In English
04071, Київ, вул. Нижній Вал 15,
поверх 5, офіс 502
На мапі
листопад 2015 року
листопад 2015 року
2790
Асоційований партнер Ніка Мельник

Страхування вантажів: вартість і що на неї впливає

Асоційований партнер Ніка Мельник

Часто виникає питання: чому так відрізняються платежі по страховці вантажів у, здавалося б, аналогічних компаній? У цій статті пропоную розглянути, що саме впливає на вартість і від чого залежить розрахунок страхування вантажів.

У першу чергу це безпосередньо обумовлено самим видом вантажу. Є категорії вантажів, які страхові компанії неохоче приймають на обслуговування, тому вартість страхування таких вантажів висока. До них відносяться такі товари, як електроніка і всякого роду техніка (у тому числі мобільні телефони), алкоголь, тютюнові вироби, косметичні засоби.

Страхове покриття. Умови страхування, які визнані в більшості країн світу — це застереження, підготовлені Інститутом лондонських страховиків (ICC A, ICC B, ICC C). Звичайно, все залежить від набору ризиків: ICC A забезпечує найбільшу кількість ризиків і тому вартість такого покриття вища; ICC C — найменша кількість ризиків і їх покриття відповідно дешевше. Питання тут в іншому: чи варто на цьому економити?

Тарифи по страхуванню вантажів можуть істотно відрізнятися в залежності від виду і типу транспорту: судно (особливо важливий його вік), авіа, автомобіль (м'який тент, твердий тент або рефрижератор).

На розрахунок страхування вантажів впливає обсяг перевезень. Якщо Вам необхідно застрахувати одне перевезення, то його вартість буде вищою, ніж тарифи для постійних регулярних перевезень, застрахованих одним генеральним річним договором.

Крім того, при визначенні страховою компанією вартості страхування вантажів важливу роль відіграє рівень франшизи, тобто та частина збитку, яка покривається страхувальником, а не страховою компанією. Чим вища франшиза, тим нижчий тариф, і як наслідок — страховий платіж.

На розмір тарифу впливають події, що відбувалися раніше, тобто рівень збитковості по даному виду страхування.
І звичайно, на розмір тарифу впливають події, що відбувалися раніше, тобто рівень збитковості по даному виду страхування.

Є також й інші фактори, які можуть прийматися до уваги при розрахунку. Тим не менше, вище вказано основу, спираючись на яку страхова компанія може оцінити вартість страхування вантажоперевезень і надати свої умови.