Юрій Островський

спеціально для
Prostobank.ua Партнер
Про автора Зателефонувати
Ви власник бізнесу в зоні АТО?

Безкоштовно проконсультуйтеся з нашими фахівцями з питання страхування майна та життя

НАПИСАТИ НАМ

Дуже часто водії підписують договори страхування каско, навіть не прочитавши сам документ, мовляв: "настане страховий випадок, тоді й будемо розбиратися". При цьому, природно, що кожен страхувальник бажає витратити на страховку свого автомобіля якомога менше коштів. Однак існує «неписана істина»: доля майбутньої виплати визначається ще при підписанні договору страхування автомобіля.

Більше того, цей процес починається уже на стадії вибору страхової компанії.

1. Чи існує знижка для водіїв з великим стажем водіння?

Різниця у вартості каско між великим і маленьким стажем – може досягати до 40%.
Обов'язково. Стаж водіїв допущених до керування автомобілем – один з найважливіших факторів ціноутворення. Різниця у вартості каско між великим і маленьким стажем –може досягати до 40%. При цьому, необхідно пам'ятати, що Ви можете отримати відмову у виплаті відшкодування, якщо за кермом автомобіля буде знаходитися людина, стаж якої нижче, ніж зазначено в договорі.

Також, часто страхові компанії (далі – СК) можуть запропонувати вписати в договір страхування конкретних осіб, які будуть управляти даним автомобілем. Ця опція істотно знижує тариф, а відповідно і Ваші витрати на каско.

2. Як правильно вибирати страхову суму?

Часто водії намагаються вписати в договір страхування мінімальну страхову суму, зменшуючи цим вартість самої страховки автомобіля. Багато СК в момент укладення договору вписують страхову суму, яку декларує Клієнт, не перевіривши її. Однак така перевірка обов'язково відбудеться після настання страхового випадку. І навряд чи СК упустить можливість відмови виплати страхового відшкодування в повному обсязі. У цьому вона буде абсолютно права: автомобіль застрахований не на повну вартість, значить, і страхова виплата по каско не може бути повною. Висновок з цього пункту наступний: зменшення страхової суми не є ефективним методом здешевлення страховки. Страхова сума в договорі страхування обов'язково повинна збігатися з ринковою вартістю конкретного автомобіля. Крім того, у разі девальвації національної валюти не забувайте про дострахування  автомобіля.

3. Що таке «Обмеження по ПДР» і як воно застосовується?

На жаль, різні страхові компанії опцію «без обмежень по ПДР» трактують по-різному. Є СК, у яких дана опція відповідає своїй назві, і страхове відшкодування вони виплачують незалежно від того, який пункт правил дорожнього руху порушив водій – лише б він був тверезий. Проте існує ряд СК, які за наявності в договорі цієї опції, вводять в нього пункт «причини для відмови у виплаті страхового відшкодування». У цьому пункті можуть фігурувати такі дії як «проїзд на червоний колір», «порушення правил обгону» та інші. Тому, навіть якщо Ви застрахували свій автомобіль з опцією «без обмежень по ПДР», почитайте в договорі пункт «причини для відмови у виплаті страхового відшкодування», і переконайтеся, що в ньому відсутні будь-які пункти, пов'язані з порушенням ПДР.

4. Як вибрати варіант розрахунку виплати страхового відшкодування?

Якщо Ваш автомобіль знаходиться на гарантії, рекомендую страхувати його по опції «виплата по гарантійній СТО».

Якщо не на гарантії – сенсу переплачувати за цю опцію немає. Сміливо можна погоджуватися на виплату за рахунком СТО, на яку Вас відправить СК. Автомобіль буде відремонтовано якісно, ​​так як кожна СТО, яка здійснюватиме ремонт, дорожить якістю виконаних робіт перед СК. Жертвувати своєю репутацією з перспективою перероблення вже оплачених послуг – ніхто зі страховиків не захоче.

Є й третій варіант, це виплата «за розрахунком експерта». Тут сума буде найнижча і підійде тільки в тому випадку, якщо Ви знаєте СТО, яка відремонтує автомобіль за ці гроші і якість їх послуг - це вже буде Вашою відповідальністю.

5. Чи є сенс в розбивці платежу по каско?

Розбивка платежу на 2 частини буде коштувати приблизно на 2% дорожче одноразового погашення вартості поліса. Поквартальне розбиття – дорожче на 5-10%. Тут я раджу не економити, а страхувати свій автомобіль з розбивкою платежу. Причина дуже проста: в умовах нинішнього ринку не можна бути впевненим у стабільності будь-якої з СК і говорити про те, що через півроку даний страховик буде настільки ж надійним, як сьогодні.

6. Як місце реєстрації автомобіля впливає на тариф?

Загальновідомо, що в Києві найвищі ціни. Ціни на страхування автомобілів не виняток. Якщо у Вас не київська реєстрація, то вартість страховки можна знизити від 5 до 30%, залежно від конкретного місця реєстрації. Також до цього пункту хочу додати, що якщо у підприємства є парк вантажних автомобілів з київською реєстрацією, то їх не обов'язково страхувати «по Києву». Всім відомо, що вантажним автомобілям заборонено рух по Києву в денний час, та й логічно, що підприємства набувають такий транспорт для міжміських перевезень, тому більшість страховиків можуть запропонувати максимальну знижку для такого парку.

7. Чи варто економити на парковці?

Різниця між вартістю страховки з урахуванням страхування по опціях «стоянка» і «без стоянки, що охороняється» становить від 5 до 15%. Але це також є той пункт, на якому ми не радимо економити. Якщо Ви страхуєте свій автомобіль з опцією «стоянка», потрібно розуміти, що вона поширюється не тільки на ризик «викрадення». У разі якщо Ваш автомобіль зашкодять на парковці , яка не охороняється (наїзд транспортного засобу, протиправні дії третіх осіб, інших випадкових подій), ймовірно, що Ви отримаєте відмову у виплаті страхового відшкодування. А згідно зі статистикою, саме на парковці досить істотний відсоток пошкоджень автомобілів.

8. Чи існує знижка за пролонгацію договору?

Абсолютно всі страховики люблять постійних Клієнтів. Чим більше часу Ви страхуєтесь в одній СК, тим вигідніші умови Ви отримаєте на наступний період. Навіть якщо у Вас були збитки за попереднім договором, Ви все рівно можете претендувати на знижку. А якщо збитків зовсім не було – то мінімальна знижка 5% гарантована. На практиці, ця знижка може досягати і 20%.

9. Як правильно вибирати франшизу?

До вибору франшизи варто підходити, враховуючи наступні рекомендації:

• якщо водій досвідчений, рекомендую франшизу в розмірі 0, 5% або 1%, оскільки різниця в платежі між 0, 5% і 0% може становити близько 2-х франшиз в грошовому еквіваленті. Досвідчені водії потрапляю на збитки дуже рідко і ці збитки, найчастіше, великих розмірів.
  • якщо ж водій не досвідчений, існує ризик, що у нього буде чимала кількість дрібних збитків. І якщо вибрати франшизу хоча б 0,5% – все дрібні подряпини і вм'ятини будуть подфраншізнимі.

Оскільки франшизи – це конкретна сума, яка віднімається від кожного збитку в незалежності від його розміру – для досвідчених водіїв рекомендую страхувати каско з франшизою, для «новачків» без неї.

10. Як GPS сигналізація впливає на тариф каско?

За допомогою такої сигналізації Ви можете заощадити до 20% платежу. Однак і тут є свої нюанси. Наявність такої сигналізації страхувальник зобов'язаний підтвердити документально до укладення договору. Якщо Ви усно домовтеся про таку знижку, а документально наявність даної установки не підтвердите, то відмова у виплаті страхового відшкодування можна отримати не тільки за ризиком «викрадення», а й по будь-якому іншому.

Оцініть публікацію

Рейтинг: 5 (9 голосів)