In English
04071, Київ, вул. Нижній Вал 15,
поверх 5, офіс 502
На мапі
червень 2015 року
червень 2015 року
2828
спеціально для UBR

Як страхувати особливо небезпечні об'єкти. Слідами пожежі на БРСМ

спеціально для UBR

Пожежа на нафтобазі БРСМ-Нафта в с. Крячки черговий раз нагадала жителям України, що наслідки пожеж є непередбачуваними і дуже масштабними.

Події такого роду є серйозними випробуваннями на міцність, в тому числі й для ринку страхування. Трагедія, яка трапилася, продемонструвала, що наявність страховки для подібних небезпечних об'єктів є одним з інструментів захисту бізнесу. Як у випадку з парашутом, якщо його немає в наявності в потрібний момент, то потім він вже точно не знадобиться.

Отримати збиток від пожежі можна, незважаючи на наявність сучасних засобів протипожежного захисту. Адже Ви не завжди можете бути впевнені в тому, що, наприклад, Ваш сусід дотримується правил пожежної безпеки. Більше того, причиною збитку може бути не тільки полум'я, що перекинулося з сусіднього приміщення. Майно підприємств, які знаходяться в радіусі декількох кілометрів від нафтобази БРСМ, було пошкоджено димом, сажею і продуктами горіння. Як кажуть свідки трагедії, йшов «чорний» дощ маслянистої консистенції. Результатом таких опадів може бути пошкодження приміщень і товарно-матеріальних цінностей на відкритих майданчиках. Більше того, екологи побоюються техногенної катастрофи в районі Василькова. Але найстрашнішим, звичайно ж, є наявність загиблих людей.

Немає нічого, що коштувало б так дешево і цінувалося би так дорого, як наявність страхового поліса при настанні страхової події.
Повертаючись до питання страхування небезпечних об'єктів, необхідно відзначити, що наявність робочої страховки скоротила б фінансові збитки в даній ситуації. Немає нічого, що коштувало б так дешево і цінувалося би так дорого, як наявність страхового поліса при настанні страхової події.

Згідно із законодавством, в Україні, подібні об'єкти відносяться до категорії підвищеної небезпеки згідно Постанови КМУ № 1788 від 16.11.2002 р. «Про затвердження порядку та правил проведення обов'язкового страхування цивільної відповідальності суб'єктів господарювання за шкоду, яка може бути завдана пожежами та аваріями на об'єктах підвищеної небезпеки, включаючи пожежонебезпечні об'єкти, господарська діяльність яких може призвести до аварій екологічного та санітарно-епідеміологічного характеру».

Страхування таких об'єктів є обов'язковим з певним законодавчо визначеним лімітом. На жаль, часто власники розглядають його як просту формальність. Особливо з урахуванням того, що зазначеного законом ліміту буде недостатньо для компенсації завданих збитків.

У той же час, існує можливість страхувати нафтобази як майнові комплекси, а нафтопродукти — як товарні запаси. Очевидно, що вартість подібної страховки буде вищою. В даному випадку ціна виправдана підвищеним ступенем ризику таких об'єктів, і власнику майна недоцільно економити на його страхуванні. Але як показує практика, про необхідність якісно застрахувати згадують вже тільки після події.

Крім страхування самого майна, необхідно також пам'ятати і про можливість компенсації збитку, нанесеного третім особам, за рахунок страхової компанії. У цьому допоможе поліс страхування відповідальності перед третіми особами, включаючи шкоду екології. Важливо пам'ятати про необхідність визначення адекватного ліміту (страхової суми) відповідальності за таким договором.

Якщо ж говорити про те, що Ви можете стати жертвою «чужої» пожежі, то в даному випадку кращим інструментом захисту буде страхування на базі поліса «Усі ризики». Такий договір не містить переліку застрахованих ризиків та ідеально підходить для отримання відшкодування в нестандартних ситуаціях. Наприклад, зазначений вище збиток від «чорного» дощу не потрапляє під опис ризику «злива, дощ» та інші стихійні лиха. Тому якщо у Вас поліс з пойменованими ризиками, виплату Ви не отримаєте. У той же час, за договором All Risks дана подія передбачає отримання компенсації по нанесеному збитку в повному обсязі.

Існує ймовірність, що дана трагедія призведе до зростання попиту на страхування. У той же час, побоюватися зростання тарифів мабуть не варто. За умов серйозних проблем в економіці та високої конкуренції серед страхових компаній підвищення вартості малоймовірне. А ось надія на підвищення якості страхового продукту є, особливо якщо ініціатива виходитиме від самих Клієнтів, які будуть більш відповідально підходити до вибору як умов страхування, так і партнера, який такий поліс забезпечить.