In English
04071, Київ, вул. Нижній Вал 15,
поверх 5, офіс 502
На мапі
лютий 2016 року
лютий 2016 року
2496
Асоційований партнер Ніка Мельник
спеціально для журналу "Бізнес"

Особливості страхування дороговартісного устаткування

Асоційований партнер Ніка Мельник
спеціально для журналу "Бізнес"

Можливо, не всім відомо, що до винятків в стандартному договорі страхування майна відносяться такі збитки як поломка устаткування, спричинена конструктивними дефектами цього обладнання, або ж вихід з ладу обладнання в зв'язку з діями співробітників — або це допитливість, або ж непрофесійність. І якщо ваша компанія зазнала збитків, які пов'язані з зазначеними вище причинами, страхова компанія відмовить у виплаті. Тому якщо вам важливо забезпечити страховий захист не тільки від пожежі або вибуху, а й від інших втрат, ви можете придбати поліс страхування обладнання і установок від поломок.

Договір страхування обладнання від поломок складений на базі покриття «всі ризики» (All Risks). Але придбати його можливо тільки разом зі стандартним договором страхування майна. Це в свою чергу означає, що ви отримаєте страхове відшкодування незалежно від причини збитку і у страхової компанії не буде необхідності проводити дорогу експертизу. Такий поліс забезпечує покриття широкого спектру ризиків — від помилок персоналу і дефектів з боку виробника до поломки через коротке замикання.

Розглянемо декілька прикладів.

Приклад перший.

Помилка під час монтажу устаткування на ТЕЦ призвела до прориву паропроводу. Збиток склав більше одного мільйона доларів США, при цьому вартість ремонту самого паропроводу склала невелику суму. Основні витрати були понесені в процесі ремонту постраждалого від пара обладнання. Цей випадок є класичним ризиком за договором страхування від поломок, і збитки будуть оплачені страховою компанією.

Приклад другий.

Ви власник бізнесу, який носить сезонний характер. У вас трапилася поломка обладнання в червні через тимчасову відсутність напруги в мережі. Терміни поставки деталей для ремонту такого обладнання 2-3 місяці і в результаті ви змушені зупинити виробництво на весь сезон. Це призведе до того, що ви не зможете отримувати прибуток від продажу своєї продукції не тільки влітку, а й весь наступний рік. І викликано це тим, що ви не змогли заготовити достатні запаси продукції.

Від подібних ризиків можна себе убезпечити, купивши поліс страхування поломок і перерви в бізнесі від нього ж. Завдяки такому полісу ви зможете не тільки відремонтувати конвеєр за рахунок виплати від страхової компанії, але і компенсувати всі можливі збитки, включаючи недоотриманий прибуток. Єдиним винятком у даному виді страхування буде обладнання, яке знаходиться на гарантійному обслуговуванні.

Необхідно розуміти, що є деякі деталі, наприклад кабель, ремені та інші витратні матеріали, які в процесі використання зношуються, і які не покриються полісом страхування.
Крім того необхідно розуміти, що є деякі деталі, наприклад кабель, ремені та інші витратні матеріали, які в процесі використання зношуються, і які не покриються полісом страхування. У той же час, ви ж не вважаєте, що поліс КАСКО повинен покривати і заміну зношених гальмівних колодок?

Очевидно, що поліс страхування обладнання і установок від поломок не може коштувати дешево. Тому, приймаючи рішення про необхідність придбання подібної страховки, оцініть наскільки великими можуть виявитися збитки від непередбаченої поломки обладнання. Якщо це персональні комп'ютери та принтери, що використовуються співробітниками, то навряд чи має сенс їх страхувати за таким видом, досить і звичайного майнового поліса. Якщо ж це дороговартісні сервери або виробниче обладнання, то економити на їх захисті не варто.

business.ua