In English
04071, Київ, вул. Нижній Вал 15,
поверх 5, офіс 502
На мапі
грудень 2015 року
грудень 2015 року
17415

Корисні поради про страхування ОСЦПВ для автолюбителів

ОСЦПВ — це обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів (ТЗ). Даний вид страховки є обов'язковим для автомобілістів. Можливість не купувати страховку ОСЦПВ мають тільки інваліди 1-ї групи, інваліди війни та учасники бойових дій. Відшкодування збитків по ДТП, винуватцями яких є зазначені особи, лягає на МТСБУ (Моторно-транспортне страхове бюро України).

Як визначається вартість полісів ОСЦПВ?

Всі страховки ОСЦПВ в Україні розділені на 6 зон, які відрізняються за вартістю.
Київ — найдорожче місто в Україні. Принаймні, відносно вартості полісів ОСЦПВ. Страховка ОСЦПВ дійсно найдорожча саме в місті Київ. Всі страховки ОСЦПВ в Україні розділені на 6 зон, які відрізняються за вартістю. І одна, найперша і найдорожча зона, виділена спеціально для столиці України. Відносно недавно з'явилася друга зона, яку створили спеціально для міст, які територіально розташовані недалеко від Києва. Це такі міста як Бориспіль, Боярка, Бровари, Васильків, Вишгород, Вишневе та Ірпінь. Логіка в тому, що автомобілі, зареєстровані у цих населених пунктах, швидше за все, часто їздять і по самому місту Києву. Тому дана друга зона буде дорожчою, ніж зона для міст з такою ж кількістю населення, яке перебуває в інших областях.

Третя зона призначена для жителів міст з населенням більше одного мільйона громадян. На сьогоднішній день це міста Харків та Одеса. Природно, що ціна страхового поліса ОСЦПВ для населення цієї зони дешевша, ніж для жителів Києва. Але вона трохи дорожча, ніж для власників транспортних засобів Борисполя, Боярки, Броварів та інших міст-супутників столиці України.

А ось четверта зона, до якої відносяться міста з населенням понад 500 тис. жителів, передбачає вартість в діапазоні, що приблизно рівна другій зоні. Прикладом міст із зони № 4 є Дніпропетровськ, Запоріжжя, Львів, Миколаїв та інші.

Логічно, що п'ята зона дешевше згаданих вище. Це населені пункти з кількістю жителів від 100 тис. до 500 тис. чоловік. Ну і найдоступнішим поліс ОСЦПВ буде для власників транспортних засобів міст і сіл з населенням до 100 тис. жителів. Різниця між першою зоною (Київ) і 6-ю зоною (з населенням менше 100 тис. жителів) досить вражаюча. Для прикладу, базова ціна страхового поліса ОСЦПВ для автомобіля з об'ємом двигуна більше 3-х літрів в Києві становить 2 358 грн. У той же час ціна поліса для такого ж автомобіля з реєстрацією в останній зоні дорівнює 737 грн.

Логіка градації цих зон і прив'язаних до них цін в тому, що чим більша щільність населення, тим більша ймовірність настання страхової події, оскільки на дорогах їздить більше автомобілів. Також, у великих містах частіше зустрічаються більш дорогі автомобілі, що істотно впливає на збитковість по ОСЦПВ.

У свою чергу самі транспортні засоби поділяються на 12 типів, що відрізняються за вартістю страхового поліса ОСЦПВ.

Два типи визначено для мотоциклів і моторолерів. Якщо об'єм двигуна мотоцикла до 3000 см3 — це тип А1. Якщо обсяг більший — тип А2. Тип А2 дорожче першого варіанту на 100%.

Для легкових автомобілів виділено 4 типи в залежності від об'єму двигуна: В1 — найдешевший для автомобілів з об'ємом двигуна до 1600 см3; В2 — для автомобілів з об'ємом від 1600 см3 до 2000 см3; В3 — об'єм від 2000 см3 до 3000 см3 і найдорожчий тип, який дорожчий ніж тип В1 майже в два рази, встановлено для автомобілів з об'ємом двигуна більше 3000 см3. Його назва, відповідно, В4.

Вантажні автомобілі ділять тільки на 2 типи залежно від вантажопідйомності: С1 — якщо вантажопідйомність до 2-х тонн і С2 — якщо вантажопідйомність більше 2-х тонн. Само собою зрозуміло, що тип С2 дорожчий типу С1. Різниця — близько 10%.

Ще 2 типу відведено автобусам: D1 — якщо кількість пасажирів не перевищує 20 осіб. D2 — якщо автобус може перевозити більше 20 чоловік. Різниця у вартості між цими двома типами близько 20%. А взагалі — поліси ОСЦПВ для автобусів є найдорожчими. Поліс ОСЦПВ для найменшого автобуса буде коштувати дорожче, ніж поліс ОСЦПВ для найбільшої вантажівки або легкового авто з максимальним об'ємом двигуна.

Що стосується найдешевших типів ОСЦПВ, то такими будуть поліси для причепів до вантажних авто (це тип Е) і поліси для причепів до легкових автомобілів (тип F). Базова ціна поліса ОСЦПВ для причепа до легкового авто з київською реєстрацією для юридичної особи складає 352 грн. Для прикладу, вартість поліса ОСЦПВ для вантажного автомобіля з вантажопідйомністю більше 2-х тонн, який теж зареєстрований у Києві, буде дорівнювати 3110 грн.

Варто відзначити, що деякі категорії громадян, крім тих, які звільняються від обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності, мають право на спеціальні знижки. Так, наприклад, учасники війни, інваліди 2-ї групи, постраждалі внаслідок Чорнобильської катастрофи та пенсіонери можуть купити поліс ОСЦПВ за половину ціни. Однак, цим правилом можна скористатися тільки в тому випадку, якщо люди із зазначених вище категорій, самі керують транспортним засобом. Якщо припустити, що за кермо їх авто може сісти ще хтось — прийдеться купити поліс ОСЦПВ за повну вартість.

Окрім знижок, передбачених законодавством України, існує ряд додаткових знижок, які страховики мають право застосовувати до певних категорій страхувальників.

Наприклад, існує знижка ОСЦПВ за одночасне страхування великої кількості транспортних засобів. Найчастіше нею користуються страхувальники, які є юридичними особами, оскільки дана знижка починає працювати при страхуванні від 5 транспортних засобів на одного страхувальника. Навпаки, випадки, коли фізичні особи страхують відразу 5 транспортних засобів і більше, зустрічаються рідко. Максимальний дисконт для ситуації, коли страхується велика кількість транспортних засобів, не перевищує 30%. Отримати його може тільки той страхувальник, який купує поліси ОСЦПВ, як мінімум, для двох тисяч автомобілів.

Наступний варіант зниження вартості поліса ОСЦПВ — це беззбиткове водіння, або, так званий, бонус-малус. Кожен страхувальник має право отримати 5% знижки за кожен рік безаварійної їзди. Застосування даної умови лімітовано 4-ма роками. Відповідно, максимальна знижка по бонус-малус — 20%.

Останні два варіанти знижки можуть підсумовуватися. Відповідно, при страхуванні беззбиткового парку автомобілів можна скористатися і знижкою за кількість, і знижкою бонус-малус.

Крім того, існує відмінність у вартості поліса ОСЦПВ для юридичних і фізичних осіб. Однак, ця різниця настільки незначна, що недоцільно навіть розглядати варіанти її розрахунку.

Що таке ліміти відповідальності по ОСЦПВ?

Що стосується лімітів відповідальності по ОСЦПВ, то на сьогоднішній день вони складають 50 тис. грн. по майну і 100 тис. грн. по життю і здоров'ю. Дані ліміти були встановлені ще при обмінному курсі 8 гривень за 1 долар США. Відповідно, зараз такі ліміти є заниженими, тобто цих сум не завжди вистачає для покриття збитку потерпілим внаслідок ДТП. Левова частка транспортних засобів на дорогах України — це імпортні авто. Всі замінні деталі на такі автомобілі, як правило, імпортуються, а значить, оплачуються у валюті.

Розумний вихід із становища — купівля полісу добровільного страхування цивільної відповідальності. Іншими словами — це збільшення лімітів відповідальності за ОСЦПВ. Коштують такі договори недорого і вважаються просто необхідними в поточній ситуації. Хоча правильним і логічним вирішенням даної проблеми було б збільшення самих лімітів відповідальності за полісом ОСЦПВ. Тим більше що вартості полісів ОСЦПВ були підняті в червні 2015-го року, а от ліміти збереглися колишніми.

До вибору страхового партнера по ОСЦПВ варто підходити дуже ретельно. У нинішніх умовах часто зустрічаються ситуації, коли Вам пропонують купити поліс за половину ціни, а то і дешевше, причому незрозуміло за які заслуги. Імовірність того, що «демпінгуюча» страхова компанія здійснить виплату по ОСАГО вчасно і в повному обсязі — дуже невелика. Куди більша вірогідність того, що виплати не буде взагалі. З одного боку, проблеми із врегулюванням — це не наші турботи, оскільки у виплаті зацікавлена постраждала особа, а не той, хто купував поліс. З іншого, резонним залишається питання: чи варті кілька сотень гривень на рік Вашої уваги, зусиль і участі в процесі, коли потерпілому не виплачуватимуть з пошкоджень, які Ви йому нанесли?

Повертаючись до питання реєстрації Вашого автомобіля, хочу звернути увагу, що визначення зони відбувається не за пропискою власника транспортного засобу, а по реєстрації МРЕО, яке ставить автомобіль на облік. Відповідно, якщо Ви прописані в провінційному місті, але автомобіль поставили на облік у Києві, вартість поліса ОСЦПВ буде розрахована по першій зоні (м.Київ), тобто по найдорожчому тарифу. І навпаки, якщо Ви прописані в Києві, але поставили автомобіль на облік, наприклад, у Вишгородському МРЕО — маєте право купити поліс ОСЦПВ по другій, більш бюджетній зоні.