In English
04071, Київ, вул. Нижній Вал 15,
поверх 5, офіс 502
На мапі
листопад 2014 року
листопад 2014 року
2511
спеціально для Delo

Сім кіл добровільного медичного страхування

спеціально для Delo

Спеціально для Delo.ua Юрій Ніканьонок розповів про те, як побудувати комунікації з персоналом медичних установ, знайти «свого» лікаря і не отримати відмову в обслуговуванні.

Отримавши поліс ДМС, кожен страхувальник хоче відчувати себе, як герой реклами шоколадного батончика: лежати в гамаку і отримувати райську насолоду.

Але, ті, хто знають, як працює страхова медицина і медицина взагалі, розуміють, що існує багато дрібниць. Ці нюанси можуть зіпсувати настрій, подарувавши замість райської насолоди, пекельне роздратування і невдоволення. Саме тому багатьом співробітникам компаній при добровільному медичному страхуванні доведеться пройти «7 кіл ДМС», про які розкажу в цьому матеріалі.

В першу чергу, мова про забезпечених людей, які користуються послугами приватних та брендових клінік. Адже їх мета – не стільки отримання медикаментів на певну суму грошей, скільки сервіс. Тому, навіть не захворюючи, такі Клієнти звертаються за допомогою кілька разів на рік, хоча б заради профілактики. А значить, ймовірно проходять через «кола ДМС».

Перше коло. Завищені очікування.

Багато хто бував за кордоном і встиг зрозуміти, що таке по-справжньому хороший сервіс, ввічливий персонал і орієнтованість на Клієнта. В нашій країні поняття «сервіс» неоднозначне. Тому, надаючи добровільне медичне страхування співробітникам, роботодавцю відразу варто пояснити, які можливості полісу в принципі.

По-перше, це економія грошей. Важливий фактор і досить сильний мотиватор.

По-друге, рівень обслуговування. «Брендові» клініки уже навчилися закуповувати бахіли, пропонувати чай-каву-капучіно і цукерки. В нашій країні вистачає хороших, кваліфікованих лікарів. Та й страхові компанії, в які можна додзвонитися і які покриють візит в хорошу клініку, теж існують.

Але змиріться з тим фактом, що навіть найкращий лікар може бути грубим, адміністратор в клініці буде помилятися з датою, а програмне забезпечення найсучаснішого асистансу може не працювати через відсутність електрики. Це факт. Сумний, дратуючий, але факт.

До райських островів потрібно довго летіти. Так і з сервісом, щоб його отримати в Україні треба постаратися. Безумовно, це непросто, але ж і ресторан, навіть дорогий, не завжди має ідеальне обслуговування, а хороших механіків можна перерахувати на пальцях. Тут мова про найдорогоцінніше – здоров'я. Тому ми домовляємося, що мотивуємо себе фінансово і готові боротися за свій сервіс.

Друге коло. Наповнення програми.

Про це написано багато статей. Тому розберемо «тонкі» моменти при виборі програм добровільного медичного страхування співробітників, які допоможуть зробити правильний вибір.

Отже, деякі з нюансів:

В цілому, не полінуйтеся і прочитайте програму добровільного медичного страхування співробітників. Як правило, вона оформляється додатком і займає один аркуш формату А4. Уточніть питання по всіх опціях, які стосуються застрахованого. Наприклад, якщо в програмі є масаж – відразу обговоріть, на яку кількість зон він поширюється. Якщо в програму входить профогляд, перевірте його наповнення. Постарайтеся оцінити, які ще обстеження співробітнику хотілося б проходити, виходячи з історії хвороб та спадковості.

Третє коло. Робота з асистансом.

Розповім Вам кілька простих правил.

Четверте коло. Вибір лікаря.

Обирайте лікаря лише за рекомендаціями. Ви можете спробувати подивитися спеціалізовані ресурси - doc.ua, мед.дозор. Але, якщо ситуація серйозна і це не просто огляд, ГРВІ або щось очевидне, потрібно шукати лікаря по знайомих і друзях. У багатьох людей, що стежать за своїм здоров'ям, є цілі «колекції лікарів». Отримавши рекомендацію, наполягайте на консультації саме цього фахівця.

П’яте коло. Відвідування клініки.

Намагайтеся все контролювати самостійно. Навіть у тому випадку, коли роботодавець здійснює добровільне медичне страхування співробітників. Якщо призначили аналізи – перевірте внесення дат і часу. Призначили лікування – переконайтеся, що лікар в асистансі отримав і зафіксував віддзвін. Переконайтеся, що інформація в принципі дійшла до «вашого» лікаря. Ці кроки вбережуть від нерозуміння і конфліктів зі страховою компанією.

Шосте коло. Лікування, альтернативні консультації, відмови.

Після постановки діагнозу, призначення лікування і взагалі, в будь-який момент, виникають сумніви чи невдоволення – просіть альтернативну консультацію. Можливість такої консультації, теж варто обумовити в програмі добровільного медичного страхування співробітників. Якщо на прохання отримано відмову з посиланням на виняток, варто цей діагноз перевірити ще раз і переконатися, що він дійсно є винятком. Потрібно запитати у експерта або будь-якого іншого лікаря.

Сьоме коло. Все в комплексі.

Озвучена схема перетворення кіл ДМС в райську насолоду від сервісу працює лише при одночасному дотриманні всіх описаних правил. Тобто збій хоча б на одному з етапів, хай і незначний, обов'язково стане «ложкою дьогтю».

Тому останнє коло (воно найскладніше) – це терпіння для застосування всього описаного. Так, на перший погляд виглядає все страшно. Більше того, це не вичерпний список, завжди можуть з'явитися індивідуальні особливості кожної з стадій. Але є і хороші новини: налагоджений одного разу процес буде довгий час приносити дивіденди, і проблем з добровільним медичним страхуванням не виникне.

А де реклама брокерів, запитаєте ви. Все просто. Пройти ці кола менш болісно, налагодити роботу з асистансом, знайти лікаря і уникнути маси помилок допоможе брокер. Але ніхто не здатний одномоментно поміняти систему охорони здоров'я. Тому якщо хтось із страхових посередників пообіцяє, що зможе позбавити від участі в цьому процесі цілком і повністю, швидше за все, він говорить неправду або має справу з ДМС зовсім недавно.

Та й боротися з системою, як відомо, не варто, потрібно вчитися її використовувати. Як сказав один мій знайомий андеррайтер, сьогодні страхова компанія в Україні – в першу чергу, фінансовий інструмент, а в другу – організатор послуги. І лише в дуже рідкісних випадках – інструмент впливу на клініку і якість її сервісу. Так що повертаємося на наше перше коло і миримося з тим, що в Україні сервісу поки немає і за нього треба боротися.

А значить, купуємо батончик, приймаємо рішення і в дорогу!