In English
04071, Київ, вул. Нижній Вал 15,
поверх 5, офіс 502
На мапі
липень 2016 року
липень 2016 року
8322
Спеціаліст відділу майнового страхування Олександр Насанчук

Як правильно застрахувати орендовані приміщення

Спеціаліст відділу майнового страхування Олександр Насанчук

Найчастіше, з укладанням договору оренди комерційної нерухомості на орендаря покладається обов'язок страхування таких приміщень. Страховка повинна складатися з двох договорів: поліс майнового страхування і договір страхування відповідальності перед третіми особами з розширенням на відповідальність перед орендодавцем.

Якщо страхуванню підлягають тільки конструктивні елементи орендованого приміщення, слід укласти договір на базі пойменованого переліку ризиків.
Страхування орендованого приміщення на базі поліса майнового страхування передбачає захист нерухомості, а за необхідності також оздоблення, вмісту, комунікацій та іншого майна від ризиків спонтанного і непередбаченого фізичного впливу на об'єкт страхування. Такий договір передбачає або покриття від пойменованого переліку ризиків, або укладається договір з покриттям «від усіх ризиків» залежно від характеру застрахованої нерухомості. У разі, якщо страхуванню підлягають тільки конструктивні елементи орендованого приміщення, слід укласти договір на базі пойменованого переліку ризиків. А якщо необхідно, щоб покриття поширювалося і на матеріали, виробниче обладнання, товарні запаси та інше, варто подбати про укладення договору з покриттям від усіх ризиків, який забезпечить більш надійний захист ваших інтересів у випадку збитків.

Крім того, слід запам’ятати, що при страхуванні приміщень орендарем вигодоодержувачем часто є орендодавець. Це означає, що при настанні страхової події саме орендодавець отримає відшкодування від страхової компанії. Варто відзначити, що подібна практика має місце тільки в тому випадку, якщо страхується виключно орендоване приміщення. У разі, якщо частина майна належить орендодавцю, а частина орендарю права вигодонабувачів необхідно належним чином розділити.

Важливим доповненням при страхуванні нежитлових приміщень буде укладення договору відповідальності перед третіми особами. На відміну від договору майнового страхування такий поліс передбачає захист інтересів страхувальника в тих випадках, коли в настанні страхової події є вина останнього. Зокрема, таке покриття безумовно рекомендується при страхуванні торгових або складських приміщень, якщо одна і та ж будівля орендується декількома компаніями. Страховою подією за таким полісом буде вважатися збиток, нанесений майну інших орендарів чи відвідувачів торгового залу з вини страхувальника. Даний договір слід розширити опцією, яка передбачає і відповідальність перед орендодавцем.

Варто зазначити, що страхування нежитлових приміщень орендарем здійснюється тільки в тих випадках, коли між орендодавцем і орендарем укладено договір оренди або інший документ, що підтверджує майновий інтерес орендаря. Іншими словами, страхувати майно може тільки та сторона, яка зазнає збитків у разі загибелі даного майна.