In English
04071, Київ, вул. Нижній Вал 15,
поверх 5, офіс 502
На мапі
листопад 2015 року
листопад 2015 року
3324
Спеціаліст з автотранспортного страхування Анастасія Осадча

Про які нюанси в договорі ОСАЦВ потрібно знати

Спеціаліст з автотранспортного страхування Анастасія Осадча

ОСАЦВ — обов'язковий вид страхування, який купують усі власники наземних транспортних засобів (ТЗ). При оформленні страховки страхувальник укладає договір страхування ОСАЦВ, так званий поліс ОСАЦВ, який гарантує власнику застрахованого транспортного засобу відшкодування страховиком збитку постраждалій особі.

У договорі ОСАЦВ обов'язково слід вказувати дані, які відображають термін дії договору. Максимальний період, на який укладається договір ОСАЦВ — один рік. Мінімальний — 15 днів. Візьміть до відома, що купувати договір ОСАЦВ менше ніж на рік варто тільки в тому випадку, якщо ТЗ не знаходиться в постійному користуванні і в підсумку «простоює» більше шести місяців. Найчастіше поліс з терміном дії менше року купують для колекційних автомобілів на період якоїсь виставки або в період перепродажу ТЗ (наприклад, для авто з транзитними номерами).

Страхувальником у договорі ОСАЦВ найчастіше виступає власник транспортного засобу, який вказаний в техпаспорті застрахованого авто. Це може бути як фізособа, так і юридична особа. В останньому випадку в договорі вказується назва юридичної особи відповідно до даних реєстраційних документів. Поліс ОСАЦВ можна також «виписувати» і на особу, яка найчастіше користується даним транспортним засобом на законних підставах (наприклад, син їздить на авто батька) або ж є власником даного транспортного засобу на підставі генерального доручення.

Крім цього, обов'язкові для заповнення поля договору страхування ОСАЦВ передбачають внесення інформації по застрахованому автомобілю згідно з даними техпаспорта. А саме: номерний знак, марка, модель ТЗ, рік випуску, номер шасі/кузова, тип ТЗ і місто реєстрації застрахованого ТЗ. Два останні пункти є ключовими для визначення вартості даного покриття. Вартість страховки або страховий платіж, а також граничні терміни його оплати також прописуються в самому полісі.

Договір ОСАЦВ повинен мати підписи обох сторін і виписується у двох примірниках. Один примірник, так звана біла частина, повинен бути повернений страховику для внесення в загальну базу договорів ОСАЦВ при МТСБУ, що на державному рівні гарантує страхувальнику право на відшкодування збитку, нанесеного постраждалій особі застрахованим транспортним засобом.

Разом з заповненим договором ОСАЦВ (полісом) страхувальнику видаються бланк повідомлення про дорожньо-транспортну пригоду європейського зразка і спеціальний знак, де вказується термін дії поліса, його номер і коротка інформація про страховика. Номер спеціального знака також прописується в даному полісі, а сам знак розміщується на видному місці в застрахованому ТЗ (найчастіше на внутрішній частині лобового скла). Наявність такого знака є свідченням того, що даний автомобіль застраховано.

Укладаючи договір страхування ОСАЦВ, страхувальник повинен розуміти, що він страхує свою відповідальність перед третіми особами по збитку, нанесеному їх майну на суму до 50 тис. грн., і по збитку, завданого життю та/або здоров'ю на суму в розмірі 100 тис. грн.
Укладаючи договір страхування ОСАЦВ, страхувальник повинен розуміти, що він страхує свою відповідальність перед третіми особами по збитку, нанесеному їх майну на суму до 50 тис. грн., і по збитку, завданого життю та/або здоров'ю на суму в розмірі 100 тис. грн . Тим не менше, такого ліміту по майновим ризикам не завжди вистачає для відшкодування страховою компанією збитку постраждалій особі в повному обсязі. Вартість транспортних засобів на сьогоднішній день значно зросла, а з нею виросла й вартість їх ремонту та деталей. Дану проблему можна вирішити, якщо збільшити ліміт відповідальності за шкоду, заподіяну майну третіх осіб, за допомогою придбання поліса добровільного страхування відповідальності (ДСВ) на певну суму.