In English
04071, Київ, вул. Нижній Вал 15,
поверх 5, офіс 502
На мапі
червень 2015 року
червень 2015 року
4182
спеціально для журналу "Бізнес"

Страхування «All Risks». Про що потрібно пам'ятати для отримання виплати

спеціально для журналу "Бізнес"

Останнім часом в Україні були здійснені виплати з низки значних збитків, викликаних страховими випадками. Пожежа на складах компанії DataLux в грудні 2007 року (виплата склала 39 млн. доларів), вибух газу на підприємстві «Азовсталь» у 2006 році (виплата 31 млн. доларів), пожежа на складі «Ельдорадо» в серпні 2010 року (виплачено 11, 6 млн. доларів). Розміри виплат склали сотні мільйонів доларів. Незважаючи на це, споживачі корпоративних страховок часто залишаються незадоволені їхньою якістю. Причина полягає, насамперед, в тому, що культура страхування в Україні далека від міжнародного рівня. І в цьому винні далеко не завжди страхові компанії. Нижче спробуємо проаналізувати основні причини такого невдоволення.

Часто сам споживач страховки не знає, що ж саме йому потрібно і при виборі продукту орієнтується на його вартість. Не варто забувати, що коли йдеться про Ваш бізнес, то потрібно, в першу чергу, орієнтуватися на якість. Якщо говорити про поліси страхування, якістю у цьому випадку є набір ризиків, які покриваються страховкою.

У страхуванні майна існує 2 види договорів:

У нашій країні найбільш популярним є перший тип договорів — на базі пойменованих ризиків; у світі найбільш поширений другий — складений на базі всіх ризиків (All Risks). Саме цей продукт розглянемо більш детально.

Поліс на базі всіх ризиків дає широке покриття і зрозумілу процедуру отримання виплати.
Поліс на базі всіх ризиків дає широке покриття і зрозумілу процедуру отримання виплати. Чому? Бо якщо Ваш договір складений на базі пойменованих ризиків, то в переліку ризиків будуть представлені такі з них, які найбільш часто зустрічаються, а саме стихійні лиха, пожежа, аварії систем комунікацій, протиправні дії третіх осіб і так далі.

Договір «All Risks» — навпаки, це покриття від усіх ризиків за винятком окремо зазначених. У ньому не зазначено перелік і опис ризиків. Часто відповідний розділ виглядає наступним чином:

Саме тому договір на базі всіх ризиків дає суттєву перевагу в отриманні виплати у разі збитку. Нижче кілька прикладів із життя.

Ситуація 1. У результаті пожежі в сусідній будівлі постраждали від сажі та кіптяви меблі та внутрішнє оздоблення готельного комплексу.

Чи може власник комплексу отримати виплату відшкодування? Все залежить від того, чи потрапляє цей ризик в категорію тих, які вказані в полісі пойменованих ризиків. Як показує практика, більшість полісів містить примітку, що збиток, отриманий в результаті пошкодження димом і сажею, може бути відшкодовано лише в тому випадку, якщо пожежа була безпосередньо на території застрахованого об'єкта. Тобто, якщо у Вас поліс з пойменованими ризиками, то ймовірність отримати відшкодування наближається до нуля. Разом з тим, у договорі на базі All risks немає опису ризиків і подібної примітки, тому даний збиток буде оплачено в повному обсязі.

Ситуація 2. Під час грози в логістичному комплексі постраждав дах. Це призвело до пошкодження оздоблення приміщення, обладнання і товарних запасів. Часто договори на базі пойменованих ризиків у визначенні ризиків категорії «стихійні лиха» містять кількісні обмеження. Наприклад, злива — це дощ, при якому кількість опадів повинна бути більшою, ніж 25 мм за годину. Тому якщо, наприклад, під час зазначеної вище грози, було 20 мм опадів за годину, то збиток не буде оплачений. У договорі страхування на базі All risks таких обмежень немає, тому відшкодування буде виплачено в повному обсязі. За аналогією, для всіх ризиків категорії «стихійні лиха» з кількісним лімітом, усі схожі події будуть вважатися страховими.

Ситуація 3. Під час роботи обладнання зірвало кріплення. Деталь, що вилетіла в результаті цього, завдала пошкодження основній стіні, верстату та колоні. Подібний випадок не підпаде під жоден із ризиків у категорії пойменованих, в той же час за договором на базі всіх ризиків відшкодування буде виплачено.

Ситуація 4. На виробничому майданчику внаслідок падіння стелажа розбилася продукція, яка там знаходилася. Додатково постраждав інший стелаж та внутрішнє оздоблення приміщення. У стандартному переліку пойменованих ризиків такий ризик не передбачений і може покриватися тільки за договором страхування всіх ризиків.

Ситуація 5. Стріла будівельного крана завдала шкоди будівлі, яка знаходиться недалеко від будівельного майданчика. За аналогією з попередніми ситуаціями, відшкодування Клієнт може отримати тільки в разі наявності страховки All Risks.

Ситуація 6. Взимку в результаті падіння бурульок постраждало майно, наприклад, козирок будівлі, зовнішнє оздоблення або балкон. Виплату по даній події Ви отримаєте тільки за договором страхування на базі всіх ризиків.

На закінчення хочеться відзначити, що договір, який містить зазначені ризики, не покриє ризики, які не будуть наведені в переліку ризиків. У той же час, другий тип договору — на базі всіх ризиків, захистить Ваше майно у всіх нестандартних ситуаціях. Вартість цього поліса на 10-20% вище. Якщо Ви дійсно хочете захистити своє майно від неприємностей, в даному випадку не варто економити.

Особливо звертаємо увагу тих власників майна, які страхуються на вимогу банку і розглядають страховку як формальність. Оскільки Ви все одно витрачаєте гроші, можливо, має сенс витрачати їх на якісний продукт? Часто виникає ситуація при якій власник починає аналізувати якість страховки тільки після того, як майну було завдано збитків.

Договір на базі всіх ризиків не тільки захистить Ваше майно, а й збереже нерви та час.

business.ua