In English
04071, Київ, вул. Нижній Вал 15,
поверх 5, офіс 502
На мапі
квітень 2016 року
квітень 2016 року
8255

Як і від яких ризиків потрібно страхувати мотоцикл?

Мотоцикли, як і автомобілі, найчастіше страхують за трьома видами страхування: ОСЦПВ, КАСКО і зелена карта. І якщо страхування мотоцикла по ОСЦПВ і зеленій карті коштує дешевше полісів, які виписуються на автомобілі, то тарифи по КАСКО набагато дорожче автомобільних. У деяких випадках вартість страхування повного КАСКО на мотоцикл може досягати 15%. Дійсно, в цьому є своя логіка.

Питання не тільки в тому, що мотоцикл легше викрасти, тому ризик викрадення в цьому випадку значно вищий. Специфіка даного транспортного засобу (ТЗ) така, що, потрапивши в ДТП, байки рідко підлягають частковому відновленню. Як правило, це повна загибель ТЗ, що зобов'язує страховика виплачувати всю вартість мотоцикла за мінусом залишків. А оскільки мотоцикли характеризуються меншою ліквідністю, ніж їх чотириколісні брати, то страховій компанії важко продати залишки за високою ціною. В результаті виходить, що чим нижча вартість залишків, тим більша частка виплати безпосередньо страховика.

Говорячи про часткові пошкодження — вони також впливають на підвищення тарифу страховки КАСКО на мотоцикл, якщо порівнювати з тарифами на автомобілі. Запчастини на мотоцикл досить унікальні, тому вони набагато дорожчі.

На що звернути увагу при страхуванні мотоциклів?

При укладанні договору страхування КАСКО на мотоцикл бажано не забути про обмеження по грубих порушеннях правил дорожнього руху.
При укладанні договору страхування КАСКО на мотоцикл бажано не забути про обмеження по грубих порушеннях правил дорожнього руху. З метою забезпечення виплати страховій компанії цей пункт обов'язково потрібно прибрати з договору КАСКО на мотоцикл. Наприклад, існує таке обмеження як перевищення максимально допустимої швидкості на 20 км/год. По факту — витримувати швидкісні обмеження на мототранспорті дуже складно.

Як можна заощадити при страхуванні мотоцикла?

Класичний договір КАСКО укладається на дванадцять місяців. Відносно мотоциклів такий термін дії є таким, що рідко застосовується, оскільки в зимовий період байк або використовується дуже рідко, або не використовується взагалі. Тому доцільно страхувати його не на весь рік, а тільки на теплу пору року. Це дозволить заощадити на вартості страховки мотоцикла.

Також раджу страхувати мотоцикли з підвищеними франшизами, оскільки, як уже згадувалося вище, байки рідко страждають частково і на невеликі суми. Відповідно, дрібні пошкодження — рідкість, а значить, сенс нульової франшизи втрачається. У той же час з франшизою на ризик «викрадення» я зробив би абсолютно навпаки. Ризик викрадення досить високий. Тому якщо вам пропонують страхувати мотоцикл з франшизою по угону, наприклад, в розмірі 20% — майте на увазі, що і сума відшкодування також буде на 20% меншою.

Що стосується труднощів, з якими можна зіткнутися при укладенні договору мотоКАСКО, то основна проблема полягає в тому, що далеко не всі страховики готові страхувати мотоцикли. Вибір страхової компанії — це не тільки найскладніший, але і найважливіший крок при страхуванні будь-якого майна. І не дивуйтеся, якщо ваш надійний і перевірений партнер по іншим видам страховки раптом відмовиться страхувати ваш мотоцикл.