In English
04071, Київ, вул. Нижній Вал 15,
поверх 5, офіс 502
На мапі
січень 2015 року
січень 2015 року
2453
Керуючий партнер Олександр Саусь
спеціально для Forbes

Як українським підприємцям, випускникам західних МВА та менеджмент-консультантам успішно співпрацювати

Керуючий партнер Олександр Саусь
спеціально для Forbes

Як налагодити роботу з МВА-випускниками, менеджмент-консультантами, і в чому особливість співпраці з українськими підприємцями, спеціально для Forbes.ua розповів Олександр Саусь.

Останнім часом у зв'язку з таким очікуваним ренесансом економіки України знову підвищився інтерес до найму випускників західних МВА-програм, а також менеджмент-консультантів із всесвітньо відомих брендів. Тому є сенс розповісти про особистий досвід співпраці як із першими, так і з другими.

Я сам закінчив західну МВА-програму, причому очне відділення. Тобто я сидів за партою Лондонського університету в 1999 - 2000 роках. Після цього мені довелося адаптуватися до організаційної структури міжнародної компанії, де я спочатку пропрацював кілька років, а потім створив власний бізнес і рекрутував як МВА-випускників, так і консультантів.

Не всі випускники МВА працювали консультантами, і не в усіх менеджмент-консультантів є ступені МВА. Я вважаю, що їх краще розглядати як дві різні категорії потенційних співробітників. Крім того, варто згадати і про українських підприємців, які в цій схемі виступають роботодавцями зі своїм специфічним поглядом щодо консультантів і МВА.

Перше – випускники МВА. Наймаючи таку людину на роботу, Ви маєте розуміти, що вона може справді дуже багато і якісно працювати. Але її підхід до внутрішньоорганізаційних відносин сформований у західній системі цінностей і в західному пулі трудових ресурсів. Кожен випускник МВА пройшов жорсткий добір , вступаючи на програму. Під час навчання доклав величезних зусиль для того, щоб завершити її. І протягом усього цього шляху йому говорили, що він – найкращий.

Якщо випускник західного МВА потрапив на український ринок праці, це означає, що, крім всіх вищеописаних випробувань, на нього чекали й інші труднощі: знайти своє застосування на західному ринку праці. Тобто ми маємо справу з такою собі «бомбою сповільненої дії», коли фахівець дуже високої думки про себе, але значний час не може застосувати себе на практиці.

Не забувайте також про те, що в західному, а тим більше в англосаксонському світі існує величезний пул фахівців нижчої та середньої менеджерської ланки, готових працювати дуже багато і дуже якісно. Тому перед менеджментом стоять дещо інші проблеми – утримання, лояльність тощо.

У нашій дійсності, щоб домогтися від підлеглих гідних результатів, колишньому випускникові МВА доведеться «спуститися» до їхнього рівня і заробити повагу до себе. Тож варто пам'ятати, що навіть на Заході, особливо в невеликих підприємницьких бізнесах, до випускників МВА ставляться упереджено і вважають їх «арогантними». В українській мові найближчими за змістом були б характеристики «зарозумілий», «зверхній».

Друге – менеджмент-консультанти. Тут доведеться розкрити одну особисту деталь. Крім того, що я стикався з колишніми менеджмент-консультантами в процесі роботи, чимало моїх однокласників також є менеджмент-консультантами. Найбільші відкриття щодо психології консультантів я отримав у моєму сімейному житті. Річ у тім, що моя дружина багато років працювала в топовій консалтинговій компанії на західноєвропейських проектах.

Що найбільше впадає в очі при розгляді бізнес-проблеми – це те, що консультант зосереджений саме на аналізі. Аналіз триває настільки довго, наскільки у нього вистачає сил. У жертву приносить сон, їжу, все що завгодно, але достатньо ніколи не буває. Як тільки з'являється перша панель пропозицій, тобто виборів, консультант прагне відійти в бік і поступитися правом прийняття ризиків підприємцю.

У буквальному сенсі він не заточений під прийняття рішень. Це не його професія. Консультанти, яких мені доводилося наймати, хороші саме в цьому. Я б сказав, екстраординарно хороші. Але в ідеалі не слід доручати їм якесь бізнес-завдання. Їх професія – це оцінювати можливості і пропонувати підприємцеві максимально продуманий вибір.

Щодо обох категорій, описаних вище, правильно буде закінчити на позитивній ноті. І в тому, і в іншому разі ви працюватимете з людиною, у якої дуже широкий бізнес-кругозір і яка в найкоротші терміни може освоїти нову для неї специфіку роботи. Просто потрібно розуміти, що це не бізнесмени, а класичні працівники західних корпорацій.

Тепер варто зупинитися на психології українських бізнесменів. Причому так, як її бачать ті люди, яким доводилося працювати на Заході.

По-перше, підприємці нетерплячі. Вони обдаровані візіонерством (по суті —– даром передбачення). Вони уявляють, яким бізнес має бути через декілька років, і досить нервово реагують на підлеглих, які мислять коротшими перспективами.

Насправді успішний бізнес ніколи не будується на одній людині. Ключові фігури, що забезпечують функції фінансів, продажів, маркетингу, логістики тощо, можуть бути дуже яскравими фахівцями і в значній мірі виступати співавторами успіху найбільш відомого в бізнесі людини.
Підприємці маніпулятивні. Зачаровувати людей, закликати їх до нових звершень закладено в їхній природі. Далеко не завжди за цим «зачаруванням» буває продовження. Упевнений, серед ваших друзів-підприємців знайдеться такий, який вигукує, коли ти дзвониш йому в Москву: «Як добре, що ти подзвонив! Ми з тобою напевно упускаємо величезні бізнес-можливості. Негайно прилітай у Москву. Чекаю завтра ». Якщо у Вас справді є такий друг, то будьте готові до того, що він не зустріне Вас в аеропорту. Оскільки в цей момент він може раптом опинитися в Пекіні.

Підприємці достатньою мірою позбавлені фокуса. Тобто для підприємця характерно сьогодні працювати над одним бізнес-проектом, а завтра – над іншим. Причому необов’язково доводячи їх до логічного кінця і наймаючи помічників для найбільш нудної фази.

І, нарешті, найважливіше. В Україні звикли думати, що підприємець є людиною-оркестром. Насправді успішний бізнес ніколи не будується на одній людині. Головні фігури, що забезпечують функції фінансів, продажів, маркетингу, логістики тощо, можуть бути дуже яскравими фахівцями і значною мірою виступати співавторами успіху найбільш відомої в бізнесі людини, власника-підприємця.

Описавши всі ці категорії, хочу запропонувати Вашій увазі невелику історію, яку мені розповіла дружина одного дуже успішного українського підприємця.

Відбувалось все в Карпатах. До моменту цієї історії наш герой практично повністю продав бізнес великому українському промисловому конгломерату. В один із днів він прямував з групою своїх нових колег зі складу топ-менеджменту різних гілок цього конгломерату на «тімбілдінг івент» десь у горах.

Отже, в автобусі за винятком нашого героя знаходилося ще пару десятків людей, половина з яких мала дипломи МВА Гарварда та інших, а інша половина колись працювала в McKinsey та інших компаніях з відомими брендами. У мого товариша, навпаки, не було нічого подібного, за винятком 15-річного досвіду побудови власного бізнесу в Україні.

Під час подорожі дорогу автобусу перекрила якась одиниця сільгосптехніки з п'яним водієм за кермом. Графік почав збиватися, а хмари над тімбілдінгом насуватися. Кілька десятків хвилин автобус чекав, поки сівалка з’їде з дороги. Ніхто (!) з топ-менеджменту не зробив жодних дій.

Зрозуміло, Ви здогадуєтеся, що відбулося далі. Наш герой (підприємець) – єдиний, хто додумався вийти з автобуса і за допомогою нецензурної лексики та погроз фізичної розправи прогнати сівалку геть. Подорож продовжилась.

Чи означає це, що якась одна категорія з трьох вищеописаних більш ефективна, ніж інша? Зрозуміло, що ні. Автобус незабаром поїхав без мого товариша, у якого тотально викупили бізнес і його підприємницькі зусилля вже були непотрібні у величезному холдингу.

За вищеописаних причин підприємці — не найкращі люди, щоб досягати передбачуваних середніх результатів. Також не чекайте, що фахівці із західним корпоративним досвідом стануть так званими intrаpreneurs. Тобто керівниками внутрішніх груп, у яких є свій бюджет і власні ризики, які, по суті, є внутрішніми підприємцями. Для цього завдання краще брати українських фахівців.

Forbes.ua