In English
04071, Київ, вул. Нижній Вал 15,
поверх 5, офіс 502
На мапі
червень 2014 року
червень 2014 року
2475

Кого вказувати страхувальником при страхуванні майна Вашої компанії?

Одна з найнебезпечніших помилок, допустивши яку Ви гарантовано не отримаєте від страхової компанії відшкодування збитку – це неправильно зазначений у договорі страхування Страхувальник. Незважаючи на те, що даний крок здається безглуздим, в практиці майнового страхування подібний «ляп» зустрічається і, як не дивно, страждають від цього великі холдинги, корпорації і навіть групи компаній.

Природа подібної помилки наступна. Співробітники організацій, які входять у різні об'єднання компаній, помилково вважають: якщо акції компанії «А +» належать компанії «А», то підприємство «А» може виступати Страхувальником майна компанії «А +». Але, оскільки прямий майновий інтерес Страхувальника відсутній, то страховик має законне право не виплачувати відшкодування.

Найчастіше подібна помилка зустрічається, коли майно «А +» віддається в заставу банку для забезпечення зобов'язань за кредитним договором, який укладає з банком материнська компанія «А». У даному випадку в договорі страхування Страхувальником вкажіть саме компанію «А+», а Вигодонабувачем – банк на підставі кредитного договору, укладеного між банком і компанією «А».

При цьому потрібно відзначити, що не у всіх видах страхування саме власник майна повинен виступати Страхувальником.

Розглянемо ситуацію, коли за договором страхування окрім страхування майна передбачено також і покриття ризику «Перерва в бізнесі». Таке розширення страхування передбачає не тільки відшкодування Страхувальнику майнового збитку, а й компенсацію його постійних витрат і недоотриманого прибутку за той час, поки в результаті страхового випадку не здійснювалася звичайна господарська діяльність.

Для великих корпорацій можлива ситуація, коли виробничий комплекс належить одній юридичній особі, а орендується спорідненою компанією, яка займається виробництвом продукції. Основний прибуток корпорація отримує від виробництва і реалізації готової продукції.

У випадку настання страхової події (наприклад, пожежа на виробництві), саме недоотримання прибутку від продажу готової продукції і складе основний збиток корпорації.

Зверніть увагу: якщо в договорі страхування Страхувальником буде вписаний власник майна, а не виробник-продавець, то і розмір відшкодування, на яке зможе претендувати Страхувальник, буде обмежений розміром орендної плати, недоотриманої ним від орендаря за час вимушеного простою виробничого комплексу.

Цікавий момент з правильним визначенням Страхувальника існує також при страхуванні відповідальності за якість продукції. Зустрічається дана ситуація при роботі з великими холдингами, до складу яких входять як організації, що виробляють продукцію, так і торгові підрозділи, які цю продукцію реалізують. Страхувальником в даному випадку обов'язково прописуємо компанію-виробника. Але як захистити компанії, що реалізують продукцію? Адже незадоволений споживач в першу чергу звернеться з претензією саме до продавця.

Рішенням може стати правильне розкриття такого пункту договору страхування, як «застраховані сторони за договором». Саме тут необхідно перерахувати всі компанії, до яких споживачі можуть звернутися з претензією.

У даній статті я виділила лише три можливих аспекти однієї помилки, що часто зустрічається. Але будьте уважні до всіх нюансів договору, оскільки врегулювання страхового випадку починається вже в момент підписання договору страхування, і Ваше серйозне ставлення на цьому етапі допоможе уникнути можливих проблем надалі. Всіх Вам благ і надійних партнерів!