Інфографіка: Як вибрати надійне страхове покриття для комерційної та промислової нерухомості
Роздрукувати
Відправити на пошту
21,3 млн. грн
Відділ відшкодування збитків в 2016 році закрив 1062 збитків на загальну суму 21,3 млн. грн.

Ви власник бізнесу в зоні АТО?

Безкоштовно проконсультуйтеся з нашими фахівцями з питання страхування майна та життя

НАПИСАТИ НАМ

Обираючи страховку для великих об'єктів нерухомості, керівники великих підприємств керуються трьома основними параметрами: вартість поліса, франшиза, бренд страхової компанії. І хоча ризик можливого збитку не росте прямо пропорційно масштабам підприємства, тим не менше, значні втрати внаслідок непередбачених аварійних випадків на великих промислових об'єктах траплялися. Варто згадати наймасштабніші аварії в Україні за останні роки, що призвели до величезних фінансових втрат власників цих підприємств, і, відповідно, до дуже великих відшкодувань від страхових компаній:

У 2006 році в доменній печі на комбінаті «Азовсталь» стався вибух газу. Страхова компанія виплатила 31 млн доларів.

У 2007 році виникла пожежа на складі компанії DataLux. Страхова виплата склала більше 190 млн гривень.

У 2010 році сталася пожежа на складі мережі «Ельдорадо», в результаті виплата по страховому випадку склала 90 млн гривень; і пожежа на заводі «Веста Індастріал», за приблизними підрахунками завдала збитків на суму близько 100 млн гривень.

У 2011 році пожежа в гіпермаркеті «Нова Лінія» у Запоріжжі, внаслідок чого компанії було виплачено близько 15 млн гривень.

У 2015 році сталася пожежа на нафтобазі компанії «БРСМ-Нафта» в м. Василькові Київської обл. База була застрахована на мінімальну суму близько 1 млн гривень, саме ж паливо не застрахували.

Ці випадки красномовно демонструють, що від ризику величезних втрат (прямих — матеріальних і непрямих — фінансових) у переносному значенні не застрахований ніхто. Тільки той, хто завбачливо застрахував об'єкт в буквальному сенсі. Практика показує, що в більшості випадків клієнти страхуються переважно від прямого збитку — так званого PD (Property Damage). До цього виду належить пошкодження самої нерухомості та / або її вмісту.

Але такі об'єкти, як торгові, торгово-розважальні комплекси, офісні та бізнес-центри, фабрики і заводи, складські та логістичні комплекси приносять прибуток не своїм існуванням, а функціонуванням. Тому прямий матеріальний збиток, як правило, супроводжується фінансовими збитками, якщо об'єкт тимчасово не функціонує. Відповідно, якщо продукція не виготовляється або не продається, орендарі не платять оренду та інше, настає непрямий фінансовий збиток. При цьому страхувальники часом не враховують, що такі втрати, як недоотриманий прибуток і постійні витрати, що виникли внаслідок збитку, стандартний PD-поліс не покриває. Для подібних випадків існує спеціальна опція розширення PD-поліса: страхування перерви в діяльності, так званий BI (Business Interruption).

Саме на підставі PDBI-поліса клієнт може розраховувати на відшкодування випадкового фінансового збитку, що виник в результаті страхового випадку, та покривається по секції PD. Важливо врахувати, що іноді відшкодування по секції BI може дорівнювати або навіть перевищувати суму виплати, передбачену по секції PD.

Для наочності вищесказаного наводимо інфографіку з прикладами страхових випадків.

Оцініть публікацію

Рейтинг: 5 (4 голосів)