In English
04071, Київ, вул. Нижній Вал 15,
поверх 5, офіс 502
На мапі
грудень 2015 року
грудень 2015 року
2589
спеціально для журналу "Бізнес"

Гарантована виплата по нерухомості: як діяти, якщо стався страховий випадок

спеціально для журналу "Бізнес"

Страхові події за участю автомобілів відбуваються часто. Кожен із нас стикався з цим або ж має друзів, які знають як поводитися в тій чи іншій ситуації. Страхові події з нерухомістю відбуваються хоч раз, та гаразд. Саме тому інформації, статистики та досвіду, яким можуть ділитися учасники цих подій, набагато менше. Розглянемо нижче основні правила, які можуть бути корисними для користувачів полісів страхування нерухомості.

 «Справжній стратег виграє війну ще до її початку». Легендарний Сунь Цзи стверджував, що багато чого визначає стратегія і налаштованість. У страхуванні ж — це обізнаність страхувальника.

Отже, що ж Ви повинні знати про страхову подію, якщо Ви страхуєте нерухомість:

1. Страховий випадок це стресова ситуація і завжди носить характер непередбачуваності.

2. Страхові події з нерухомістю відбуваються рідко.

3. Розмір шкоди може становити мільйони гривень.

4. Процес отримання виплати набагато складніший, якщо порівняти зі страхуванням транспорту.

Тому Вам необхідно заздалегідь озброїтися знаннями.

Крім отримання відшкодування, в цей складний момент необхідно буде направити багато зусиль на відновлення майна та зниження впливу події, яка відбулась, на Ваш бізнес. Часто в такій ситуації питання страховки відкладають на потім. Це і є першою й головною помилкою. Швидше за все, через неї на практиці часто страхувальники не встигають вкластися в термін, встановлений у договорі страхування для подання заяви про збиток.

Окремим важливим моментом, на який хочеться звернути увагу, є стрес, який неминуче буде супроводжувати всіх учасників подій. Уникнути його навряд чи вдасться. Допомогти впоратися з ним можуть зазначені нижче поради.

1. Пам'ятка дій

Кожен застрахований об'єкт на видноті повинен розмістити Пам'ятку дій у таких ситуаціях.
Кожен застрахований об'єкт на видноті повинен розмістити Пам'ятку дій у таких ситуаціях. Детальний інструктаж допоможе Вашим співробітникам впоратися з хвилюванням і діяти правильно.

2. Відповідальний за процес

У великих компаніях повинен бути визначений чіткий механізм, хто заявляє про збиток і веде цей процес.

3. Вивчення договору

Договір страхування необхідно уважно вивчати до підписання, тобто до фактичного настання страхової події.

Якщо Ви вважаєте, що передбачуваний збиток може бути більшим франшизи за договором, Ви повинні діяти таким чином:

1. Відразу ж зателефонувати Вашому партнеру по страхуванню і повідомити, що сталося.

2. Терміново викликати компетентні органи (Державну службу України з надзвичайних ситуацій (101), РУВС (102)), отримати всі можливі документи, які фіксують деталі події.

3. Вжити заходів щодо зменшення та запобігання подальшого збитку. У той же час, тільки заходи, які екстрено необхідні з порятунку майна або якщо дані дії необхідні з точки зору безпеки. Нічого не міняйте на місці події, поки страхова компанія не дасть на це згоду.

4. Сфотографувати та/або зняти на відеокамеру місце/об'єкт страхового випадку, зберегти історію події, пошкоджене майно. Скласти Акт, що відображає час, характер і наслідки події, який підписується відповідальним співробітником страхувальника та залучених сторін.

5. Забезпечити збереження рахунків, квитанцій, копії претензій, внутрішні доповідні, службові записки та інші первинні документи, що мають відношення до збитку.

6. Протягом 2 робочих днів після події обов'язково передати в страхову компанію повідомлення про збиток на офіційному бланку, в якому повинні бути зазначені дата і час страхового випадку, опис події, передбачуваний розмір збитку.

Тут наведені основні рекомендації, які будуть корисні всім користувачам страхових полісів. Нехтування саме цими простими правилами часто призводить до відмов у виплаті відшкодування.

Надійних партнерів Вам і всіх благ!

business.ua