In English
04071, Київ, вул. Нижній Вал 15,
поверх 5, офіс 502
На мапі
травень 2016 року
травень 2016 року
4203
Керуючий партнер Олександр Саусь
спеціально для Forbes

Інструкція: «Як зробити Ваш виступ цікавим для аудиторії»

Керуючий партнер Олександр Саусь
спеціально для Forbes

Не так давно я відвідав тригодинну лекцію відомого в Україні бізнесмена. Вона й наштовхнула мене на написання цієї інструкції. Отже, нижче мої думки на тему того, про що слід розповідати аудиторії, щоб принести їй практичну користь.

 Я досить часто проводжу лекції для різного роду аудиторій і виступ інших розглядаю з точки зору професіоналізму. Саме тому я оцінив якість виступу зазначеного вище лектора на 5 балів за п'ятибальною системою порівняно з іншими українськими спікерами і 4,5 бали, якщо порівнювати зі спікерами TED. Єдине питання, яке мене мучить – наскільки корисною виявилася презентація для слухачів з точки зору їх подальшого розвитку. Адже прекрасний виступ, структурування матеріалу та актуальність теми не завжди є гарантією того, що сказане може бути реалізовано вашими слухачами. Чому так відбувається і в 99% випадків слухачі не отримують реальних результатів від відвідування тренінгів або лекцій? Спробую сформулювати причини нижче.

1. Виступаючі не розповідають про те, яким чином самі вирішували ті чи інші проблеми, озвучені аудиторією.

В Україні не часто зустрічаються лектори, які готові включити в свою розповідь інформацію про те, що вони теж долали труднощі і фрустрацію. Це ж стосується і бізнесменів, які не хочуть розповідати, як же вони заробили перший мільйон. Адже життя відрізняється від красивих журналів, де після красивої ідеї відразу ж з'являються великі гроші. За останній рік в Україні я бачив тільки двох виступаючих з більш ніж десятка, які чесно зізналися, що їх перемоги починалися з відчаю – це Річард Бренсон і зазначений вище лектор.

2. Все занадто ідеально.

Спікер може і повинен показати свою недосконалість. Таким чином, він визнає право слухачів теж бути уразливими. Адже тільки визнавши це, людина може почати рухатися далі. Дисертації, сертифікати та досягнення в минулому часто не дають нам можливості розвиватися як особистісно, так і професійно. Саме тому презентації українських бізнесменів про власну крутість часто є слабо корисними для слухачів.

3. Навчитися в житті можна лише роблячи щось самостійно, цьому неможливо навчити.

Тільки виконуючи ті або інші дії, ми можемо чогось навчитися. Прослухавши лекцію і не зробивши подальших кроків, ми не отримаємо бажаного результату.

Визнаю, що, можливо, я був «зіпсований» західною освітою. Навчання в Лондонському університеті відбувається наступним чином: викладач сідає в центрі аудиторії, що складається з приблизно вісімдесяти чоловік, і починає діалог зі слухачами на рівних. В результаті студенти в процесі лекції говорять не менше, ніж сам лектор. Подібна культура відсутня в Україні, у нас не заведено ставити запитання лекторам або висловлювати власні судження. Саме тому я, наприклад, на своїй минулій лекції пропонував авторам цікавих питань бонус у вигляді солодощів. Українська аудиторія не задає питання, навіть якщо вони і є, боячись здатися недостатньо «прогресивною». Хоча мені здається, що немає нічого гіршого, ніж виступ, який не викликає питань. Більше того, чим більше складних питань, тим краще. А ще краще, якщо лектор не знає відповіді на питання, і це дає йому можливість самовдосконалення. Шкода, що таке буває не часто. Зате часто бувають ситуації, коли слухачі, котрі не поставили жодного питання, потім пишуть у відгуках, що лекція не сподобалася, оскільки спікер не надав достатньої кількості прикладів і говорив незрозуміло. Ймовірно, саме вони ходять на лекцію для очищення совісті та отримання права на бездіяльність, оскільки питання складне і краще продовжувати лежати на дивані, ніж щось змінювати.

4. Немає універсальних правил – кожен із нас сам несе відповідальність за свою долю і майбутнє.

Якщо оратору вдасться спонукати слухачів до пошуку власних рішень, це буде найкращим результатом лекції. Для самого ж виступаючого можливість структурувати матеріал і представити його скептично налаштованим незнайомим людям протягом трьох годин є чудовою можливістю вкласти свої знання у себе в голові.

Варто визнати, що часто ми хочемо отримати від лектора «магічний рецепт» успіху з серії «чого б такого з'їсти, щоб схуднути».

Кращим результатом лекції є не тільки бажання слухачів приходити ще і приводити з собою друзів та знайомих, але й бажання почати змінюватися в повсякденному житті.
У той же час, такого рецепта не існує. Всі лекції, які містять чудові рекомендації, це всього лише кільця одного ланцюга, який може підняти слухача на ту висоту, яку він сам для себе визначив. Якщо звичайно це не лекція, як наприклад у спікерів ТЕD, яка переслідує збір грошей на благодійність або ж масовий короткочасний гіпноз. У більшості випадків ми прагнемо спонукати аудиторію до дій і дати їй можливість особистісних змін вже найближчим часом, рекомендувавши перелік кроків, постійне виконання яких може призвести до досягнення тих чи інших цілей. Кращим результатом лекції є не тільки бажання слухачів приходити ще і приводити з собою друзів та знайомих, але й бажання почати змінюватися в повсякденному житті. Я не впевнений, що відвідування моїх лекцій призводить до зазначеного вище результату. Але дуже хочу, щоб це було саме так, будучи, в тому числі, слухачем лекцій інших ораторів.

З огляду на написане вище, мені здається, що звичайного «дякую» лектору, презентацію якого я нещодавно відвідав, недостатньо. Потрібно просто визнати, що це було найкраще і захоплююче з усього, що я почув за останній рік. 

forbes.net.ua