In English
04071, Київ, вул. Нижній Вал 15,
поверх 5, офіс 502
На мапі
травень 2012 року
травень 2012 року
1879
спеціально для Коммерсант

"Можливостей здешевлення КАСКО немає"

спеціально для Коммерсант

Чи змінилася за останній рік активність страхових компаній (далі СК) в сегменті КАСКО?
– Безумовно, зміни є. Всі страхові компанії, з якими ми співпрацюємо, останнім часом стали приділяти більшу увагу КАСКО. На ринок автострахування фізосіб виходять навіть ті страховики, які розвивали раніше виключно корпоративний сегмент. Популярність КАСКО набирає обертів у регіонах: у Львові, Одесі, Миколаєві, Дніпропетровську. Якщо раніше на Київ припадало близько 85 % проданих полісів, то тепер їх близько 60 %. Страховики навчилися рахувати збитковість по цьому страхуванню, і навіть у столиці їм вдається працювати з прибутком.

– Нові страховики зверталися до вас із пропозицією про співпрацю за останній рік?
– Пропозиції були, але знайти нового гідного партнера в Україні нелегко. Всі страхові компанії можна розділити на три типи: перший – це СК, зацікавлені в тому, щоб обслужити Клієнта максимально якісно і працювати з ним максимально довго. Вартість поліса у них досить висока. Компанії другого рівня пропонують Клієнтові недорогий продукт при посередній якості врегулювання. Третя група компаній зацікавлена виключно у зростанні платежів, при цьому отримати виплату у них дуже складно.

– Як формується вартість КАСКО?
– Базові тарифи не змінювалися. У середньому поліс КАСКО обійдеться автовласникові в 4,5–6 % вартості авто. Однак страховики стали частіше пропонувати Клієнтам програми лояльності та бонуси. Звичайно, в дешевих полісах буде багато винятків, але якщо водій досвідчений і впевнений у собі, чому б не здешевити страховку? Багато Клієнтів запитують КАСКО по першому страховому випадку і заявляють в СК тільки великі збитки. Такий поліс коштує близько 60 % від стандартної ціни. Ще дешевше обійдеться страховка по першому страховому випадку з великою франшизою (10 %) – 2–2,5 % вартості авто.

 

– Чи переглянуть страховики тарифи в 2012 році?
– Мені здається, можливостей для здешевлення КАСКО немає. Ціна поліса формується виходячи з вартості автозапчастин, робіт і витрат страховика. Перші дві складові прив’язані до курсу долара. Передумов для зміцнення гривні немає. Свої витрати СК скоротили вже по максимуму, а власним прибутком вони діляться вкрай неохоче. Звичайно, для залучення Клієнтів страховики пропонуватимуть акції та бонуси. Однак до будь-якої дешевої страховки необхідно ставитися уважно: в договорі обов’язково будуть підводні камені, які згодом можуть створити Клієнту масу неприємностей. Останнім часом страховики нерідко дрібними буквами прописують у договорах, що у випадку, коли ДТП відбулося з вини страхувальника, СК не компенсуватиме збиток. Ряд СК не покривають ДТП, що сталися в результаті грубого порушення правил дорожнього руху.

– Чи справді страховики переходять на прямі продажі КАСКО і продаж полісів через агентську мережу?
– Збільшення частки прямих продажів – це те, до чого прагнуть страхові компанії. Посередницька мережа розвивається досить активно, адже Клієнтові важлива можливість вибору. Співпраця з декількома СК дозволяє брокерам істотно економити на аквізиції (обслуговуванні договору) і пропонувати Клієнтові знижку, яку той швидше за все не зможе отримати безпосередньо в СК.


Інтерв’ю взяла Вікторія Руденко

Коммерсантъ №73 (№1563)