In English
04071, Київ, вул. Нижній Вал 15,
поверх 5, офіс 502
На мапі
січень 2016 року
січень 2016 року
3781
спеціально для ain.ua

Специфіка страхування ІТ-розробників в Україні

спеціально для ain.ua

Страхування ІТ-компаній з розробки програмного забезпечення являє собою великий цільовий сегмент для страховиків за кордоном. Тим не менше, в Україні ця категорія споживачів рідко використовує страхування. У статті спробуємо розібратися із причинами та розглянути, які страхові продукти підходять для ІТ-розробників.

1) Страхування персоналу.

Люди є головним активом для ІТ-компаній, тим більше що професійний рівень українських фахівців досить високий і їхні послуги користуються попитом на міжнародних ринках. Додатковою перевагою є також спільність менталітету з європейцями у порівнянні, наприклад, з індійськими фахівцями, що часто впливає на перевагу європейських замовників на користь українських розробників.

Повертаючись до питання страхування цього активу. Є два види полісів, які купуються для страхування персоналу: добровільне медичне страхування та страхування від нещасного випадку. Їх відмінність полягає в тому, що перший продукт покриває витрати, пов'язані з лікуванням різних захворювань — від грипу і до операційного втручання. Другий — виплата певної фіксованої суми у разі травми або іншого нещасного випадку. Обидва продукти важливі для роботодавця. Чим швидше співробітник «встане на ноги», тим меншими у компанії будуть втрати і тим вищою буде мотивація у її персоналу.

2) Страхування професійної відповідальності.

Цей продукт купується українськими компаніями набагато рідше і багато хто навіть не знає про його існування. Захищає він ІТ-розробників від можливих претензій та позовів з боку замовника, пов'язаних з помилками в коді або проблемами з кінцевим продуктом, з одного боку. А з іншого боку, з можливими збоями у процесі впровадження продукту і його подальшої технічної підтримки. Прикладом може служити ситуація, при якій впровадження нового програмного забезпечення призводить до проблем у роботі комп'ютерних систем або неправильного фінансового розрахунку. Що, у свою чергу, веде до збитків у замовника.

У процесі випуску поліса страхування ІТ-відповідальності необхідно зрозуміти, які потенційні фінансові ризики можуть виникнути у Клієнта в тому чи іншому випадку. Якщо через простій в десять хвилин він понесе багатомільйонні збитки, необхідно буде встановити, чим був зумовлений такий простій — помилками в програмному забезпеченні, налаштуваннями або помилкою оператора. І якщо може виявитися, що проблема пов'язана з помилками підрядників, яких ви використовували в процесі розробки, то їх відповідальність теж повинна бути внесена до полісу.

Український ринок практично не пропонує страхування ІТ-відповідальності, відповідно і якісний продукт можуть зробити, як правило, лічені компанії з іноземним капіталом, виходячи з досвіду своїх материнських структур.
Враховуючи вищесказане, можна зробити висновок, що страхування відповідальності ІТ-компаній — найбільш складний вид страхування відповідальності. Адже, як правило, в «класичних» полісах значний перелік винятків пов'язаний саме з інформаційними технологіями та збоями комп'ютерних систем. Якщо ви не погодите зміни в стандартні формулювання договорів, то може виявитися, що винятком для розробника програм з обробки даних є якраз відповідальність за помилки при обробці даних! Існуючі практики часто ускладнюють процес узгодження винятків із договору, оскільки необхідно точно знати, які формулювання вплинуть на рівень захисту, а які можна залишити в категорії винятків. А якщо врахувати, що український ринок практично не пропонує страхування ІТ-відповідальності, то і якісний продукт можуть зробити, як правило, лічені компанії з іноземним капіталом, виходячи з досвіду своїх материнських структур. І ці пропозиції підлягають детальній перевірці на предмет відповідності вашим потребам.

Практика показує, що поліси по страхуванню професійної відповідальності ІТ-розробника купують ті, хто постачає послуги за кордон і купує страховку на вимогу своїх закордонних контрагентів. Адже європейські реалії передбачають наявність поліса професійної відповідальності, і його відсутність може служити причиною відмови у співпраці з українськими постачальниками.

3) Страхування майна.

Як вже говорилося раніше, ІТ-компанії рідко володіють значними матеріальними активами, які необхідно страхувати від непередбачених ситуацій. Тому страхування офісів або корпоративного транспорту зустрічаються в даній категорії компаній досить рідко. І, відповідно, страхові суми таких полісів незначні. Виняток становлять великі дата-центри, вартість обладнання в яких перевищує десятки мільйонів доларів. Але у нас в країні таких одиниці.

Як визначити, який вид страхування вам потрібен?

Порада перша.

Якщо штат персоналу у вашій компанії перевищує 10-15 чоловік, і ви готові запропонувати їм додатково так званий «соціальний пакет», вартість якого складає не менше 3,5 тисяч гривень на рік, тоді ви можете придбати добровільне медичне страхування та/або страхування від нещасного випадку. Якщо ви вперше вибираєте страховку для персоналу і не дуже розумієте варіанти її наповнення, розробити персональну програму для вас допоможе кваліфікований страховий брокер, беручи за основу доступний бюджет.

Порада друга.

Щоб прийняти рішення, чи потрібно купувати страховку обладнання, визначте, чи принесе його втрата значної шкоди вашому бізнесу. Якщо розмір збитку буде незначний і бізнес продовжить функціонувати, то можливо його і не потрібно страхувати.

Порада третя.

Якщо ваші Клієнти не вимагають наявності страхування професійної відповідальності, то, швидше за все, цей вид страхування ви і не будете купувати. У той же час, будьте готові до того, що якщо ви приймаєте участь у тендері для західного Клієнта, то однією з умов може бути наявність такого поліса. Навіть якщо ви думаєте, що ваша розробка не може, навіть чисто теоретично, призвести до втрат Клієнта, то згадайте про те, що в США і Канаді готові судитися навіть при дуже незначних приводах. Саме тому мінімальна ціна страхування професійної відповідальності становить 1500-2000 доларів.

ain.ua