In English
04071, Київ, вул. Нижній Вал 15,
поверх 5, офіс 502
На мапі
серпень 2012 року
серпень 2012 року
2293
спеціально для порталу auto.ria.com

Закон про ОСЦВ: нове для автомобілістів

спеціально для порталу auto.ria.com

30 липня закон про внесення змін до закону України про ОСЦВ № 9462 з третього заходу був підписаний Президентом.

Ще в травні 2012 року прийняття Верховною Радою початкової версії цього закону викликало невдоволення страховиків. Після низки змін, стимульованих двома президентськими вето, явних нарікань у представників страхових компаній не залишилося.

Зміни норм закону про ОСЦВ, що безпосередньо стосуються автомобілістів:
- ліміт відповідальності страховиків підвищився з 25 тис. грн. до 50 тис. грн.;
- передбачена компенсація морального збитку потерпілому;
- після вступу в силу, закон гарантує мінімальну страхову виплату за шкоду, завдану життю та здоров’ю потерпілого, незалежно від наявності документів, що підтверджують витрати на лікування.

На думку Андрія Косенкова, директора відділу автотранспортного страхування компанії BritMark, зміни в законі про ОСЦВ носять косметичний характер: «Набагато розумніше було б прийняти правила, за якими працює весь ринок страхування ЦВ в Європі: ввести пряме врегулювання збитків по ЦВ. У багатьох європейських країнах при настанні страхової події потерпілий звертається не в страхову компанію винуватця події, а безпосередньо до страховика, у якого він купував поліс».

Експерт вважає, що такий хід здатний не тільки спростити процес отримання відшкодування страхувальником, але й мотивувати українських автомобілістів користуватися послугами сумлінних страховиків.

За словами Андрія Косенкова, впровадження системи прямого врегулювання збитків по ОСЦВ може вирішити проблему демпінгу на ринку страхування. Варто нагадати, що така система врегулювання з початку 2012 року використовується на території Російської Федерації.

Підготував Анатолий Ильчук
спеціально для AUTO.ria.ua