In English
04071, Київ, вул. Нижній Вал 15,
поверх 5, офіс 502
На мапі
вересень 2015 року
вересень 2015 року
2248
Асоційований партнер Ніка Мельник
спеціально для UBR

Страхування озимих на період перезимівлі — коротко про головне

Асоційований партнер Ніка Мельник
спеціально для UBR

Глобальне потепління і пов'язані з ним зміни погодних умов несуть значні ризики для компаній, що займаються сільським господарством. Статистичні дані 2015 року показують, що 18% озимих полів до кінця зими цього року виявилися у виснаженому стані, що в реальних цифрах становить 1,4 мільйона гектарів. Чи можна захистити свої посіви, коли погоду складно передбачити — сніг змінюється дощем, а поля покриваються крижаною кіркою, яка здатна знищити будь-який урожай? Міжнародний досвід показує, що досить надійним інструментом захисту активів у даному випадку є страхування посівів.

Терміни страхування і що необхідно для його здійснення?

Статистичні дані 2015 року показують, що 18% озимих полів до кінця зими цього року виявилися у виснаженому стані, що в реальних цифрах становить 1,4 мільйона гектарів.
Стандартним терміном для страхування озимих культур є період, починаючи з появи перших сходів восени і закінчуючи навесні, в момент, коли поновлюється вегетація. Щоб отримати умови страхування, Клієнт повинен надати страховику назви культур, площу посівів, географічне місце розташування полів, витрати на вирощування (гривень / гектар), що засівалось раніше і чи були збитки. Обов'язково страхова компанія проводить огляд полів і запитує додаткову інформацію за необхідності. Відповідно, якщо ви плануєте купувати цей продукт, то почати оформляти його потрібно заздалегідь.

Як визначити страхову суму при страхуванні озимих на період перезимівлі?

Для отримання розміру страхової суми, помножте площу посівів озимих на суму фактично понесених і планованих витрат, пов'язаних з посівом і вирощуванням культур. Визначте для себе розмір франшизи — чим вона вища, тим нижче буде вартість вашої страховки. У той же час, не забувайте, що чим вище франшиза, тим меншу суму ви отримаєте в якості відшкодування в разі збитку. Франшиза дає можливість страховику уникнути операційних витрат при невеликому збитку, а вам не доведеться витрачати час на збір документів.

Що покриває поліс страхування озимих культур?

Страхування озимих культур на період перезимівлі покриває втрату посівів у разі безпосереднього впливу страхових ризиків. У даному випадку мова йде про ризики пожежі, заморозків, ожеледі, вимерзання, граду, стихійних лих, посухи, хвороб, викликаних погодою, протиправних діях третіх осіб і так далі. Ризик, пов'язаний з весняними заморозками, необхідно обумовлювати додатково, оскільки в стандартний перелік він, як правило, не включений.

Очевидно, що страхування подібних ризиків буде коштувати не дешево. У той же час, економія в даному випадку необґрунтована, оскільки інвестиція ресурсів в обробку землі та втрата врожаю через незалежні від вас обставини обійдеться вам у будь-якому разі дорожче.

Ubr.ua