In English
04071, Київ, вул. Нижній Вал 15,
поверх 5, офіс 502
На мапі
жовтень 2015 року
жовтень 2015 року
2311
спеціально для Капітал

Відмова в отриманні лікарняного листа при ДМС: як уникнути прогулу

спеціально для Капітал

В Україні досі існує необхідність отримання лікарняного листа в якості підтвердження захворювання, якщо працівник не перебував на робочому місці. Саме цей документ є підставою для нарахування компенсацій роботодавцю фондом соціального страхування. У той же час, виникають ситуації, коли приватні клініки, в які звернувся власник поліса добровільного медичного страхування, не мають можливості надати лікарняний лист.

Державні клініки значно програють приватним за якістю послуг та сервісу. Саме тому більшість страхувальників переважно звертаються в разі захворювання у приватні медичні установи. Але іноді, після одужання, їх може очікувати неприємний сюрприз — а саме неможливість отримати лікарняний лист. Пояснюється це тим, що не всі клініки мають ліцензію на видачу лікарняних листів. І дізнатися про це співробітник може вже після отримання лікування, а відкрити лікарняний «заднім числом» він вже не зможе.

Як же бути? Виходить необхідно або звертатися в державну установу за місцем проживання, або в клініку, яка має ліцензію. І перший, і другий варіанти не зручні. Ще більше ускладниться ситуація, якщо ви звертаєтеся в поліклініку не за місцем прописки. У цьому випадку, Вам додатково необхідно отримати згоду головного лікаря на обслуговування саме в цій поліклініці, а тільки після цього вже оформляти лікарняний лист. Лікуватися, звичайно ж, ви можете в будь-якому іншому місці.

Про існування такої проблеми знають не всі застраховані і, звертаючись в колл-центр страхової компанії, вони не завжди акцентують увагу на необхідності отримання лікарняного листа. В результаті це призводить до додаткових клопотів.

При зверненні в колл-центр необхідно обов'язково інформувати лікаря-координатора про необхідність отримання лікарняного листа.
Вирішити ж зазначену проблему можна досить просто:

1) Страхувальнику — при зверненні в колл-центр необхідно обов'язково інформувати лікаря-координатора про необхідність отримання лікарняного листа.

2) Приватним клінікам — отримувати ліцензії. Адже виглядає досить дивно, коли клініка з відомою назвою, вартість обслуговування в якій значна, не має ліцензії. А більш дрібні і дешеві медичні установи такою ліцензією володіють.

3) Страховим компаніям — вирішити питання з можливістю доставки лікарняних листів. Адже щоб його забрати, страхувальник повинен витрачати додатковий час на візит до лікаря з метою «закриття» лікарняного листа. І на етапі укладання договору добровільного медичного страхування обговорювати таку можливість як додаткову опцію.

capital.ua