In English
04071, Київ, вул. Нижній Вал 15,
поверх 5, офіс 502
На мапі
серпень 2016 року
серпень 2016 року
3771

Чому українці не довіряють страховим компаніям

Питання надійності страхових компаній в Україні завжди сприймається як гостре та дискусійне. Крім того, воно є частково риторичним за аналогією з питанням про надійність українських банків. І подібність тут не тільки в тому, що і страхові компанії, і банки є фінансовими установами, а також в тому, що обидві ці сфери грають на одних і тих же почуттях людей – бажанні заощадити або додатково заробити. Наприклад, всім очевидно, що не потрібно нести гроші в банк, який пропонує 35% річних. Відповідно, не варто страхувати легкові автомобілі по КАСКО за тарифом 2,0% або купувати поліс ЦВ вартістю в 3 рази дешевше передбаченої законодавством нашої країни.

Ось саме через те, що існують ті, які страхують дуже дешево, в інтернеті дуже популярні запити по типу «страхові компанії відгуки», «страхові компанії як врегулюють».

Заради об'єктивності слід звернути увагу на те, що в сфері правовідносин, пов'язаних зі страхуванням, велика частина відповідальності лежить на законодавчій і виконавчій владі. Наприклад, проїхавши лише по одній вулиці в Києві, страхові компанії можна зустріти на кожному розі. Як споживачеві зрозуміти, які з них є надійними, а які – ні? Думаю, що на страховому ринку потрібно проводити настільки ж радикальну чистку, як це було зроблено Національним банком України в банківській сфері, де за період 2014-2016 років з ринку було виведено понад 80 учасників. У страхуванні ця цифра повинна бути ще більшою, оскільки сьогодні в Україні функціонує понад 400 страхових компаній, що мають ліцензії на надання послуг у сфері страхування. З моєї точки зору, реальних страхових компаній в Києві та страхових компаній України набереться не більше двох десятків. Інші ж страхові компанії створені для відмивання грошей взагалі або для вирішення певних фінансових питань та проблем у структурах фінансово-промислових груп. Також варто обов'язково відкрити інформацію про власників страхових компаній, оскільки в даний час існує фракція страхових компаній Києва і страхових компаній України, власники яких одночасно виступають власниками збанкрутілих банків, що свідчить про те, що в цих страхових компаніях краще не страхувати свої активи і не розглядати їх при виборі страховика, якому ви довірите страхувати Ваше майно, автомобіль, здоров'я.

Сьогодні дороги великих міст України, а особливо Києва, заповнені безліччю автомобілів. Дуже часто доводиться спостерігати ситуацію, коли автомобілі потрапляють в ДТП, внаслідок якого обом учасникам події наноситься збиток. В цьому випадку водії звертаються в страхову компанію (наприклад, по ЦВ винуватця) і надають необхідний пакет документів. Далі страхова компанія розглядає надані документи та приймає рішення щодо виплати відшкодування. Якщо будуть підстави для відмови, страхова компанія Києва (або страхова компанія будь-якого іншого міста України) просто не компенсує збиток і буде мати рацію. Або ж, якщо автомобіль не зовсім новий, то прийме рішення про виплату з урахуванням зносу, що, звичайно, знизить підсумкову суму страхового відшкодування. І потерпілий, отримавши від страхової компанії страхове відшкодування, з образою вийде на простори інтернету писати відгуки про страхову компанію. Наскільки об'єктивними і правомірними є такі відгуки або вони будуть просто відображати ступінь задоволеності потерпілого – питання філософське. До того ж, у цьому прикладі потерпілому при написанні відгуку про страхову компанію будуть не цікаві законодавчі моменти, на підставі яких відбувається врегулювання страхових подій і наступна виплата страхового відшкодування.

Обов'язкове страхування автоцивільної відповідальності передбачає, що поліс ЦВ є обов'язковим для власників транспортних засобів. Однак, варто зазначити, що законом про страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів лише нещодавно введені санкції за відсутність поліса страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів.

Наприклад, сталася дорожньо-транспортна пригода, і винний у ДТП був у нетверезому стані, що було зафіксовано у відповідних документах правоохоронних і медичних органів. Страхова компанія правомірно (тобто посилаючись на Закон України «Про цивільно-правову відповідальність власників наземних транспортних засобів») відмовить у виплаті відшкодування в повному обсязі і порадить другому водієві звернутися за компенсацією шкоди безпосередньо до винуватця дорожньо-транспортної пригоди. Які перспективи отримати компенсацію такої шкоди безпосередньо від винуватця? Мені здається, що мінімальні, оскільки, якщо винуватець не захоче добровільно компенсувати шкоду, то в примусовому порядку (тобто через судову систему) не дуже-то й вийде, оскільки у нас в Україні права кредиторів захищені слабко.

Як у Києві, так і в Україні є страхові компанії належного рівня, які дійсно працюють на благо страхувальника і захист його особистих і майнових інтересів, при цьому в повному обсязі виконуючи свої зобов'язання, передбачені договорами.
З урахуванням вищезазначеного можна прийти до висновку, що істотні недоробки в законодавстві, правовий нігілізм страхувальників та сумнівна сумлінність окремих страхових компаній України призводять до того, що страховка неефективно виконує свою функцію – захист здоров'я, майна, майнових прав у разі настання страхової події.

Що б закінчити на позитивній ноті, варто відзначити, що як у Києві, так і в Україні є страхові компанії належного рівня, які дійсно працюють на благо страхувальника і захист його особистих і майнових інтересів. При цьому дані страхові компанії в повному обсязі виконують свої зобов'язання, передбачені договорами. Слід шукати і знаходити саме такі компанії, незалежно від того, чи  вони міжнародні, чи наші, українські.