In English
04071, Київ, вул. Нижній Вал 15,
поверх 5, офіс 502
На мапі
грудень 2015 року
грудень 2015 року
5088
Партнер Катерина Шум

Коротко про страхування морських вантажів

Партнер Катерина Шум

Морське страхування — той вид страхування, який історично послужив зразком для створення інших форм страхування. Морське страхування передбачає не тільки страхування вантажів на судах, але покриває і сам транспортний засіб, що перевозить вантаж, а також фрахт і відповідальність судновласника перед третіми особами.

Страхування морських вантажів і суден здійснюється на базі стандартизованих умов, в основі яких лежать застереження, вироблені Інститутом лондонських страховиків (Institute Cargo Clauses A, B, C).

Найбільш вигідним варіантом з точки зору фінансової безпеки перевезень морських вантажів є страхування на умовах ICC A «З відповідальністю за всі ризики».
Найбільш вигідним варіантом з точки зору фінансової безпеки перевезень морських вантажів є страхування на умовах ICC A «З відповідальністю за всі ризики». Згідно з даним видом страхування вантажів страховик відшкодовує всі збитки, крім чітко обумовлених виключень, до яких, наприклад, відносяться військові дії, вплив атомного вибуху, намір страхувальника, спрямований на настання збитку і т.п. Такий варіант страхування — найбільш вигідний для перевізника, оскільки дозволяє пакетно закрити всі реальні (не навмисні) ризики при перевезенні морських вантажів — чи то дуже сильний шторм, вітер або інші фактори, які можуть завдати значної шкоди.

Варто враховувати, що сучасні кораблі мають колосальну вантажопідйомність, яка вимірюється десятками, а іноді й сотнями тисяч тонн. Тому морському перевізнику необхідно дуже відповідально підходити до питання вибору страхової компанії для страхування вантажів на судах різної водотоннажності.

При страхуванні морських вантажів на умовах ICC B «З відповідальністю за приватну аварію» і ICC C «Без відповідальності за пошкодження, крім випадків катастрофи» страховик відповідає тільки за певний перелік ризиків. Це можуть бути такі ризики, як вогонь, вибух, блискавка, стихійні лиха, катастрофи або зіткнення суден, падіння літаків, удари суден по нерухомих або плавучих предметах, посадка судна на мілину, пошкодження судна льодом, пропажа судна безвісти тощо. При цьому перелік ризиків по базі B істотно ширше, ніж по базі С. База С — це найбільш мінімальне з можливих страхових покриттів.

Крім того, при страхуванні вантажів на судах на основі будь-якої з трьох баз відшкодування може бути передбачена компенсація всіх необхідних і доцільних витрат по порятунку вантажу і зменшенню розміру збитку. При необхідності в договір може бути включене страхове покриття на час складського зберігання вантажу в точці відправлення або призначення, або ж в проміжних пунктах перевалки.