців 2014 на автодорогах країни відбулося 127 177 ДТП, травмовано більше 27 тис. осіб, загинули близько 4 тис., викрадено більше 10 тис. машин. Аварійний стан доріг та прилеглих споруд, людський фактор, відлуння війни на сході країни – ці та інші чинники щодня створюють зону ризику для українців на дорогах.

Як показує практика, отримати виплати по КАСКО не так вже й просто, існує безліч хитрощів страховиків, про які вголос не говорять. Звичайно, вони всі прописані в договорі дрібним шрифтом, і підписаний договір говорить про те, що водій ознайомлений з усіма умовами. Але в реальності ми часто упускаємо ці деталі, фокусуючись на загальному.

1. Наїзд на бордюр

Виїжджаючи з місця стоянки, водій, а частіше водій-початківець, може зачепити бордюр або паркувальний бар'єр по сусідству. Наслідки такого зіткнення, як правило, незначні – вм'ятина на крилі, подряпина, пошкодження бампера. У більшості випадків водій вважатиме такий інцидент нікчемним і поїде далі у своїх справах. І вже пізніше вирішить звернутися в страхову за компенсацією. Тут і криється підступ.

Відразу ж після зіткнення водій зобов'язаний зателефонувати в страхову компанію. Адже навіть в'їзд в ворота власного гаража вважається ДТП. Зареєстрований оператором колл-центру дзвінок є підтвердженням того, що ДТП сталося і Клієнт повідомив про нього страхову компанію. Якщо в договорі передбачено, що незначні виплати можуть здійснюватися без довідки ДАІ про ДТП, то страхова повинна виплатити відшкодування за шкоду без підтвердження ДАІ. В іншому випадку компанія має право відмовити в компенсації. Як правило, збитки, пов'язані з пошкодженням авто, підлягають компенсації без довідок з ДАІ обмежену кількість разів протягом дії договору (найчастіше один раз). Також встановлюється ліміт такої виплати (розмір збитку може не перевищувати 1-5% від страхової суми).

2. Падіння дерева

Можлива схожа ситуація з деревом – на припаркований або під час руху на автомобіль впала гілка або дерево. Водій відбувся легким переляком, автомобіль – подряпиною та легкої вм'ятиною на капоті. Як і в попередньому випадку, необхідно відразу ж поставити до відома страхову компанію. Залежно від того, де було скоєно пригоду і які наслідки, викликаються працівники ДАІ, МВС чи МНС.

За словами Юрія Островського, партнера BritMark, дерева, які падають від урагану – це класичний страховий випадок, що підпадає під ризик "стихійне лихо". В рамках повної страховки КАСКО – компенсація буде виплачуватися. Але можливі випадки, коли в договорі зазначено, що збиток, нанесений в результаті стихійного лиха, є винятком і не підлягає страховому відшкодуванню. Тоді на компенсацію можна не сподіватися. В іншому випадку падіння дерева на автомобіль в результаті стихійного лиха буде покриватися такою страховкою. При цьому збиток буде відшкодований, коли Український гідрометеорологічний центр відповість на запит страхової компанії підтвердженням про настання стихійного лиха в зазначений час, у вказаному місці. Автовласник також може самостійно отримати таку довідку в Укргідрометцентрі і надати страховику.

3. Як сніг на дах

У випадку інших стихійних явищ природи (падіння снігу, льоду, граду, підтоплення в результаті рясних опадів), про факт події також необхідно повідомити страхову, яка, в свою чергу, звертається в Укргідрометцентр із запитом про можливість формування налипання снігу, льоду, про підтвердження граду, сильних опадів у день події. "Без цієї довідки страхова компанія може не визнати страховий випадок, що, відповідно, доставить багато зайвого клопоту і неприємностей", – говорить Марина Дутлова. І тільки після отримання такої довідки виплачується компенсація.

4. В'їзд в калюжу

Гідроудар – класичне виключення з договору КАСКО, тільки якщо водій або його страховий брокер не погодили інших особливих умов при укладенні договору.
Зловити гідроудар на легковому автомобілі в місті – справа однієї глибокої калюжі. На жаль, через значну кількість ям на наших дорогах після дощу кожна калюжа стає потенційно небезпечною (гідроудар тягне за собою подальший ремонт або заміну двигуна). У договорах великої кількості страхових компаній пошкодження двигуна внаслідок попадання в нього води не є страховим випадком. "Гідроудар – класичне виключення з договору КАСКО, тільки якщо водій або його страховий брокер не погодили інших особливих умов при укладенні договору", - підтвердив Юрій Островський.

В основному такі ризики не виплачуються, оскільки висока ймовірність шахрайства і розмір збитку буде дуже великим.

5. За колеса страхова не відповідає

У компанії BritMark кажуть, що якщо водій пошкодив або у нього вкрали дрібні деталі авто, такі як шини, ковпаки, диски, двірники, антени, то страхова компанія має право відмовити в компенсації. Але тільки у випадку, якщо відсутні інші пошкодження автомобіля. "Якщо постраждала, наприклад, шина, а разом з нею і бампер/крило/ходова (не важливо яка частина) –  оплатять і за шину в тому числі",говорить Юрій Островський.

6. Нічний сюрприз

У договорі КАСКО може бути вказана опція "захищена нічна парковка", яка передбачає, що водій залишає машину на ніч (з 23:00 до 06:00) в захищеному місці –  на охоронюваній стоянці або в гаражі.

"Деякі страховики таку опцію пропонують за замовчуванням. Якщо в договорі страхування присутній такий пункт, то збиток, отриманий Клієнтом внаслідок викрадення чи пошкодження автомобіля в цей час, страхова компанія не відшкодує",  – говорить Юрій Островський.

7. Підпал авто

Ризик спалаху авто є частиною стандартного страхового покриття КАСКО. Але компенсація збитку залежить від умов договору –  частина ризиків покриваються страховкою, а частина є винятком. "У разі загоряння автомобіля отримання довідки від МВС необхідно, тоді як наявність довідки з управління пожежної охорони необов'язково", - говорить Марина Дутлова.

У такій довідці має бути вказана причина загоряння, яка буде ключовою при прийнятті рішення про виплату компенсації.

8. Грубе порушення ПДР

Грубе порушення Правил дорожнього руху може бути вагомою підставою для відмови у виплаті страхового відшкодування. Якщо водій їхав в стані алкогольного, наркотичного або токсичного сп'яніння, або під впливом ліків, протипоказаних при управлінні транспортом, то ні про яке відшкодування збитку не йдеться.

В умовах договору може бути обумовлено, що компанія здійснює виплати по КАСКО за грубі порушення правил дорожнього руху – перевищення швидкості, проїзд на червоне світло, обгін з виїздом на зустрічну в забороненому місці, в'їзд на залізничний переїзд при закритому шлагбаумі або заборонному знаку світлофора виїзд і т.д.

9. Автомобіль вимагає дбайливого ставлення

Збиток, який стався внаслідок неправильної технічної експлуатації (правила експлуатації автомобіля встановлені виробником), а також використання в невластивих технічного призначенням цілях, не підлягає компенсації.

Крім того, не є страховими випадки, коли під капотом були залишені сторонні предмети. Страхова не відшкодує збиток, заподіяний в результаті проникнення в авто води, снігу, граду і бруду через незачинені скла, двері, ущільнювачі, а також неправильного використання або невикористання стоянкового гальма.

Страхова також може відмовити у виплаті, якщо встановить, що аварія сталася через експлуатацію несправного авто (згідно ПДР). До них відносяться несправні гальма і рульове управління, поломка лампи лівої фари в режимі ближнього світла, непрацюючі склоочисники і склообмивачі, відсутність дзеркал заднього виду, поломка звукового сигналу і т.д.

"Якщо, наприклад, ви звернетеся в страхову компанію зі збитком, який стався внаслідок відмови гальм автомобіля, що призвело до пошкодженьвиплати не буде",говорить Юрій Островський.