In English
04071, Київ, вул. Нижній Вал 15,
поверх 5, офіс 502
На мапі
лютий 2012 року
лютий 2012 року
2168
Асоційований партнер Ніка Мельник

Страхування нерухомості: маленькі помилки – великі наслідки

Асоційований партнер Ніка Мельник

Інформація про нерухомість, що страхується

Перше, про що хочеться згадати, – це важливість адекватної оцінки майнового об’єкта, який ви збираєтеся застрахувати. Коли брокер або страхова компанія звертаються до вас за будь-якою інформацією, її необхідно надавати максимально деталізовано і коректно. Адже при збитках «спливуть» все невідповідності викладених вами даних і все дрібниці, про які ви «промовчали», – все це може спричинити відмову у виплаті. Приміром, якщо у вас є склад з декількох приміщень, і лише в одному з них встановлена ​​спринклерна система, так і вказуйте в заяві на страхування, не потрібно писати про те, що спринклерна система загалом існує на об’єкті страхування. Це стосується всього: охоронної сигналізації, місць для куріння і дійсного стану застрахованого майна. Надавайте інформацію, яка точно відобразить всю картину прийнятого на страхування об’єкта. В такому випадку брокер або страхова компанія зможуть підібрати умови, які підходять саме для вашого об’єкта.

Приписи МНС

Важливим моментом є невиконання приписів МНС, що може стати причиною відмови у виплаті. Якщо ви знаєте про ігнорування згаданих розпоряджень, обов’язково повідомте про це брокера або страхову компанію. З багатьма страховиками можна домовитися і прописати в договорі страхування таке: «наявність невиконаних приписів МНС є підставою для відмови у виплаті, тільки якщо вони стали причиною страхового випадку». Інакше страхова компанія може відмовити у виплаті, наприклад, через те, що у вас на складі висота сходинок не відповідає вимогам МНС, хоч це ніяк не пов’язано з конкретним страховим випадком. Якщо ви берете в оренду об’єкт нерухомості, обов’язково уточніть у орендодавця про наявність приписів.

Нюанси при оренді

Ще одна ситуація: ви взяли в оренду приміщення, скажімо, під майбутній магазин, і на вимогу орендодавця страхуєте його як майно. При цьому вам необхідно зробити косметичний ремонт орендованого приміщення. Підписуючи договір страхування, вам важливо розуміти, що збиток внаслідок ремонтних робіт є винятком за договором страхування. Тому страховика необхідно повідомити про заплановані роботи. Ви можете вказати дату, до якої роботи будуть завершені, наприклад, через два місяці. Багато страхових компаній погоджуються додати в договір фразу «цей виняток не поширюється на планові технічні роботи і косметичний ремонт». Але якщо ви будете проводити перепланування орендованих приміщень, включаючи знесення стін, – це, за договором страхування майна, все-таки буде вважатися винятком. Варто додати, що у деяких страхових компаній за додаткову плату можна зробити розширення на будівельно-монтажні ризики на певну суму, в межах якої при збитку ви отримаєте відшкодування.

Заставне і незаставне майно

Загальновідомо, що страхувати можна як заставне, так і незаставне майно. Але чомусь ставлення до цих видів страхування зовсім різне. Наприклад, коли банк вимагає застрахувати заставне майно, то на страхове покриття ніхто не звертає уваги, головним фактором для українського страхувальника в цьому випадку є дешевизна. Коли ж страхують незаставне майно, першочерговим стає якість страхового покриття. Це неправильний підхід. Як в заставному, так і незаставному страхуванні на першому місці має бути якість страхового покриття. Адже збитки відбуваються незалежно від того, «застава» це чи «не застава». Сума, яку ви спочатку заощадили на страховій премії, не перекриє ваших витрат, понесених через неякісне страхове покриття.
Будьте уважними і максимально відкритими у наданні інформації про об’єкт страхування – і в підсумку ви будете мати якісне страхове покриття, що є першим і ключовим кроком до отримання виплати.

Ніка Мельник, фахівець з майнового страхування BritMark