In English
04071, Київ, вул. Нижній Вал 15,
поверх 5, офіс 502
На мапі
листопад 2015 року
листопад 2015 року
1874

Яким повинен бути поліс страхування автоцивільної відповідальності

Обов'язкове страхування автоцивільної відповідальності передбачає, що поліс ЦВ є обов'язковим для власників транспортних засобів. Однак варто зазначити, що Закон України «Про обов'язкове страхування цивільної відповідальності власників наземних транспортних засобів» лише недавно ввів санкції за відсутність такого поліса.

Автолюбителям буде корисно дізнатися, які саме правила гри встановлені нашим законодавством.

Перший і ключовий момент — на сьогодні скасовані різні типи полісів страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів. При цьому встановлений лише один єдиний тип (раніше він називався «перший тип»), при якому головне, щоб на автомобіль був оформлений поліс. Хто при цьому буде управляти даним автомобілем, неважливо, необхідно тільки, щоб у водія були права відповідної категорії.

З точки зору логіки, це єдиний розумний варіант. Раніше багато хто намагався економити, роблячи поліси тільки на одного-двох водіїв. При цьому допускаючи можливість керування автомобілем третіми особами, відповідальність яких не покривалася б обов'язковим страхуванням автоцивільної відповідальності. Так, це викликає певні труднощі для тих, хто володіє кількома автомобілями, але коли встановлюється нова система, завжди знаходяться ті, хто нею незадоволений.

Варто також звернути увагу, що сьогодні багато ненадійних страхових компаній реалізують поліси ГВ, які при цьому не вносяться в базу Моторно-транспортного страхового бюро України. Виносимо за дужки, що ці дії кримінально характеру і за них карають. Але вважаємо за необхідне вказати на те, що потенційному страхувальнику, купуючи поліс, потрібно прийняти певні запобіжні заходи: вимагати квитанцію про оплату, попросити надати завірену копію діючої ліцензії на страхування цивільної відповідальності власників автотранспортних засобів, акт прийому-передачі серії бланків від Моторно-транспортного страхового бюро в страхову компанію, в якому буде фігурувати і ваш поліс. Також на наступний день після надання вам поліса, ваш бланк повинен бути зареєстрований на сайті Моторно-транспортного страхового бюро (це є обов'язком страхової компанії).

Краще купити поліс обов'язкового страхування автоцивільної відповідальності в надійній страховій компанії трохи дорожче, ніж спокуситися низькою вартістю поліса у невідомого страховика-одноденки.
Страхування цивільної відповідальності власників автотранспортних засобів — занадто велика тема, щоб розкрити її в одному невеликому нарисі. Але порадами цієї статті нехтувати не варто. Пам'ятайте, що краще купити поліс обов'язкового страхування автоцивільної відповідальності в надійної страхової компанії трохи дорожче, ніж спокуситися низькою вартістю поліса у невідомого страховика-одноденки. Тому вибирайте ті компанії, які присутні на нашому ринку тривалий час (більше 10 років) і «дочок» міжнародних страхових компаній. Пам'ятайте, що «скупий платить двічі».