In English
04071, Київ, вул. Нижній Вал 15,
поверх 5, офіс 502
На мапі
вересень 2016 року
вересень 2016 року
2253
Асоційований партнер Олена Дзюба
спеціально для Finance.ua

П'ять причин, по яких вам можуть відмовити у виплаті по покриттю «всі ризики»

Асоційований партнер Олена Дзюба
спеціально для Finance.ua

Сьогодні популярність полісів, які покривають «усі ризики», зростає. Чи зможе цей поліс захистити вас від усіх ризиків або ж це лише назва для залучення Клієнтів? Відповідь на це питання, а також опис п'яти найбільш поширених причин для відмови по страховці «всі ризики» розглянемо нижче.

Покриття полісу «всі ризики» є більш широким, ніж полісу, який містить виключно перераховані ризики. Разом з тим, ним не покриваються стандартні винятки для всіх видів страхування, а саме – військові дії, ризики пов'язані з рішеннями уряду, ІТ-безпекою, природним зносом застрахованого майна. Що ще не може бути покрите за межами стандартних для всіх полісів винятків і форс-мажорних обставин

1. Містичне зникнення

В даному випадку ми говоримо про незрозуміле зникнення майна, як правило, рухомого, без явних слідів насильницького проникнення в приміщення, де це майно перебувало. Сюди ж відносяться і недостачі, які спливли в процесі інвентаризації. Причина відмови очевидна – або майно існувало лише на папері, або в зникненні замішані співробітники самого страхувальника.

2. Помилки в проектній документації або дефекти конструкцій

Бувають ситуації, коли у нещодавно збудованого об'єкта нерухомості починають з'являтися тріщини, або він взагалі обвалюється. Причиною можуть бути некоректно закладені в проект параметри конструкцій або ж використання в процесі будівництва неякісних, дешевих матеріалів. У такій ситуації відшкодування за страховкою ви не отримаєте. Як же захиститися від подібних ризиків? Тільки за допомогою договору страхування будівельно-монтажних робіт. Його можна придбати додатково до основного договору у вигляді розширення.

3. Шахрайство

Цей ризик належить до винятків у всіх договорах страхування, незалежно від виду майна або варіанта покриття. Найбільш часто такі збитки трапляються у логістичних операторів. В процесі перевезення автомобіль зникає без сліду разом із водієм і вантажем, що перевозиться. Юридична особа – експедитор або перевізник – несподівано припиняє свою життєдіяльність і розчиняється в невідомому напрямку. Убезпечити себе від подібних збитків можна тільки за допомогою ретельного аналізу потенційного партнера. Страховий поліс, який захищає від шахрайства, поки ринок не пропонує.

4. Будівельно-монтажні роботи

В період проведення будівельних або будівельно-монтажних робіт будь-яке майно піддається ряду ризиків, навіть якщо самі роботи виконуються в безпосередній близькості.

Нижче розглянемо два варіанти виконання робіт:

У першому випадку, збитки, завжди належать до винятків, незалежно від виду договору страхування, який ви уклали, у тому числі і договору з покриттям «всі ризики». Тим не менше, за додаткову плату ви можете знайти страховика, який цей ризик покриє, вказавши в полісі максимальну суму відшкодування збитків такого характеру і обмежений період дії поліса. Цей період, як правило, дорівнює терміну проведення будівельних робіт.

У другому випадку, отримані збитки за договорами з покриттям «усі ризики», будуть відшкодовані страховиком. Разом з тим, договір на базі пойменованих ризиків покриє їх лише за умови розширення за додаткову плату.

5. Перебої в напрузі електромережі

Усім знайомі ситуації, коли в результаті перебоїв у напрузі виходила з ладу проводка, комп'ютерна техніка та інші електричні прилади. Якщо в результаті короткого замикання трапиться пожежа, то страхова компанія покриє збитки. В іншому випадку, навіть при наявності договору «усі ризики», страховик відмовить у виплаті відшкодування збитків, спричинених таким перебоєм.

Не буває ідеальних полісів страхування, в яких взагалі немає виключень в покритті.
Для дата-центрів або інших компаній, діяльність яких безпосередньо залежить від безперебійної роботи електрообладнання, існує спеціальний вид страхування – поліс страхування електронного обладнання (EEI). Він дає захист від таких ризиків як стрибки напруги, дефекти матеріалів, помилки персоналу в монтажі або використанні устаткування.

Насамкінець хочеться зауважити, що не буває ідеальних полісів страхування, в яких взагалі немає виключень в покритті. Тим не менше, правильно вибраний набір ризиків, який підходить саме під специфіку діяльності вашої компанії, зведе можливі непередбачені втрати до мінімуму.

finance.ua