In English
04071, Київ, вул. Нижній Вал 15,
поверх 5, офіс 502
На мапі
грудень 2010 року
грудень 2010 року
2215
Керуючий партнер Олександр Саусь
спеціально для агробізнес України

INPUTS: щонайменше фінансовий ресурс

Керуючий партнер Олександр Саусь
спеціально для агробізнес України

INPUTS: щонайменше фінансовий ресурс

25 листопада конференц-зала київського Президент-готелю знову гостинно зустрічала гостей та учасників конференції INPUTS, організованої аналітичним центром УкрАгроКонсалт за підтримки компаній Bayer CropScience, Credit Agricole CIB та інших.

Цьогоріч організатори та учасники конференції зосередились на питаннях фінансування при залученні агроресурсів у сільськогосподарське виробництво.

Так, під час першої сесії – «Ринок капіталу як вирішальний фактор розвитку аграрного сектору» - доповідачі Ян Хендерсон та Богдан Хом’як шукали нові шляхи для залучення фінансування в агросектор. Серед таких вони називали і один із найбільш цікавих на сьогодні – первинне публічне розміщення акцій на біржі (Initial Public Offering – IPO).

Зокрема, пан Хом’як акцентував увагу присутніх на етапах підготовки до IPO, які передбачають визначення плану та стратегії розвитку компанії , проведення повної фінансової звітності, яку затвердить аудитор, розроблення чіткої управлінської та юридичної структури. Не буде зайвою фахова юридична, фінансова та стратегічна підтримка. Окрім того, потрібна воля власників компанії, аби віддати частину свого підприємства інвесторам, - зазначив Богдан Хом’як.

Питання успішності проведення IPO розглядав керівник УкрАгроКонсалт Сергій Феофілов, зазначивши, що на сьогодні низка великих українських аграрних компаній вже провели процедуру залучення коштів на таких світових біржах, як Варшавська, Лондонська, Франкфуртська, Паризька.

Крім того, він нагадав про альтернативні джерела фінансування аграрного виробництва, як, приміром, товарні кредити постачальників матеріально-технічних ресурсів, міжнародні фонди та приватні інвестори.

До речі, цього річ українські компанії розмістили єврооблігації на суму $330 млн, шляхом додаткової емісії та продажу акцій - $145 млн, приватні інвестори завели у виробництво $150-180 млн.

Сприятливими факторами при залученні коштів у виробництво пан Феофілов називає зростаюче розуміння аграрних інвестицій та збільшення дефіциту аграрної землі як найважливішого ресурсу.

Коментарі.

Юрій Тімофеєв, керівник відділу маркетингу, Bayer CropScience

«Ми цю конференцію започаткували три роки тому – у 2008-му. Ідею її проведення подав УкрАгроКонсалт. Ми виходили із того, що у цей кризовий рак був дефіцит агроресурсів, і нам як організаторам цікаво було подивитися: як буде вести себе ринок.

На останніх двох конференціях вже постають інші питаня: ми говоримо не про дефіцит ресурсів, а про фінансові механізми їх залучення. Варто зазначити, що ці питання цікавлять не тільки самі господарства, а й виробників та постачальників цих ресурсів.

Ми вважаємо, що організація таких конференцій важлива заради обміну думок фахівців. На жаль, трохи замалий інтерес із боку господарств, але я вважаю, що це справа часу: із роками активність їх буде зростати.

Така конференція важлива сама по собі як можливість спілкування, адже в кулуарах спілкування не менш важливе, ніж самі виступи. Це майданчик. Де зустрічаються фахівці сільського господарства для обміну думками».

 Сергій Феофілов, генеральний директор, УкрАгроКонсалт

«Щодо цьогорічної конференції хочеться зазначити, що склад учасників став значно професійнішим. З’явився інтерес саме до тих питань, що визначають розвиток сільського господарства. Це загальна макроекономічна ситуація, це перспективи інвестицій, це нові напрями фінансування агровиробництва та закупівлі агроресурсів.

Тобто відчувається, що склад учасників відображає всю ту стурбованість, яка існує в аграрному секторі із приводу його подальшого розвитку. Це найголовніше, і ми будемо відповідати на ці нові виклики.

На жаль, у нас переважна більшість фермерів віддає перевагу роботі «по старинці», для них не властиво побачити нове що вони можуть отримати, застосовуючи нові інструменти. Наразі вони ще не уявляють, що можна при порівняно незначних витратах отримати доступ до мільйонів доларів. Але над цим потрібно працювати.

Ця конференція дає змогу прийти, подивитися, навчитися, застосувати у себе – і отримати додаткові вигоди в бізнесі.

Крім того, нинішній контингент учасників конференції доє змогу напрацювати нові підходи та запропонувати їх для малих та середніх агропідприємств».

 Олександр Саусь, виконавчий директор страхового брокера BritMark.

«Загалом конференції, що їх проводить УкрАгроКонсалт, я оцінюю позитивно. Компанія вміє залучити серйозних учасників, що підтверджує її репутацію. Конференцій, присвячених аграрному сектору, проводиться чимало, тільки в грудні їх буде 5, і, по суті, вони відрізняються співвідношенням кількості господарників та постачальників. Цього разу переважна більшість запрошених – постачальники.

Участь у цьому заході дає можливість нашій компанії насамперед досягти більшого розуміння тенденцій аграрної індустрії. Адже агрокомплекс – це складна галузь, в якій велика кількість гравців, при чому вони, на відміну від інших галузей , розкидані по всій Україні. Виходячи з цього, єдиний спосіб якісно проаналізувати перспективи аграрної індустрії – це відвідування подібних конференцій.

Надалі від організаторів очікуємо залучення найбільш значимих та цікавих учасників ринку».

 Алла Барабаш,

"Агробизнес сегодня"