In English
04071, Київ, вул. Нижній Вал 15,
поверх 5, офіс 502
На мапі
вересень 2016 року
вересень 2016 року
2813

Страхування нерухомості: як забезпечити собі гарантовану виплату


Як правильно заявити «об'єкт» при страхуванні нерухомості, щоб уникнути неприємних сюрпризів при виплаті відшкодування?

Те, що ви маєте на увазі під «нерухомістю», і те, що застраховано за договором – це, зрозуміло, зовсім різні речі. Таке «непорозуміння» може обернутися невідшкодованим збитком, причому аж ніяк не з вини страхової компанії.
Те, що ви маєте на увазі під «нерухомістю», і те, що застраховано за договором – це, зрозуміло, зовсім різні речі. Таке «непорозуміння» може обернутися невідшкодованим збитком, причому аж ніяк не з вини страхової компанії. Важливо розуміти: Страховик не вміє, не хоче і не повинен читати думки Страхувальника.

Порятунок потопаючого – справа рук самого потопаючого. Особливо, якщо з якоїсь причини Ви не хочете покликати на допомогу брокера, який розсікає десь поруч на моторному човні, в ластах і з цілою батареєю рятувальних кілець.

Тому поглянемо на один із основних пунктів будь-якого договору страхування нерухомості – «застраховане майно». Логічно: те, що не передбачено договором страхування – не повинно покриватися.

У різних Страховиків дещо відрізняється термінологія, але, уявімо, що у договорі зазначено: «будівлі і споруди». Якщо задовольнятися і обмежитися тільки цим, то не розраховуйте на виплату у разі пошкодження «оздоблення», оскільки під «будівлями і спорудами» маються на увазі тільки конструктивні елементи (фундамент, стіни, перегородки, перекриття, двері, вікна тощо).

Звичайно, якщо Вам необхідна страховка «невимогливої» нерухомості (наприклад, банк бере в заставу примітивну будівлю корівника, по суті – голі стіни), то і таке формулювання Вам цілком підійде.

Але уявімо, що об'єкт складніше, наприклад, якийсь склад. Оздоблення, як і раніше, немає, але будівля нафарширована усілякими інженерними комунікаціями, електромережами, сигналізаціями, відеоспостереженням, системою пожежогасіння та іншим.

Уважно читайте правила Страховика: у когось комунікації входять у поняття «будівля», а у когось це йде окремою категорією майна. І якщо так, то в описі варто про це згадати і виписати наступним чином: «будівлі і споруди з інженерними комунікаціями та обладнанням»

Страхування об'єктів нерухомості типу торгово-розважальних центрів або бізнес-центрів ще більш вимогливе. Навіть якщо вказати «конструктив», «інженерні комунікації та обладнання» і «внутрішнє оздоблення», то до повного покриття об'єкта може бути все ще далеко.

Справа в тому, що у багатьох Страховиків (уважно читаємо правила) в окремі категорії майна винесені:

Також, зрозуміло, стандартним договором страхування нерухомості само собою не покриються збитки майну, розташованому на території Страхувальника (паркани, що окремо стоять, прибудови з трансформатором, в'їзна група зі шлагбаумом і т. д.), хоч воно і знаходиться на балансі і Ви, можливо, навіть включили його вартість до загальної страхової суми.

Резюме:

Все ваше перелічене майно може бути застраховане полісом страхування нерухомості. Але не змушуйте Страховика читати Ваші думки і не чекайте поблажок у випадку збитку. Страхова компанія – не благодійна організація, а Страхування – це такий же бізнес, як і Ваш.

Продумайте, що вам необхідно застрахувати. Максимально опишіть всі Ваші побажання у відповідному пункті договору. Якщо не підійти до цього питання скрупульозно – договір страхування нерухомості не спрацює за Вашої ж вини.