Катерина Петренко

Про що потрібно розповісти страховикові, щоб уникнути відмови у виплаті

Роздрукувати
Відправити на пошту
21,3 млн. грн
Відділ відшкодування збитків в 2016 році закрив 1062 збитків на загальну суму 21,3 млн. грн.

спеціально для
UBR Старший фахівець відділу майнового страхування BritMark
Про автора Зателефонувати
Ви власник бізнесу в зоні АТО?

Безкоштовно проконсультуйтеся з нашими фахівцями з питання страхування майна та життя

НАПИСАТИ НАМ

Страховики, які пропонують поліс страхування майна підприємств, в обов'язковому порядку вносять до договору пункт про підвищення ступеню ризику. Страхувальник повинен інформувати страхову компанію про всі зміни, які відбуваються з майном, якщо такі можуть призвести до підвищення ризиковості предмета страхування. Це зауваження найчастіше викликає занепокоєння страхувальників, оскільки дає страховій компанії право розірвати договір, підняти тариф або відмовити у виплаті.

Що ж насправді ховається під формулюванням «підвищення ступеня ризику»? Як уникнути відмови у страховому відшкодуванні і забезпечити якісне страхування майна власного підприємства розказала Катерина Петренко спеціально для UBR.ua.

Перед укладенням договору страхування майна підприємства страхувальник зобов'язаний надати страховику всю необхідну інформацію для визначення ризиковості корпоративного майна, яке страхується. На підставі цієї інформації страхова компанія бере об'єкт на покриття за певну винагороду.

Договір укладається найчастіше на рік. Тому очевидно, що з майном протягом терміну дії можуть відбуватися зміни, що збільшують ймовірність настання страхового випадку. Оскільки страхова компанія зобов'язана компенсувати збитки, вона безпосередньо зацікавлена бути в курсі цих змін. У статті більш докладно розповім про те, на що найчастіше не звертають увагу страхувальники під час укладення договору та під час його дії.

Зі свого досвіду можу всіх споживачів страховки в Україні розділити на 2 категорії. Перші надають занадто багато інформації, яка часто забирає час і не має ніякого значення. Інші вважають, що краще не надавати ніякої інформації, що в підсумку може обернутися відмовою у відшкодуванні при страховій події.

Пояснення цьому просте. Страхувальники банально не розуміють, що може підвищити ризиковість майна підприємства, для якого оформлено страхування. Назвемо основні фактори і наведемо приклади.

Будь-які зміни на Вашій території.

• Капітальний ремонт з переплануванням або заміною комунікацій може привести до затоплення;
  • Використання зварювальних апаратів при проведенні ремонтних робіт може викликати займання;
  • Проведення на Вашій території культурно-масового заходу. При великому скупченні людей дуже складно здійснювати контроль і стежити за дотриманням пожежної безпеки, а в разі займання — здійснювати її гасіння. Необхідно враховувати наявність освітлювального, музичного та іншого обладнання, підключеного до електромережі, а також використання піротехніки.

Це прямі винятки зі стандартного договору страхування нерухомості. Тому звичайне страхування майна підприємств не передбачає відшкодування таких збитків. Тим не менш, якщо ймовірність таких ризиків існує, то покриття можна розширити. Про це потрібно повідомляти і вносити відповідні зміни до договору страхування вашого підприємства.

Вплив зовнішнього оточення.

• Звертайте увагу на тріщини і дірки в асфальті. Це симптом, який може запобігти значним витратам;
  • Поява будмайданчика поблизу застрахованого майна пов'язана з цілою низкою ризиків (найпростіші приклади — це рух ґрунту та падіння підіймальних кранів);
  • Відкриття АЗС поруч з майном Вашої компанії (актуально для об'єктів, які розташовані у придорожній зоні);
  • Організація небезпечного виробництва в сусідньому цеху (якщо ваше підприємство знаходиться в промисловій зоні).

Виявити всі ці зміни не складно, як і оповістити про них страховику.

Гіпотетично страхувальник може навмисно приховувати таку інформацію від страховика, щоб уникнути підвищення вартості своєї програми страхування. Але для більшості великих компаній, що піклуються про своє майно, бізнес та репутацію, ні до чого подібні розгляди і негативні відгуки.

BritMark радить своєчасно інформувати страхову компанію, про зміни, що підвищують ступінь ризиковості. І це питання не стільки іміджу, скільки безпеки підприємств. Наприклад, цієї осені ми дізнаємося, хто з компаній Клієнтів планує установку дизельних генераторів, твердопаливних котлів та інших альтернативних джерел енергії. У цьому випадку потрібно висновок додаткових угод.

І не забувайте про те, що страхування майна буде повним тільки в тому випадку, якщо враховані всі фактори, які можуть призвести до страхової події.

Оцініть публікацію

Рейтинг: 5 (25 голосів)