In English
04071, Київ, вул. Нижній Вал 15,
поверх 5, офіс 502
На мапі
листопад 2015 року
листопад 2015 року
2564
Партнер Катерина Шум
спеціально для EBA

СТРАХУВАННЯ ОЗИМИХ: 5 питань, на які варто відповісти перед підписанням договору

Партнер Катерина Шум
спеціально для EBA

Для багатьох агропромислових підприємств і фермерських господарств страхування озимих культур — це питання номер один, починаючи з середини жовтня, адже крайній термін укладення договорів страхування, як правило, обмежений 1 грудня. Слід зазначити, що проблема агрострахування — нагальна для України. Незважаючи на те, що близько 70% земельного банку нашої країни становлять сільськогосподарські угіддя, лише мала частина з них, а це 4-5%, покрита тим чи іншим видом договору страхування. Переважно дана ситуація обумовлена ​​високою вартістю такої страховки, яка, у свою чергу, викликана ризиковістю та збитковістю сільського господарства в цілому.

На сьогоднішній день страхове покриття розроблено та діє для таких культур: озимі пшениця, жито, ячмінь, рапс і тритікале. Серед головних ризиків, що покриваються можна виділити наступні: погодні умови (посуха, буря, злива, град, заморозки, замокання, повінь, удар блискавки і т.д.), пожежа, протиправні дії третіх осіб, епіфітотія хвороб культур, епіфітотія розмноження шкідників. Безумовно, перед підписанням договору страхування не варто забувати прочитати правила і умови страхування, що є особливими для кожної страхової компанії, на підставі яких складається сам текст договору. Як правило, в частині визначення ризиків, для багатьох з них прописані чіткі кількісні параметри, якими керується страховик при розгляді страхових випадків. Наприклад, видуванням вважається знесення сильним вітром верхнього шару ґрунту разом з посіяним насінням або сходами рослин. При цьому, сильним вітром вважається вітер, що дме зі швидкістю не менше 10-15 м/с. Є сенс завжди порушувати питання внесення правок до такого роду параметрів, і багато страховиків йдуть назустріч страхувальникам.

Давайте ж розглянемо основні пункти, які варто визначити перед тим, як поставити підпис під договором страхування озимих.

1. Який період покрити страховкою?

Вибір обмежений трьома опціями

- Страхування тільки на період перезимівлі (осінь-зима). Договір вступає в дію після появи сходів восени і закінчується після відновлення вегетації навесні.

- Страхування тільки на весняно-літній період. Договір вступає в дію після відновлення вегетації навесні та діє до літнього збору врожаю.

- Страхування на повний період життєвого циклу культури. По суті, це об'єднання першого і другого виду страхування. Зрозуміло, договір з подібним покриттям — як найбільш повний, так і найбільш дорогий в порівнянні з кожним окремо взятим із двох вищевказаних.

2. Який рівень покриття вибрати при страхуванні тільки на осінньо-зимовий період?

- Тільки від повної загибелі. Мається на увазі, що страховим випадком за договором вважається виключно повна загибель посівів.

* Вибираючи страховика, обов'язково зверніть увагу, яка частка пошкоджених посівів визначає повну їх загибель за договором. На ринку показник коливається від 50 до 70%. По можливості, вибирайте менше число.

- Від часткової та повної загибелі.

Зверніть увагу, що франшизу (як правило, вона становить 10-40% від страхової суми) є сенс встановлювати від страхової суми окремо по кожному із застрахованих полів, щоб уникнути ситуації, коли загибель всього поля виявиться підфраншизною, якщо договором застрахований ряд полів, а франшиза вказана від загальної страхової суми за договором
* Зверніть увагу, що франшизу (як правило, вона становить 10-40% від страхової суми) є сенс встановлювати від страхової суми окремо по кожному із застрахованих полів, щоб уникнути ситуації, коли загибель всього поля виявиться підфраншизною, якщо договором застрахований ряд полів , а франшиза вказана від загальної страхової суми за договором

** Рекомендується додатково покривати ризик весняних заморозків незалежно від обсягу страхового покриття. Стандартно договір закінчується після повного відновлення вегетації навесні, але не пізніше 10 квітня. Включення опції весняних заморозків продовжує договір більш, ніж на місяць, якраз на період, коли такі погодні явища найбільш вірогідні і небезпечні для застрахованих культур.

3. Який рівень захисту вибрати при страхуванні на весну-літо?

У цьому зв'язку оцінюються два показники — рівень страхового покриття і ціна за одиницю продукції. Механізм дії наступний. Страховик пропонує діапазон значень по кожному з них, але вибір здійснюється на розсуд страхувальника, виходячи з його бюджету на страховку і очікувань щодо розміру страхового відшкодування. Рівень страхового покриття, як правило, становить 50-80% з 5% - кроком. Чим вищий показник — тим вищий страховий тариф. По кожній застрахованій культурі страховик таким же чином пропонує опціон цін з діапазоном приблизно 20 - 50 грошових одиниць.

4. Яким методом оцінювати фактичну врожайність?

Можна виділити два загальноприйнятих підходи:

- Метод біологічної врожайності.

- Метод контрольного обмолоту.

Головна відмінність між ними в тому, що метод біологічної врожайності передбачає її оцінку шляхом збору вручну вибіркових колосків культури за тиждень до початку масового збору врожаю. Другий же метод ґрунтується на механізованому збиранні вибіркової смуги культури з наступним зважуванням обмолочених зерен. Метод біологічної врожайності вважається менш витратним як в частині фінансових коштів, так і з точки зору часу.

5. Який рівень відшкодування збитку в осінньо-зимовий період вибрати при укладанні договору страхування на повний період вирощування озимих культур?

Йдеться про наступне. Згідно умов такого договору страхування страхувальник має право на відшкодування двічі — взимку, при пошкодженні посівів, і влітку, при недоотриманні очікуваної врожайності через настання застрахованих ризиків. Особливістю зимового відшкодування є те, що його сума обмежена 20 або 30% від страхової суми. Цифру вибирає страхувальник. Плюс до цього, обов'язковою умовою для отримання відшкодування є пересівання/досівання культури або культивування ґрунту на пошкоджених ділянках. Багато страховиків взяли за правило виплачувати відшкодування двома траншами: половину — після підтвердження страхового випадку, половину — після підтвердження робіт з пересівання культури або повторного орання ділянок з пошкодженими посівами.

Важливу роль при підготовці договору страхування озимих грає правильне розуміння порядку розрахунку страхової суми.

При страхуванні тільки на період перезимівлі:

Страхова сума = Загальна площа застрахованих посівів х Витрати на посів і вирощування

При страхуванні врожайності:

Страхова сума = Загальна площа застрахованих посівів х Застрахована врожайність х Ціна за одиницю врожаю,

де

Застрахована врожайність = Рівень страхового покриття х Середня врожайність культури за останні 5 років

На закінчення хотілося б сказати, що страхові продукти для сільськогосподарських культур містять безліч нюансів, вони постійно змінюються і вдосконалюються для розширення обсягу покриття і розвитку культури страхування в цілому. У цьому контексті безцінною є консультація незалежного експерта.

eba.com.ua