In English
04071, Київ, вул. Нижній Вал 15,
поверх 5, офіс 502
На мапі
жовтень 2012 року
жовтень 2012 року
2095
спеціаліст з автотранспортного страхування Роман Гончаренко
спеціально для порталу auto.ria.com

Як формуються ціни на ОСЦВ?

спеціаліст з автотранспортного страхування Роман Гончаренко
спеціально для порталу auto.ria.com

В останні роки ринок страхування України взяв курс на якісне покращання за рахунок відходу з нього групи недобросовісних гравців, але, на жаль, ще цілий ряд страхових компаній (СК) намагаються отримати максимальний прибуток, не враховуючи інтереси своїх Клієнтів. При цьому ми самі сприяємо такому стану справ, звертаючи увагу при покупці поліса лише на його вартість і не замислюючись, що платою за привабливу дешевизну стане відмова у відшкодуванні збитку.

Граючи на одвічному бажанні споживача заощадити, багато компаній відкрито пропонують нам захмарні знижки, аж до 50 %. Такі ціни подобаються всім, але не всі замислюються, що з урахуванням знижки більше ніж 25 % собівартість поліса не дозволить страховикові виконати свої зобов’язання по виплаті відшкодування. Адже у вартість страховки з самого початку закладається частина, яка згодом піде на компенсацію наших можливих збитків.

Демпінг на ринку ОСЦВ підтримує і законодавча норма, прийнята у вересні 2011 року, яка збільшила максимальний термін виплати відшкодування з 30 до 90 днів. З цього часу СК мають право виплачувати відшкодування набагато пізніше, використовуючи таку відстрочку для вирішення проблем власної бухгалтерії. Варто зауважити, що не всі страховики зловживають можливістю затягнути виплату відшкодування «до останнього».

Справедлива ціна поліса ОСЦВ

Вартість страхового поліса ОСЦВ встановлюється законодавством та залежить від таких факторів:
• тип транспортного засобу;
• об’єм двигуна;
• місце реєстрації автомобіля;
• сфера його використання.

Для приватної особи середня ціна ОСЦВ на новий автомобіль у київських страхових компаніях в залежності від об’єму двигуна буде такою:
• з об’ємом двигуна до 1,6 л – 750 грн.;
• з об’ємом двигуна від 1,6 л до 2 л – 850 грн.;
• з об’ємом двигуна від 2 л до 3 л – 900 грн.;
• з об’ємом двигуна від 3 л і більше – 1400 грн.

Вартість поліса можна зменшити за допомогою системи знижок «бонус-малус». Це коефіцієнт, який знижує ціну страховки за умови безаварійної їзди – «бонус» і підвищує ціну поліса, якщо мав місце страховий випадок – «малус». Наприклад, якщо водій протягом року не потрапляв у ДТП, то в наступному році страховка обійдеться йому на 5 % дешевше попереднього полісу.

Крім цього, законодавство України передбачає знижки на поліси ОСЦВ у розмірі 50 % для пенсіонерів, учасників війни, інвалідів I і II категорій, включаючи постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи.


Прикмети надійного страховика

Існує кілька основних критеріїв, перевірка яких допоможе вам адекватно оцінити надійність страхової компанії:
• сума страхових виплат надійної СК по відношенню до суми платежів її Клієнтів не може бути занадто високою або дуже низькою – не більше 70 % і не менше 35 %;
• надійні страховики не пропонують поліси, ціна яких дешевше вартості полісів інших СК на 20–40 %, адже в іншому випадку страховикові ніде буде взяти кошти для виплати відшкодування Клієнтам;
• стабільні страхові компанії намагаються підтримувати баланс різних видів страхування у своєму портфелі, не більше 60 % на один вид страхування.

Нагадаю, що в Україні за відсутність поліса ОСЦВ передбачена адміністративна відповідальність власника автомобіля у вигляді штрафу розміром від 425 до 850 грн. Навіть найдосвідченіший автомобіліст може виявитися винуватцем ДТП, а якщо у нього не виявиться поліса «автоцивілки», відшкодування доведеться виплачувати зі своєї кишені. У більшості випадків сума обов’язкових страхових внесків буде меншою, ніж покриття витрат на ремонтно-відновлювальні роботи автомобіля і відшкодування збитку постраждалій стороні.

Підготував Роман Гончаренко, спеціаліст відділу автотранспортного страхування компанії BritMark

Спеціально для Auto.ria.ua