In English
04071, Київ, вул. Нижній Вал 15,
поверх 5, офіс 502
На мапі
листопад 2015 року
листопад 2015 року
4655
Партнер Ігор Марфін

Хто такі треті особи в контексті страхування відповідальності

Партнер Ігор Марфін

Багато компаній стикаються з необхідністю страхування відповідальності перед третіми особами. Іноді таку страховку купують на вимогу контрагентів або інвесторів, але частіше покупка носить добровільний характер. Для тих, кому важлива якість страховки, слід звернути увагу на наступне.

У загальному розумінні, «третьою особою» вважається той, хто не є стороною договору. Тобто, і не страхувальник, і не страховик. Але в договорах страхування відповідальності перед третіми особами є важливі уточнення.

Стандартним договором страхування відповідальності перед третіми особами не покривається відповідальність перед співробітниками, орендарями або орендодавцями, контрагентами та Клієнтами.
Третіми особами не вважаються сторони, пов'язані зі страхувальником якими-небудь договірними відносинами. Тому стандартним договором не покривається відповідальність перед співробітниками, орендарями або орендодавцями, контрагентами та Клієнтами. Юридично відповідальність виникає, але договір страхування не зараховує їх до третіх осіб. Таким чином, відшкодовувати збиток потерпілій стороні доведеться самостійно, без залучення страховика. При цьому варто звернути увагу на Клієнтів-фізичних осіб. Страхування відповідальності на них все ж поширюється. Справа в тому, що вони не укладають договори зі страхувальником, тому і відносяться до категорії третіх осіб. Найвдалішим прикладом є відповідальність магазину перед відвідувачами. Така відповідальність завжди покривається страховкою. При цьому не має значення, вибили Клієнту чек чи ні.

То хто ж тоді ці самі треті особи в розумінні страхування відповідальності? Насправді, їх список досить великий. Це сусіди-орендарі і нерухомість, яка знаходяться поблизу. Перехожі, водії (і їх автомобілі), що проїжджають повз об'єкт страхування; відвідувачі, включаючи навіть податкову, пожежну і службу санітарної перевірки.

Наостанок хочу зазначити, що перераховані вище обмеження визначень третіх осіб не є остаточними і незаперечними, це поняття може бути розширене в кожному конкретному випадку. Потрібно всього лише бути уважним і не купити «голий» поліс страхування відповідальності перед третіми особами. Наприклад, для відповідальності перед співробітниками існує окремий страховий продукт. Аналогічно є можливість розширення покриття у випадку збитку орендарям або орендодавцеві. Все просто: спочатку грамотно сформулюйте запит страховикові. Хоча можна вирішити завдання ще простіше: компетентний страховий брокер заведе мову про необхідне розширення буквально в третьому-четвертому питанні при обробці запиту.