Андрій Косенков

Страхування підприємницьких ризиків у зоні АТО: чи є шанс отримати відшкодування за понесений збиток?

Роздрукувати
Відправити на пошту
21,3 млн. грн
Відділ відшкодування збитків в 2016 році закрив 1062 збитків на загальну суму 21,3 млн. грн.

спеціально для
Liga.NET Партнер
Про автора Зателефонувати
Ви власник бізнесу в зоні АТО?

Безкоштовно проконсультуйтеся з нашими фахівцями з питання страхування майна та життя

НАПИСАТИ НАМ

Бойові дії на Сході – трагедія для всього українського народу. В результаті дій терористів гинуть не винні люди, безліч компаній і приватних осіб зазнають значних збитків. На жаль, серед постраждалих матеріально є і Клієнти нашої компанії – BritMark. Всіх їх турбує одне питання: «Як отримати відшкодування збитку в зоні проведення АТО?». Спробуємо розібратися.

Ситуація справді непроста і, на перший погляд, безвихідна. Адже у всіх договорах страхування обумовлені ситуації, які страховка не покриває. До них відносяться і страхові випадки, які мали місце в зоні бойових дій. Логічно припустити, що страховики мають повне право відмовити у відшкодуванні постраждалим.

Якщо ми уважно розглянемо статтю 26 Закону України «Про страхування», то виявимо, що в переліку умов відмови виплати компенсації відсутнє таке поняття, як АТО. Формально, антитерористична операція не є бойовими діями. Тому, якщо вона не згадується безпосередньо в вашому договорі страхування, то підстав для відмови у відшкодуванні у страховика немає.

Можливо найближчим часом АТО все-таки почнуть класифікувати як форс-мажор. Це матиме не кращі наслідки для Клієнтів, що здійснюють страхування ризиків підприємства на Сході. Тим не менш, на сьогоднішній день, мені не зустрічалися договори страхування майна з таким пунктом. Таким чином сторона, що постраждала в ході АТО, має законні підстави отримати компенсацію або оскаржити в суді відмову по її виплаті.

Ситуацію ускладнюють українські ЗМІ, називаючи ДНР і ЛНР терористичними організаціями (незважаючи на те, що рішень суду з визнання їх такими не було). Подібна риторика засобів масової інформації стимулює страховиків відмовляти Клієнтам у компенсації збитку. Оскільки збитки, завдані в результаті терористичних дій, стандартним договором страхування підприємницьких ризиків не покриваються. Насправді, відмова з подібною мотивацією також підлягає оскарженню.

Окремий момент, на якому хочеться зупинитися, обговорюючи страхування майна підприємств в зоні АТО, це грамотне оформлення документів компетентними органами (ДАІ, РУВС). Вони повинні відповідати інтересам страхувальника, а для цього важливо дотримуватися правильних формулювань. Наприклад:

• викрадення транспортного засобу – «протиправне заволодіння транспортним засобом»
  • попадання уламків міни або гранати – «ушкодження, завдані тупим важким предметом»
  • конфіскація майна бойовиками – «таємне розкрадання майна».

Такі формулювання допоможуть постраждалому зайняти більш міцну позицію в переговорах зі страховиками.

Заручниками ситуації, що склалася стали не лише страхувальники, які зазнали шкоди в результаті АТО, а й самі страхові компанії. Незважаючи на те, що бойові дії на Сході країни носять явний форс-мажорний характер, Торгово-промислова палата України офіційно не визнає цього. В результаті Клієнти, що оформили страхування діяльності підприємства, піддаються неправомірним відмовам у відшкодуванні збитків.

У чому ж причина? На мій погляд, справа в тому, що ТПП прагне дотриматись інтересів держави, не позбавляючи страхові компанії відповідальності. Адже в іншому випадку, компенсувати шкоду йому доведеться за рахунок держбюджету, який і так, на жаль, знаходиться в критичному стані.

Незважаючи на явний конфлікт інтересів страхової компанії та страхувальника, існує єдиний шлях, щоб уникнути його: сісти за стіл переговорів в пошуках взаємовигідного рішення. У ряді випадків страхова компанія буде готова піти назустріч Клієнтові:

• якщо ви – корпоративний Клієнт, подальша співпраця з яким в пріоритеті;
  • якщо не можна однозначно обґрунтувати відмову з юридичної точки зору;
  • якщо потенційний збиток від судових витрат перевищує розмір компромісного відшкодування збитку.

Неоціненну допомогу в переговорах із страховою компанією може надати страховий брокер. Його вагомим аргументом є весь портфель страхувальників. Це значно переконливіший аргумент, ніж кількість договорів страхування у будь-якого з Клієнтів СК.

Яка найбільш ймовірна сума відшкодування, до якої можуть прийти обидві сторони в спірній ситуації, після переговорів?

Досвід показує, що виплата 50% компенсації, мінус франшиза, зазвичай є результатом, який задовольняє всіх.

Як бачимо, правильний підхід до справи допоможе вирішити будь-яку заплутану проблему. І кваліфікована допомога страхового брокера в пошуках найбільш вигідного рішення виявиться тут більш ніж доречною.

Оцініть публікацію

Рейтинг: 5 (5 голосів)