Ігор Марфін

Роздрукувати
Відправити на пошту
21,3 млн. грн
Відділ відшкодування збитків в 2016 році закрив 1062 збитків на загальну суму 21,3 млн. грн.

спеціально для
UBR Партнер
Про автора Зателефонувати
Ви власник бізнесу в зоні АТО?

Безкоштовно проконсультуйтеся з нашими фахівцями з питання страхування майна та життя

НАПИСАТИ НАМ

Зовсім недавно конфліктна політична ситуація з Кримом змусила українських підприємців шукати нові шляхи здійснення бізнес-діяльності на півострові. Здавалося б, все трохи заспокоїлось, але новою проблемною територією став Східний регіон. Військові дії та АТО у Донецькій і Луганській областях практично зупинили економічну діяльність, і страховий бізнес не став винятком.

Клієнти все частіше стали звертатися з питаннями, чи можна застрахувати об'єкти в Донецькій, Луганській областях. Отримуючи запити на страховку на Сході, я, перш за все, запитую, для чого вона потрібна Клієнтові. В нинішній ситуації, як правило, інтерес викликаний саме військовими діями, які там відбуваються, і власник бізнесу цілеспрямовано хоче застрахувати майнові об'єкти від військових дій, тероризму та громадянських заворушень. Але від того, що там відбувається, застрахуватися зараз не можна, так як і «не можна застрахуватися від повені, яка вже почалася».

Причин декілька. По-перше, за договором страхування покриваються звичайні протиправні дії третіх осіб (ПДТО), а ось терористичні і військові дії, громадянські заворушення і спроба захоплення влади виключаються. По-друге, істотно підвищується ймовірність настання ПДТО, наприклад, крадіжки, оскільки ускладнена робота правоохоронних органів і охоронних організацій. В умовах настільки загостреної ситуації часто непросто відрізнити звичайні протиправні дії і, наприклад, громадянські заворушення між собою. Це ускладнює визначення того, чи є випадок страховим. Додатково варто відзначити, що врегулювання страхової події вимагає підтвердження правоохоронних та інших державних органів, які в багатьох населених пунктах регіону об'єктивно не можуть здійснювати свою діяльність. Сформована в Донецькій і Луганській областях ситуація викликає також технічні складності в проведенні огляду та оцінки постраждалого майна, що перешкоджає здійсненню виплат.

Якщо ж мотив застрахуватися інший, наприклад, необхідність страховки продиктована банком, кредиторами, іноземними інвесторами, то тут можна спробувати знайти страховиків, які погодяться застрахувати необхідні об'єкти. Але цей договір буде мати ряд обмежень, в тому числі й у вигляді відсутності покриття на ризик ПДТО.

Місяць тому, коли ситуація була не така критична, у нас був запит від Клієнта на страхування майна, яке знаходиться в Донецькому регіоні. Досить складно було знайти страховика, який би погодився страхувати. Більшість відмовлялися, не бажаючи приймати такі ризики на себе. При цьому про страхування від ризиків військових дій, тероризму і т.і. мова не йшла. У підсумку покриття підтвердили два страховика. Але вже сьогодні за схожим запитом, всі страховики, за винятком одного, відмовилися укладати новий договір страхування в таких умовах. При цьому страховик, який погодився, запропонував договір страхування з умовою виключення покриття ризиків ПДТО.

Варто відзначити, що за договорами, укладеними раніше, страхові компанії, що працюють на Сході, продовжують виконувати зобов'язання. Інша справа, що існує проблема з визначенням причини страхового випадку та здійсненням оглядів.

На закінчення, ще раз акцентую увагу на тому, що від нових контрактів в цьому регіоні більшість страхових компаній відмовляються. Деякі страховики навіть не хочуть пролонгувати договори поточних Клієнтів. Тому, якщо підприємству необхідно застрахувати майно, що перебуває під заставою у банку, потрібно пояснити йому ситуацію. Можна домовитися з банком про неповне страхове покриття з виключенням деяких ризиків. Якщо це не спрацювало, обговорити можливість відкласти питання страховки до поліпшення ситуації в регіоні.

Спеціально для UBR.UA

Оцініть публікацію