In English
04071, Київ, вул. Нижній Вал 15,
поверх 5, офіс 502
На мапі
листопад 2015 року
листопад 2015 року
1902
спеціаліст з автотранспортного страхування Роман Гончаренко

Навіщо Вам поліс ОСАЦВ

спеціаліст з автотранспортного страхування Роман Гончаренко

У 2005 році Верховна Рада України прийняла Закон України про страхування ОСАЦВ.

Прийняття Закону про ОСАЦВ відіграло важливу роль у правовому врегулюванні фінансових суперечок учасників дорожньо-транспортних пригод (ДТП). Часто виникає ситуація, коли в результаті невеликого зіткнення бюджетного транспортного засобу (ТЗ) з автомобілем преміум-сегмента у винуватця-власника дешевого авто немає можливості за свій рахунок покрити дорогий ремонт автомобіля класу «люкс». Такі ситуації вже стали звичними на вулицях Києва та інших великих обласних центрів України. Рішення розбіжностей, що виникали, як правило, викликало масу складнощів. Учасникам такого ДТП треба було постійно з’являтися на судових розглядах, які іноді розтягувалися на місяці. Навіть після винесення судом рішення винуватець не завжди міг знайти кошти, достатні для компенсації нанесеного збитку.

Збільшення кількості таких випадків призвело до того, що Верховна Рада України, попередньо вивчивши світовий досвід, прийняла важливий закон щодо обов'язкового страхування автоцивільної відповідальності (ОСАЦВ). Відповідно до цього нормативного акту власник будь-якого ТЗ зобов'язаний щороку купувати страховий поліс (для бюджетних авто вартість такої страховки, як правило, становить близько 1 000 гривень на рік). При настанні страхового випадку Закон про ОСАГО передбачає виплату потерпілому страховою компанією (СК) компенсації на ремонт ТЗ у розмірі до 50 000 гривень.

Згідно із Законом про страхування ОСАЦВ спочатку необхідно офіційно оформити ДТП, викликавши представників ДАІ (або ж самостійно заповнивши «європротокол»), і згодом після визнання судом винуватця ДТП його страхова компанія покриває вартість ремонту на підставі висновку офіційного оцінювача вартості ремонту. Цю процедуру проводять профільні станції технічного обслуговування (СТО), з якими страхова компанія зобов'язана укласти офіційний договір, керуючись положеннями Закону про страхування ОСАЦВ.

Звертаємо вашу увагу, що згідно з буквою Закону про ОСАГО експлуатація автомобіля без наявності поліса ОСАЦВ заборонена. При оформленні даної страховки Клієнту СК видається один примірник договору, а також спеціальний знак («стікер») з номером поліса та печаткою страхової компанії, який розміщується під лобовим склом автомобіля. Такий «стікер» дозволяє звірити необхідні дані будь-якому співробітникові ДАІ.

Закон про страхування ОСАЦВ передбачає стягнення адміністративного штрафу з власника легкового або вантажного автомобіля, якщо його ТЗ рухався без наявності поліса або спеціального знака. Насправді штраф за відсутність страховки ОСАЦВ — це не найстрашніше, що чекає автовласника. У разі відсутності поліса виплата відшкодування потерпілим третім особам лягає на плечі винуватця ДТП. До речі, розмір такої компенсації збитку може в 30 разів перевищувати вартість самого поліса автоцивілки.

Закон про ОСАГО забороняє виїзд будь-якого ТЗ, зареєстрованого на території України, за межі країни, якщо у його власника відсутній сертифікат міжнародної системи автомобільного страхування "Зелена карта".
Оскільки на території України відповідно до Закону про страхування ОСАЦВ заборонено переміщатися без наявності страховки перед третіми особами, то кожен власник ТЗ при в'їзді в країну зобов'язаний мати сертифікат міжнародної системи автомобільного страхування "Зелена карта" або внутрішній договір ОСАЦВ на весь термін перебування. Більше того, Закон про ОСАЦВ забороняє виїзд будь-якого ТЗ, зареєстрованого на території України, за межі країни, якщо у його власника відсутній сертифікат міжнародної системи автомобільного страхування "Зелена карта".

Згідно із Законом про страхування ОСАЦВ в Україні будь-які спроби державних органів влади нав'язати послуги певних страхових компаній знаходяться під забороною. Це означає, що страхувальник має право самостійно зробити вибір, де йому застрахувати свою відповідальність, а страхові компанії не мають права відмовити йому в даній послузі.