In English
04071, Київ, вул. Нижній Вал 15,
поверх 5, офіс 502
На мапі
грудень 2015 року
грудень 2015 року
2199
Партнер Катерина Шум
спеціально для Delo

Чим Ви ризикуєте, якщо у Вас квартира у багатоповерхівці?

Партнер Катерина Шум
спеціально для Delo

Купуючи квартиру в новому багатоповерховому будинку, задумайтеся також про те, чи швидко буде ліквідовано пожежу в разі її виникнення.

Наявність сучасних технологій, нові матеріали, просторе планування — все перераховане збільшує привабливість ринку первинної нерухомості для покупців квартир. У той же час, існують ризики, про які не всі замислюються в момент прийняття рішення про покупку житла.

Ризик використання легкозаймистих матеріалів в процесі будівництва для утеплення фасаду будівлі є одним із основних ризиків. Забудовники часто не піклуються про безпеку майбутніх мешканців і, бажаючи заощадити, використовують легкозаймисті матеріали для утеплення — пінопласт, алюмінієві панелі, скловату тощо. А це загрожує не тільки появою пожежі, але й серйозними складнощами у її гасінні, оскільки горіти можуть «нутрощі» фасаду і облицювальних панелей. Гази, що виділяються при горінні, дуже токсичні. Неможливість швидкої евакуації мешканців верхніх поверхів може призвести до серйозних отруєнь продуктами горіння.

Як приклади можуть служити — пожежа в Одесі в серпні 2015 року в житловому комплексі «Гагарін Плаза» і три пожежі в новобудовах, які знаходяться в районі метро Шулявка в Києві, в 2012-2013 роках. Пожежі виникали через займання дешевого утеплювача.

Варто зазначити,  що часто навіть після пожежі легкозаймисті матеріали на фасаді не замінюються, оскільки для цього необхідні серйозні інвестиції. Тобто фактично нерідко бажання уникнути додаткових витрат призводить до серйозних ризиків для власників житла. При цьому страхові компанії відмовляються страхувати такі приміщення, оскільки розуміють можливі наслідки наявності пінопласту, скловати та інших легкозаймистих матеріалів в конструкціях будівель.

При будівництві офісних будівель, однією з вимог є наявність протипожежної сигналізації та системи автоматичного гасіння пожеж. А от якщо ж говорити про вимоги до житлових приміщень, то таких вимог немає.
Дивовижним є також той факт, що при будівництві офісних будівель, однією з вимог є наявність протипожежної сигналізації та системи автоматичного гасіння пожеж. А от якщо ж говорити про вимоги до житлових приміщень, то таких вимог немає. І в кращому випадку ви можете знайти димові або вогневі датчики в вестибюлях або на сходових клітках, іноді пожежну сигналізацію, а ось виявити системи автоматичного пожежогасіння в житлових багатоповерхівках навряд чи вам вдасться, не кажучи вже про наявність елементарних вогнегасників в квартирах і місцях загального користування.

І якщо трапляється пожежа, то залишається одна надія на пожежників, обладнання яких теж не особливо пристосоване для боротьби з пожежами в багатоповерхових будинках — слабкий напір води, недостатньо довгі пожежні рукави або відсутність пожежних сходів.

Додаткові складнощі викликають специфічні планування прибудинкової території, наявність великої кількості припаркованих автомобілів у дворі, через що пожежні автомобілі не завжди можуть під'їхати досить близько до місця займання. Говорити про наявність гелікоптерів для гасіння пожеж в українських реаліях і зовсім не доводиться. Повертаючись до пожежі в Одесі, згідно з повідомленнями преси, пожежним доводилося воду у двір спеціально підвозити, оскільки не було передбачено жодного пожежного гідранта.

Тому, перш ніж прийняти рішення про покупку квартири в багатоповерховій новобудові, поцікавтеся у забудовника, яким матеріалом буде утеплено фасад, чи передбачена система автоматичного гасіння пожежі, скільки планується встановити гідрантів у дворі. Незважаючи на те, що ці всі питання перебувають у віданні фахівців державного пожежного нагляду, ймовірність здачі будинку в експлуатацію з порушеннями, на жаль, є широкою практикою в нашій країні.

delo.ua