Олена Дзюба

Обов'язкове страхування: види та нюанси

Роздрукувати
Відправити на пошту
Загальний портфель страхування під управлінням BritMark в 2016 році

розповідає
Спеціаліст відділу майнового страхування
Про автора Зателефонувати
Ви власник бізнесу в зоні АТО?

Безкоштовно проконсультуйтеся з нашими фахівцями щодо страхування майна та життя

НАПИСАТИ НАМ

Види обов'язкового страхування чітко прописані в Законі України «Про страхування». На сьогодні всі діючі 40 видів можна розділити на три ключові групи в залежності від предмету страхування, а саме: майнові ризики, цивільна відповідальність або ж життя/здоров'я представників конкретних професій. Обов'язкова страховка має ряд ключових відмінностей від страхового покриття, яке купується добровільно. По-перше, сам факт його існування виконує важливу соціальну функцію на рівні держави. Як правило, виправданим є обов'язкове страхування на підприємстві, яке підпадає під категорію небезпечного об'єкта. По-друге, обов'язкове страхування чітко регламентоване на законодавчому рівні. Все, включаючи назву продукту, обсяг покриття, текст договору, а в більшості видів – навіть розмір страхових сум та рівень тарифів, конкретно прописано в нормативно-правових актах. До того ж, обов'язкове страхування може надаватися тільки тими страховиками, які мають відповідні на те ліцензії.

Про те, що таке обов'язкове страхування в загальних рисах знає більшість. Незважаючи на широке розмаїття його видів, на мій погляд, особливе місце в цьому списку займає обов'язкове страхування предмета іпотеки, як послуга з найбільшим запитом на ринку великих корпоративних клієнтів.

Хотілося б відкинути малоприємні аспекти, пов'язані з акредитацією страхових компаній у банках зі всіма витікаючими звідси наслідками, і зупинитися тільки на обсязі покриття, необхідному відповідно до Постанови КМУ № 358 від 6 квітня 2011 року, оскільки він істотно розширює звичний для ринку добровільного страхування набір ризиків. По-перше, про що варто згадати, – це те, що за замовчуванням повинен покриватися можливий збиток, завданий внаслідок ремонтно-будівельних робіт, які здійснюються поза застрахованим місцезнаходженням. Правда, іноді узгодити подібне розширення вдається і у договорах добровільного страхування (у деяких випадках – за доплату).

По-друге, обов'язкове страхування предмета іпотеки передбачає покриття ризику аварій різного походження, на що з готовністю йдуть страхові компанії. Ще недавно такий підхід не був загальноприйнятою практикою.

По-третє, обов'язковим для покриття є ризик падіння стовпів, щогл освітлення та інших конструкцій. Тут важливо сказати, що дані ризики входять в покриття тих компаній, які страхують свої об'єкти за полісом "all risks", який, незважаючи на свої плюси, а) знайомий далеко не всім Страхувальникам; б) коштує приблизно на третину дорожче класичної страховки з пойменованими ризиками.

На закінчення зазначу, що види обов'язкового страхування періодично піддаються перегляду і удосконаленню з боку законодавчих органів, часто – саме з подачі гравців страхового ринку.

Оцініть публікацію

Рейтинг: 0 (0 голосів)